16 آوریل 2024 - 22:39

سایت های فروش رقیب تازه بازارچه های محلی صنایع دستی

16 ژوئن 2015 - 10:00 dsfr.ir/2t68u

فضای مجازی و اینترنت نه تنها شکل اطلاع رسانی را تغییر داد بلکه به تبع آن انواع و اقسام گوناگونی از کسب و کارها نیز پدید آمدند؛ما آیا این شیوه از فروش و کسب و کار می تواند درباره صنایع دستی نیز به اندازه محصولات دیجیتال کاربرد داشته باشد یا اینکه در این حوزه به واسطه تنوع کار، شیوه کسب و کارهای قدیمی همچنان پیشتاز است؟

فضای مجازی و اینترنت نه تنها شکل اطلاع رسانی را تغییر داد بلکه به تبع آن انواع و اقسام گوناگونی از کسب و کارها نیز پدید آمدند؛ برخی از این کسب و کارها یکسره به فضای مجازی مربوط بودند و گروهی دیگر نیز اشکال نوینی از تجارت های قدیمی محسوب می شدند که در آن یا اطلاعات مرتبط با فروش ذکر شده بود نظیر سایت های فروش یا رهن و اجاره املاک و یا خود راسا اقدام به فروش می کردند همانند آنچه امروز درباره موبایل و برخی کالاها شاهدیم. اما آیا این شیوه از فروش و کسب و کار می تواند درباره صنایع دستی نیز به اندازه محصولات دیجیتال کاربرد داشته باشد یا اینکه در این حوزه به واسطه تنوع کار، شیوه کسب و کارهای قدیمی همچنان پیشتاز است؟

فائزه درخشانی از مدیران سایت دستادست که در حوزه کارآفرینی اجتماعی فعالیت می کند، به دنیای سفر گفت: با توجه به ویژگی خاص صنایع دستی برمی گردد عمده مخاطبان نسبت به اینکه ممکن است اقلام خریداری شده با آنچه تصویرش را در سایت دیده اند تفاوت داشته باشد فروش مستقیم را به خرید اینترنتی ترجیح می دهند. 
وی با بیان این مطلب که دستادست برای جبران این نقیصه برگزاری بازارچه ها را در دستور کار خود قرار داده است، اظهار کرد: ما تاکنون سه بازارچه برگزار کرده ایم که فروش آنها نسبت به فروش اینترنتی بسیار پررونق تر بود. از این رو ما تصمیم گرفتیم بازارچه ها را به طور مستمر برگزار کنیم تا به این وسیله اعتماد مخاطب برای خرید از سایت ما نیز جذب شود.
این کارآفرین اجتماعی درباره شیوه های اطلاع رسانی دستادست به جامعه مخاطبان خود اظهار کرد: علاقه مندان صنایع دستی عمدتا از میان طبقه متوسط رو به بالا هستند؛  از این رو ما شیوه های تبلیغاتی مرتبط با این قشر و بهره گیری از شبکه های اجتماعی را مدنظر قرار دادیم، برخی روزنامه ها و سایت های خبری نیز کار ما را پوشش دادند اما به دلایلی که گفته شد ارتباط با جامعه مخاطب آنطور که انتظار داشتیم برقرار نشد. 
این مدیر سایت دستادست مشکل دیگر در فروش صنایع دستی را محصولات بی کیفیت چینی عنوان کرد و گفت: این محصولات با قیمت ارزان تر به وفور در بازار وجود دارند و کار را برای فروش صنایع دستی اصیل سخت کرده اند.
عماد بهاور مسئول گالری مثالین که مسئولیت تهیه و تضمین کیفیت صنایع دستی سایت فروش «دیجی کالا» را بر عهده دارد برخلاف گفته های درخشانی، فروش بخش صنایع دستی در سایت «دیجی کالا» را بسیار خوب ارزیابی کرد و گفت: ما در «دیجی کالا» به تازگی این بخش را راه اندازی کرده ایم اما در دو هفته اول برخی کالاها به سفارش دوم رسیده اند. این در حالی است که ما هنوز تبلیغات و کمپین معرفی این بخش را راه اندازی نکرده ایم. 
وی هدف این سایت از اختصاص بخش  صنایع دستی را تشکیل بازاری متمرکز عنوان کرد و افزود: در ایران با وجود قابلیت های فراوان  صنایع دستی بازار مشخصی ندارد و ما قصد داریم ضمن معرفی، بتوانیم مجموعه ای از کالاهای ایرانی را معرفی کنیم؛ از این رو تنها صنایع دستی کشورمان را در «دیجی کالا» به فروش می رسانیم.
با این حال تجربه خرید صنایع دستی از  محل تولید از جمله عواملی است که می تواند سایت های فروش صنایع دستی را با مشکلاتی مواجه کند، صبا نقیبی و اکرم پژوهش از جمله کسانی هستند که ترجیح می دهند صنایع دستی را به این شیوه تهیه کنند. آنها در گفت و گو با دنیای اقتصاد می گویند زمانی که شما به مغازه های محلی مراجعه می کنید می توانید در کنار خرید اطلاعات بیشتری را راجع به کالا به دست آورید. این در حالی است که خرید آنلاین کسب چنین تجربه ای را از شما می گیرد. اکرم پژوهش همچنین به عدم تبلیغات سایت های فروش صنایع دستی اشاره می کند و می گوید: هنوز جامعه چندان با خرید آنلاین صنایع دستی آشنا نیست از این روست که برای خرید ناچار می شویم به مراکز فروش چنین کالاهایی سر بزنیم و ممکن است جنس دلخواه را نیز در آن نیابیم. 
این در حالی است که زاهد شفیعی عضو هیات علمی دانشگاه هنر اصفهان به «دنیای سفر» می گوید فروش آنلاین صنایع دستی در ایران ممکن است پدیده جدیدی باشد اما در دنیا عمر 10 ساله ای دارد و از آن به عنوان شیوه ای مکمل در کسب و کار صنایع دستی استفاده می کنند.
وی در همین رابطه از  راه اندازی تخصصی در این حوزه خبر داد که تیمی از استادان دانشگاه هنر نیز با آنها همکاری می کنند و اظهار کرد: ما در این سایت نگاهمان به بیرون است؛ از این رو در گام اول آن را به صورت 4 زبانه راه اندازی و امکان ارسال کالا را برای آن در نظر گرفتیم. 
این استاد دانشگاه هنر با بیان اینکه نگاه ما به آینده است، افزود: کار تبلیغاتی برای این سایت شروع شده اما قطعا برای جا افتادن و آشنا شدن مخاطبان با آن باید زمانی صرف شود. 
وی درباره اهداف راه اندازی این سایت به «دنیای سفر» گفت: ما قصد داریم مجموعه ای از هنرمندان حرفه ای را گردهم آورده و هنر آنها را به دیگران معرفی کنیم؛ کشورهایی مانند هند و چین در این زمینه به خوبی عمل کرده و توانسته اند خود را در این بازار تثبیت کنند؛ از این رو ما نیز درصدد جبران این خلا در کشور بودیم. 
گفته های این فعالان و کارشناسان عرصه کسب و کار الکترونیک صنایع دستی و خریداران آن نشان می دهد فروش آنلاین صنایع دستی بازاری نوپا آنهم در کشوری است که قابلیت های فراوانی برای رشد دارد. ازا این رو به نظر می رسد کسانی که در این عرصه با پوشش نیازهای مخاطبان و تبلیغات درست وارد شوند؛  بتوانند سهمی در خور از آن نیز بیابند.  

 

دیدگاه ها

  • کمالی 13 سپتامبر 2015 - 17:39

    سلام، اسم این وبسایتی که با همکاری اساتید دانشگاه هنر فعالیت میکند، چیست؟ دانشگاه هنر اصفهان یا هنر تهران؟

1