16 آوریل 2024 - 21:28

پرونده متروی اصفهان روی میز شهرداری اصفهان

20 فوریه 2016 - 17:50 dsfr.ir/7x6sp

پرونده متروی اصفهان روی میز شهرداری اصفهان
علی خدایی
ایستگاه مترو سی و سه پل اصفهان در حال ساخت

پرونده خط دو متروی اصفهان که برخی آثار تاریخی این شهر را تهدید می کند، روی میز شهرداری قرار گرفت.

به گزارش خبرگزاری ایسنا، «مهدی جمالی نژاد» شهردار اصفهان در نشست خبری نهمین گردهمایی راهنمایان سراسر کشور که در این شهر برگزار شده، درباره طرح توسعه گردشگری، حفاظت از خانه ها و آثار تاریخی این شهر طبق تفاهم نامه با پژوهشگاه و معاونت میراث فرهنگی کل کشور و همچنین آسیب مترو به آثار تاریخی اصفهان توضیحاتی داد.

وی اظهار کرد: برای خط 2 مترو اصفهان سه مسیر پیشنهاد شده تا مناسب ترین آن برای جلوگیری از تخریب آثار تاریخی این شهر انتخاب شود. ما سعی می کنیم مسیری را انتخاب کنیم که کمترین آسیب را به میراث فرهنگی وارد کند.

او با بیان اینکه گردشگری گنج پنهانی است که خیلی دیر متوجه آن شده ایم افزود: "سال گذشته برنده جایزه نوبل اعلام کرد: فقط یک نسخه برای توسعه کشور تجویز می کنم و آن فقط گردشگری است. این عنایت ویژه کشور به گردشگری که پس از سا ل ها صورت گرفته دیر آغاز شده است که امیدوارم در این فرصت اندک حداقل اقدامات سخت افزاری و نرم افزاری برای ورود جدی گردشگران انجام شود."

وی سپس با اشاره به اظهارات شهردار میلان در سفر اخیرش به اصفهان که گفته بود «دیدار من از اصفهان انتظارم را فوق العاده بالا برد» گفت: تمام شهرها و روستاهای ما می توانند هدف گردشگری باشند که متاسفانه از این ظرفیت استفاده نکرده ایم.

«جمالی نژاد» همچنین به نقش شهرداری ها برای توسعه گردشگری اشاره کرد و افزود: اعلام خواهرخوانندگی شهرها دیپلماسی شهرداری ها به حساب می آید که با این کار خودمان را برای ورود گردشگران بیشتر آماده می کنیم. در دیپلماسی چندجانبه نیز با عضویت در سازمان های بین المللی می توانیم استفاده از این ظرفیت را چند برابر افزایش دهیم. اصفهان عضو حدود 15 سازمان بین المللی است و اخیرا لقب شهر خلاق صنایع دستی را کسب کرده است. در سال 2017 ما یکی از میزبانان کنوانسیون جهانی راهنمایان خواهیم بود.

او همچنین از افتتاح نخستین آکواریوم و شهر خزندگان اصفهان تا پیش از فرا رسیدن سال نو خبر داد و افزود: این پروژه با مشارکت ترکیه در شهر ناژبان اصفهان راه اندازی خواهد شد.

وی با اشاره به اولویت استان اصفهان به هتل ها در تعطیلات نوروز اظهار کرد: قرار نیست شهرداری در نوروز برای مسافران کمپ بزند و از طرف دیگر هتل ها خالی بمانند. البته ما شرایط را برای اسکان فراهم می کنیم، اما اولویت اول، دوم و سوم ما هتل ها هستند.

وی همچنین درباره توسعه هتل سازی در اصفهان گفت: متاسفانه هتل های ما بسیار کم است، شورای اسلامی شهر توجه نشان داد و به مدت سه سال سرمایه گذارانی که وارد عرصه هتل سازی می شوند را از پرداخت مالیات معاف کرد. شهرداری نیز با پیش بینی زمین برای هتل سازی سعی در حمایت سرمایه گذاران این بخش دارد.

جمالی نژاد به طرح شهرداری برای تحول ناوگان حمل و نقل عمومی در این شهر گردشگری اشاره کرد و افزود: از سال آینده طرح حمل و نقل عمومی با بکارگیری تاکسی های تشریفات، وی آی پی و هیربیدی و موتورسیکلت های برقی انقلابی را به وجود خواهد آورد.

«جن وان»، مدرس فدراسیون جهانی راهنمایان تور که در این نشست حاضر بود، این سوال را از شهردار اصفهان پرسید؛ من از دیدن اصفهان ذوق زده هستم، با وجود این همه جاذبه شما انتظار ورود گردشگران زیادی را دارید، اما به عنوان راهنما سوالم این است که برای اختصاص پارکینگ اتوبوس گردشگران در این شهر چه فکری شده است؟ شهردار اصفهان در پاسخ گفت: انجام هر نوع عملیات در این شهر به خاطر بافت تاریخی خیلی حساس است سال گذشته نهضت پارکینگ سازی در اصفهان آغاز شد، اما در حاشیه سایت های تاریخی محدودیت هایی وجود دارد که البته در دستور کار است نزدیک آثار تاریخی پهنه هایی را به عنوان پارکینگ ایجاد کنیم هرچند این کار زمان بر است. دست کم سعی می کنیم در دولت خانه صفویه و مرکز شهر اصفهان که تجمع آثار تاریخی وجود دارد این طرح را پیش بینی کنیم.

وی در پاسخ به سوال یکی دیگر از خبرنگاران درباره جفایی که شهرداری اصفهان در گذشته به میراث فرهنگی و صنایع دستی این شهر کرد و آثار تاریخی اش را در خطر قرار داد، حال حرف هایی که از نجات آثار تاریخی زده می شود، یک تعارف است و یا قرار است اقدامی رخ دهد گفت: شهرداری ها فوق العاده کار متنوعی دارند و با دستگاه های متفاوتی کار می کنند اینکه سال های گذشته برای کسب درآمد به هر کاری دست می زدند شاید علتش همین بود ولی از روز اولی که این مسئولیت را پذیرفتم واقعا دغدغه داشتم. شاید برای اولین بود که در تاریخ اصفهان تفاهمنامه ای با میراث فرهنگی امضا شد.

او با اشاره به این تفاهم نامه افزود: ما تفاهمنامه ارزشمندی را با رئیس پژوهشگاه و معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری امضا کردیم که قرار شده است ساختمان های قدیمی که بعضی از آن ها حتی تخریب شده اند، احیا شوند؛ مثل بازسازی حمام خسروآقا و یا آثاری که صد سال پیش خراب شدند. هم چنین قرار است کاخ جهان نما نیز تحت تاثیر این تفاهمنامه بازسازی شود. این تفاهمنامه محورهای ارزشمندی برای اصفهان دارد که می تواند رویکرد نوینی را برای این شهر تاریخی رقم بزند.

جمالی نژاد ادامه داد: متاسفانه توسعه همراه با تخریب همراه بوده است. شاید احساس کنید شهرداری ها عامدانه این کار را انجام می دهند، ولی اینطور نبوده است؛ مثلا درباره عبور مترو از چهارباغ همه متولیان از شورای ترافیکی تا استان، کشور و همه متولیان طرح را تایید کردند. متروی اصفهان اولین متروی کشور بود که اجرای آن شروع شد و الان آخرین مترو است. مسائل میراثی که آن زمان اتفاق افتاد طرح را تا حالا متوقف کرده است. اگر آن موقع مدیران از سرنوشت این پرونده اطلاع داشتند حتما تور دیگری عمل می کردند.

او تاکید کرد: توسعه گردشگری همواره هدف ما بوده است، اما توسعه ای که همراه با حفظ میراث نباشد برای ما ارزش ندارد. چون کسی که وارد اصفهان می شود نمی خواهد ساختمان 10 طبقه و یا برج ها را ببیند.

شهردار اصفهان درباره اقدامات شهرداری برای معرفی شهر خلاق صنایع دستی نیز گفت: سبد گردشگری وقتی قوی باشد می توان برای بالا بردن ضریب ماندگاری گردشگران بهره برد. وقتی گردشگری تجربه محور باشد، هر کدام از جاذبه هایی که در میدان امام اصفهان وجود دارد یک روز وقت گردشگر را خواهد گرفت. صنایع دستی نیز یکی از این جاذبه ها است که با توجه به عنوانی که به اصفهان داده شده می خواهیم گردشگری تجربه محور را با تاکید بر چنین جاذبه هایی را در برنامه قرار دهیم ما حتی در حوزه گردشگری غذا نیز وارد شده ایم.

1