29 مارس 2024 - 17:33

توسعه زیرساخت های فرودگاهی همزمان با نوسازی ناوگان هوایی

17 فوریه 2016 - 12:00 dsfr.ir/lm2pp

توسعه زیرساخت های فرودگاهی همزمان با نوسازی ناوگان هوایی
airasia.com
فرودگاه ویه نا استرالیا

خرید ایرباس ها از جمله اقداماتی بود که با انتقادهای زیادی رو به رو شد. یکی از نقدهایی که در این باره مطرح شد آماده نبودن زیرساخت های فرودگاهی کشور برای پرواز هواپیماهای پهن پیکر است.

علی عابدزاده، معاون وزیر راه و شهرسازی و رییس سازمان هواپیمایی کشوری در نشستی با خبرنگاران درباره دریافت خط اعتباری برای خرید هواپیما در دنیا و انتقادهایی که به قرارداد خرید ایرباس شده پرداخت و در این باره به صمت گفت: انتقادهایی که از خرید هواپیماها شده، غیرمنطقی است. افرادی که به خرید این هواپیماها انتقاد کرده اند از صنایع هوایی کشور دور هستند. متاسفانه منتقدان قرارداد خرید ایرباس افراد بیرون از گود صنایع هوایی کشور بوده اند.

وی با بیان اینکه اگر این افراد به صنایع هوایی کشور نزدیک شوند، خودشان متوجه درست بودن این قراردادها می شوند، گفت: یکی از اهداف سازمان هواپیمایی کشوری در این قراردادها استفاده نکردن از خطوط اعتباری دولت بوده و این موضوع به طور کامل در راستای حفظ منافع ملی است. در عوض به جای تامین اعتبار از طریق دولت صاحبان سهام هستند که باید تامین اعتبار کنند.

معاون وزیر راه و شهرسازی همچنین افزود: از دیگر نقدها این بود که برخی منتقدان می گفتند خرید این هوپیماها الزامی نداشت. مشکلی که در این زمینه وجود دارد این است که 35 سال پیش جمعیت ایران حدود 30 میلیون نفر بود و ایران در آن دوره بزرگ ترین ناوگان هوایی دنیا را دراختیار داشت.

وی با بیان اینکه در آن دوره یکی از هواپیماهایی که ایران در اختیار داشت، بویینگ 747 بود، گفت: این هواپیما که حدود 35 سال پیش در ناوگان هوایی کشور استفاده می شد، ظرفیت 500 صندلی را داشت. پرسشی که اکنون از منتقدان این قرارداد وجود دارد این است که چطور می شود ایران در آن دوره با جمعیت کمتر از نصف شرایط کنونی، نیاز به آن هواپیماها داشت و در شرایط کنونی نیازی به این هواپیماها ندارد؟

رییس سازمان هواپیمایی کشوری به این پرسش که آیا فرودگاه ها و زیرساخت های موجود در کشور امکان استفاده از این هواپیماها را ایجاد می کند، پاسخ داد: اکنون در برخی فرودگاه های کشور از جمله فرودگاه امام خمینی (ره) بزرگ ترین هواپیماها رفت و آمد دارند اما درباره دیگر فرودگاه ها موضوع مهمی که وجود دارد این است که باید آن ها نوسازی و تعمیر شوند.

وی افزود: نوسازی ناوگان هوایی کشور چند سال زمان نیاز دارد و موضوع مهم در این زمینه آن است که ایران در این دوره می تواند فرودگاه ها و دیگر زیرساخت های مورد نیاز صنایع هوایی را تامین کند. امکاناتی که این هواپیماها لازم دارند به گونه ای نیست که ایران توان تامین آن ها را نداشته باشد. در این زمینه به جای اینکه ایران خرید هواپیماها را به تعویق اندازد بهتر است زیرساخت های مورد نیاز را با سرعت بیشتری تامین کند.

عابدزاده با اشاره به اینکه تامین زیرساخت های مورد نیاز پیچیده نیست و ایران توان آن را دارد، توضیح داد: نمی توان در صنایع هوایی از دنیا عقب ماند. باید درنظر داشته باشیم که فناوری صنایع هوایی در دنیا به طور دائمی در حال پیشرفت هستند و باید بر اساس آن ها نوسازی در کشور انجام شود.

رییس سازمان هواپیمایی کشوری افزود: یکی از موضوعاتی که محاسبات مالی خرید صنایع هوایی در آن اهمیت دارد این است که باید برآورد مناسبی از زمان مورد استفاده قرار گرفتن هواپیماها انجام شود. در این زمینه باید هزینه هواپیما تا زمانی که می توان با درنظر گرفتن فناوری روز دنیا از آن استفاده کرد، تامین شود.

وی با اشاره به اینکه قرار نیست هواپیماها 30 سال استفاده شوند، گفت: هواپیماها باید حدود 15 سال مورد استفاده قرار بگیرند و تا زمانی که توجیه اقتصادی دارند در خطوط هوایی کشور فعالیت کنند. در ایران متاسفانه عادت شده که هواپیماها 35 تا 40 سال کار کنند و این کار باعث می شود ناوگان هوایی کشور هیچ وقت بروز نباشد.

عابدزاده با اشاره به اینکه اکنون عمده هواپیماهای ایرانی با فناوری دهه 80 میلادی کار می کنند، گفت: این در حالی است که کل صنایع هوایی دنیا در سال 2000م با تحولی بزرگ رو به رو بود و ایران هنوز نتوانسته از فناوری سال 2000م دنیا هم استفاده کند. اکنون شرکت های هواپیماساز در دنیا از فناوری سال 2000م هم گذر می کنند.

رییس سازمان هواپیمایی کشوری گفت: در بخش هوایی سرمایه گذاری شرکت های هوایی به چند شکل انجام می شود. زمانی که شرکت های هواپیمایی وارد بازارهای مالی دنیا می شوند یکی از راه های دریافت خط اعتباری برای خرید هواپیما، پوشش بیمه ای است.

عابدزاده درباره دخالت و حضور دولت در پوشش بیمه ای توضیح داد: موضوعی که در این زمینه اهمیت دارد این است که در مواردی که قرار است دریافت خط اعتباری برای خرید هواپیما از طریق پوشش بیمه ای باشد بیشتر دولت ها دخالت می کنند و تضمین های مورد نیاز از طریق دولت ها داده می شود.

وی با بیان اینکه زمانی که خطوط اعتباری که دولت ها به بخش داخلی کشورهای شان می دهند باید تضمین های بین المللی داشته باشد، توضیح داد: این یکی از مسیرهای تامین خطوط اعتباری است که اکنون سعی می کنیم از این طریق اقدامی انجام نشود.

عابدزاده با اشاره به اینکه در سیاست های صنایع هوایی نمی خواهیم بار این صنعت بر دوش دولت باشد، گفت: بار این قراردادها باید بر دوش مصرف کنندگان و شرکت های خصوصی باشد. به این دلیل در بحث خریدهایی که انجام شده، یکی از محورهای گفت وگوی ایران این است که خطوط اعتباری از طرف شرکت های هواپیمایی و فروشندگان تامین است. در این راه ایران با استفاده از پشتوانه بانکی کشورهای دیگر می تواند به آنچه در قراردادهای صنایع هوایی نیاز دارد، دست یابد.

وی با تاکید بر اینکه این روش در معاملات صنایع هوایی دنیا مرسوم است، درباره تضمین مورد نیاز طرف خارجی توضیح داد: شرکت ها و بانک های خارجی در این روش اسناد مربوط به بدنه هواپیما را به عنوان ضمانت در اختیار می گیرند. هواپیماها دارای شناسنامه هستند و از همین طریق می توان بدنه هواپیما را به عنوان ضمانت برای طرف خارجی در نظر گرفت.

رییس سازمان هواپیمایی کشوری با اشاره به اینکه این شیوه در دنیا معروف به اجاره به شرط تملک است، گفت: در این روش سرمایه گذاری به طور مستقیم انجام می شود و می توان گام بزرگی برای صنایع هوایی کشور از این طریق برداشت.

عابدزاده با بیان اینکه یکی از دلایل انتخاب این شیوه برای تامین خطوط اعتباری این بود که از سرمایه های دولت در این زمینه استفاده نشود، اظهار کرد: سرمایه گذاری در حمل ونقل هوایی مبالغ سنگینی دارد و به این دلیل بازارهای جهانی برای تامین مالی این پروژه ها چند راهکار مرسوم در نظر گرفته که بر اساس آن خواسته ایران نیز خواسته مرسوم و قانونی است.

وی درباره عملکرد شرکت های بیمه ای در این زمینه توضیح داد: شرکت های بیمه ای اعتباری را که درنظر می گیرند یا به کشور ما یا به شرکت فروشنده اعتبار می دهند. موضوعی که در این زمینه اهمیت دارد این است که ضمانت مورد نیاز شرکت های بیمه ای علاوه بر بدنه هواپیما می تواند بخشی از مالکیت را هم پوشش دهد اما در هر حالت دولت ها در این پروژه ها درگیر می شوند و ایران قصد دارد دولت را در این پروژه ها به لحاظ مالی وارد نکند.

رییس سازمان هواپیمایی کشوری با اشاره به اینکه این سازمان باید تمام فرآیندهای مربوط به این حوزه را تعریف کند، گفت: موضوعی که در این زمینه وجود دارد این است که شناسنامه هواپیما در کشوری دیگر صادر شده و پس از بازپرداخت اقساط هواپیما به ایران واگذار می شود. این پروژه روند پیچیده ای دارد که مسئولیت بررسی آن به عهده سازمان هوایی کشور است.

معاون وزیر راه و شهرسازی افزود: سازمان هواپیمایی کشوری اکنون از شرکت هایی که قصد داشته باشند از مسیر مورد نظر این سازمان به تامین و نوسازی صنایع هوایی خود بپردازند، حمایت خواهد کرد.

« دنیای سفر » این نوشته را از « روزنامه گسترش صمت » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1