20 آوریل 2024 - 18:01

روزانه 7500 تن زباله در تهران تولید می شود

15 فوریه 2016 - 15:00 dsfr.ir/pp35w

تولید 7500 زباله هر روزه در تهران

دیروز بعد از یک سال از زمان افتتاح زباله سوز کهریزک، نیروگاه خورشیدی تولید برق از زباله های پایتخت رسما به بهره برداری رسید.

در این مراسم هر یک از مسوولانی که پشت تریبون قرار گرفتند، آمار و ارقام جالبی را دادند که حکایت از وضعیت اسفناک زباله های پایتخت و فرآیند بازیافت آن داشت. مجتبی عبدالهی، معاون خدمات شهری شهرداری تهران به عنوان اصلی ترین سخنران این مراسم ابتدا خبر از خشک شدن دریاچه شیرابه تهران در آینده ای نزدیک داد و گفت: با تصفیه خانه ای که احداث شده تاکنون 90 درصد این دریاچه خشک شده است و امیدواریم بقیه آن هم نهایتا تا اوایل سال آینده خشک شود.

به گزارش اعتماد، معاون خدمات شهری شهرداری تهران با اشاره به اینکه از سال گذشته که این نیروگاه به طور آزمایشی آغاز به کار کرده، فعالیت آن هیچ وقت به طور کامل متوقف نشده است، گفت: این نیروگاه زباله سوز از 200 تن زباله تبدیل شده سه مگاوات برق تولید می کند و به عبارتی 1300 خانوار می توانند از برق تولیدی این نیروگاه استفاده کنند و به قیمت امروز چیزی حدود 120 میلیارد تومان هزینه ساخت آن است. وی با بیان اینکه با ادامه این رویه امیدواریم تا از چهار سال آینده شاهد دفن زباله ای در تهران نباشیم، گفت: در این راستا از دو مشاور ایرانی و خارجی برای مطالعات دقیق برای ساخت نیروگاه زباله سوز 1600 تنی استفاده می شود.

معاون خدمات شهری شهرداری با ذکر اینکه قوانین اجازه ساخت زباله سوز در شهر تهران را نمی دهد، گفت: به همین دلیل فعلا قرار است سایر زباله سوزها نیز در همین نقطه یعنی مجموعه آرادکوه ساخته شوند. زباله سوزهایی که هر یک بیش از هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری لازم دارد که اگر این اتفاق بیفتد، نیروگاه های ساخته شده می توانند تا 50 مگاوات برق تولید کنند که می تواند روشنایی یک شهرک بزرگ را تامین کند. وی با بیان اینکه در نظر داریم تا سامانه ای را افتتاح کنیم که 50 کیلووات برق تولید می کند، افزود: شروع این فعالیت با همکاری شرکت توسعه تدبیر سلامت و سازمان مدیریت پسماند همراه بوده است.

معاون خدمات شهری و محیط زیست شهرداری تهران با اشاره به اینکه با توجه به قوانین موجود اجازه ساخت زباله سوز در شهر تهران به ما داده نمی شود، اضافه کرد: با آنالیزی که انجام شده باید گفت آلایندگی زباله سوزها برابر استانداردهای لازم و حتی پایین تر از استاندارد بین المللی است و ما حتی می توانیم این زباله سوزها را در مجموعه شهری یا در کنار مجتمع های مسکونی بسازیم. همین طور که امروز این کار را در دنیا انجام می دهند اما قوانین در واقع به ما اجازه ساخت زباله سوز در شهر تهران را نمی دهد و ما تصمیم داریم سایر زباله سوزها را در مجتمع آرادکوه بسازیم.

عبداللهی همچنین اشاره ای هم به تاریخچه دفن زباله در کهریزک کرده و گفت از سال 1335 دفن زباله ها در شهر تهران آغاز شد. به گفته عبداللهی، از سال 1335 تا سال 1376 زباله ها «دفن» محور بوده اند، اما از سال 1376 تا سال 1384 زباله ها در سوله های مربوطه تفکیک می شدند که برمبنای آن عملا 200 تن زباله در روز تفکیک می شد. اما به گفته وی، از سال 1384 تا به امروز با ایجاد سوله های منظم تفکیک زباله، روزانه 200 تن زباله در این مکان سوزانده می شود.

عبداللهی با اشاره به وضعیت مناسب نظافت در شهر تهران توضیح داد: چندی پیش گروهی از اسپانیا برای بازدید به ایران آمده بودند که از وضعیت نظافت شهر تهران بسیار متعجب شده بودند. نظافت در کشور ما با دیگر کشورها قابل مقایسه نیست. امروز وضعیت ما در نظافت از کشورهای اروپایی بسیار مناسب تر است و بعضا در برخی محله ها طی سه تا چهار مرحله جمع آوری زباله داریم. اما آمار قائم مقام سازمان پسماند شهرداری تهران از لحاظی جالب تر از آمار معاون شهردار تهران بود.

وی با ذکر اینکه بیش از 2.5 میلیون خانوار تهرانی، روزانه بیش از 7500 تن زباله تولید می کنند که تنها 30 درصد آن تفکیک می شود، گفت: ارزش هر کیلو از این زباله قابل بازیافت از مبدا، کیلویی 400 تومان است. همچنین هزینه جمع آوری، حمل و پردازش هر کیلو زباله افزون بر 157 تومان است. بدین ترتیب با ارقامی که عبدلی اعلام کرد به نظر می رسد زباله های تهرانی ها روزانه حدود یک میلیارد و دویست میلیون تومان، خرج روی دست مدیریت شهری می گذارد.

اما آخرین سخنران این مراسم، داوود مددی، مدیرعامل مجموعه شرکت های تی تی اس به عنوان مشارکت کننده خصوصی این پروژه بود که درکنار آماری که ارایه داد گلایه هایی هم از سیستم های حمایتی دولتی در ایران کرد. مددی، با ذکر اینکه با برنامه ریزی های انجام شده، امیدواریم به زودی به نقطه ای برسیم که بیش از 2/6 میلیون لیتر در فرآورده های نفتی صرفه جویی کنیم، گفت: به دلایل مسائل محیط زیستی سال هاست از میزان دفن زباله در دنیا کاسته شده و بر میزان زباله سوزها افزوده شده است.

او گفت: با چند شهر در داخل و همچنین با ترکیه، لبنان و امارات برای ساخت زباله سوز و ارایه این تکنولوژی در حال مذاکره هستیم. اما وی در کنار این موارد کنایه ای هم به شیوه های مدیریتی در ایران زد و گفت: ما هم اینک علاوه بر اینکه درصدد ساخت مجتمع های دیگری در شهرهای دیگر ایران هستیم، درحال رایزنی برای ساخت چنین نیروگاه هایی برای کشورهای چون دبی و ترکیه هم هستیم. جالب است بدانید که در ترکیه، دولت هر وات برق را 150 دلار می خرد اما به ما گفته اگر بتوانید برق را به همین شیوه و ساخت نیروگاه های خورشیدی تولید کنید، من آن را از شما تا 180 دلار می خرم.

وی در مقابل از وضعیت حمایت های دولت از سرمایه گذاران بخش خصوصی در ایران گلایه کرد و گفت: با این وجود در ایران نه تنها حاضر نیستند رقم قابل قبولی را در قبال تولید سوخت بپردازند، بلکه هیچ گونه حمایتی هم از سرمایه گذاران نمی شود و با گفتن این جمله که «همین است که هست» خود را راحت می کنند.

این سخنان در حالی بیان شد که عبداللهی، در حاشیه این مراسم در پاسخ به گلایه های مددی گفت: تا حدودی این گلایه ها درست است. واقعیت این است آنچنان که باید و شاید از سرمایه گذاری هایی در این بخش حمایت نمی شود، ولی در عین حال، شرایط امروز ما بسیار بهتر از گذشته است و شهرداری و دولت پذیرفته اند که باید توجهی ویژه به این تکنولوژی داشته باشند. برای همین امیدواریم در آینده، با حمایت هایی که می شود، سرمایه گذاران با رغبت بیشتری دراین بخش سرمایه گذاری کنند.

1