19 آوریل 2024 - 14:49

باستان شناسان و عمرانی ها یکدیگر را درک نمی کنند

15 فوریه 2016 - 10:10 dsfr.ir/7p6g5

باستان شناسان و عمرانی ها یکدیگر را درک نمی کنند
خبرگزاری آریا
کاوش باستان شناسی در محوطه های اقماری شهر سوخته

باستان شناسان وظیفه دارند شناسنامه فرهنگی را حفظ کنند از سویی پروژه های عمرانی نیز باید اجرایی شوند.

"عباس مقدم"

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، عباس مقدم باستان شناس، این مطلب را در آستانه برگزاری همایش "میراث فرهنگی و توسعه پایدار" مطرح ساخت.

او با اشاره به اینکه تا به حال به این موضوع بصورت جدی پرداخته نشده برگزاری این همایش را در این حوزه بسیارتأثیر گذار دانست. وی با بیان اینکه برگزاری همایش "میراث فرهنگی و توسعه پایدار" نباید تنها به صدور یک بیانیه اکتفا کند، تصریح کرد: تنها گنجاندن ماده (114) قانون برنامه چهارم توسعه نیز می تواند نقطه امیدی برای فعالان و دوستدارن میراث فرهنگی باشد.

به گفته این باستان شناس، طبق این قانون تمامی دستگاه های اجرایی مشمول قانون برنامه چهارم توسعه موظفند قبل از اجرای پروژه‌های ‌بزرگ عمرانی نسبت به انجام مطالعات فرهنگی‌-تاریخی در مکان اجرای طرح اقدام کنند.

مقدم نبود بنیان اطلاعاتی در باستان شناسی کشور و نداشتن اطلاعات کافی از اینکه محوطه های تاریخی در چه مکان هایی هستند و کدامیک آسیب دیده اند را یکی از مشکلات پیش رو دانست و تصریح کرد با وجود اینکه سال هاست نقشه باستان شناسی کشور در مراحل تدوین است این امر هنوز محقق نشده است.

وی با بیان اینکه ابتدا باید ببینیم در حوزه باستان شناسی چه داریم، کجا داریم و چگونه داریم افزود: تنها در این صورت است که وقتی بخواهد توسعه ای صورت گیرد می توانیم برنامه ریزی کنیم و در مواجهه با آن اقدامات لازم را انجام دهیم. علاوه بر مشکلاتی از این قبیل که در میراث فرهنگی وجود دارد در مواجهه با توسعه نیز با مسائلی روبرو هستیم که برطرف شدن آن ها بستگی به همکاری سازمان های مرتبط دارد.

او با اشاره به اینکه آنچه از معماری گذشته باقی مانده نشان دهنده اهمیت عوامل تأثیر گذار در آن است تصریح کرد: به عنوان مثال آبشارهای شوشتر که شاهکاری از معماری دوره ساسانی است نمونه بارزی از یک مدیریت سیستماتیک است. این سازه آبی گسترده به نحوی طراحی شده که در آن نه تنها از فشار زیاد آب برای چرخاندن آسیاب های بزرگ و آرد کردن گندم استفاده می شده بلکه یک جاذبه گردشگری منحصر به فرد نیز محسوب می شود.

به گفته این باستان شناس، متأسفانه امروزه برخلاف گذشته در برنامه های توسعه، خیلی از مسائل مهم و اساسی مانند میراث فرهنگی مورد توجه قرار نمی گیرد به نحوی که در سد سازی تنها هدف ساخت سد است و در راه سازی تنها آنچه مورد توجه قرار می گیرد ساخت راه است این در حالیست که فعالان توسعه باید به مسائل چند وجهی توجه کنند.

مقدم تصریح کرد: متأسفانه مسئولان به مسائل مربوط به اجرای پروژه های عمرانی بصورت تونل وار می نگرند در حالی که باید به این مسائل سیستماتیک نگاه کنند و تمامی جوانب را در نظر بگیرند. در شرایط پیش آمده نه باستان شناسان عمرانی ها را درک می کنند و نه آن ها باستان شناسان را می فهمند، به گونه ای که عمرانی ها گمان می کنند که ما باستان شناسان مزاحم آن ها هستیم.

او با بیان اینکه باستان شناسان وظیفه دارند شناسنامه فرهنگی را حفظ کنند تصریح کرد: از سویی پروژه های عمرانی نیز باید اجرایی شوند.

گفتنی است، همایش میراث فرهنگی و توسعه پایدار برای بررسی راهکارهای توسعه و تعامل بین متولیان میراث فرهنگی و توسعه پایدار به ویژه آمایش سرزمین 28 و 29 بهمن ماه سال جاری توسط پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری در سالن همایش های موزه دوران اسلامی برگزار می شود.

محورهای این همایش، میراث فرهنگی توسعه پایدار و مدیریت آب، میراث فرهنگی توسعه پایدار و گردشگری، میراث فرهنگی توسعه پایدار و آمایش زمین، میراث فرهنگی توسعه پایدار صلح و وفاق ملی و میراث فرهنگی توسعه پایدار و هویت است.

1