27 مارس 2024 - 12:17

کنکاشی بر وضعیت موزه گنجینه بابل

14 فوریه 2016 - 15:10 dsfr.ir/ny9nz

کنکاشی بر وضعیت موزه گنجینه بابل
irantouring.com
موزه بابل (گنجینه بابل) به عنوان تنها موزه مردم شناسی مازندران در ساختمان شهرداری سابق شهر بابل واقع شده است.

دعوای ماه های اخیر بین سازمان میراث فرهنگی و اداره اوقاف در مورد وضعیت موزه گنجینه بابل به عنوان یکی از آثار مهم تاریخی بابل، وضعیت این موزه را در ادامه فعالیت در ابهام قرارداده است.

در حالی که سازمان میراث فرهنگی و گردشگری بابل می گوید هیچ سندی مبنی بر وقف بودن موزه گنجینه بابل وجود ندارد یا تاکنون ارائه نشده است، اداره اوقاف این شهر ادعا می کند این موزه وقف حوزه علمیه بابل است.

موزه تاریخی بابل در سال 1307 احداث و بنام بلدیه شهر آغاز بکار کرد و شهرداری بابل که تا سال ها در این بنا مستقر بود سرانجام در پنجم شهریور ماه سال 1373 به ساختمان جدید واقع در باغ ملی شهر نقل و مکان کرد و ساختمان قدیمی بلدیه به کتابخانه عمومی تبدیل شد.

با تعامل معاونت استانداری و اداره کل میراث فرهنگی مازندران، ساختمان تاریخی شهرداری بابل برای ایجاد نخستین موزه استان انتخاب شد و این بنا در 21 اسفندماه سال 74 از طرف شهرداری بابل با کاربری فرهنگی در اختیار میراث فرهنگی قرار گرفت و بعد از احیاء، مرمت و بازپیرایی، در بهمن ماه سال 1375 با نام موزه بابل افتتاح شد.

موزه بابل در حال حاضر دارای سه بخش باستان شناسی، مردم شناسی و اسناد است که در این مکان از سفالینه های هزاره چهارم قبل از میلاد مسیح گرفته تا زیور آلات پیش از اسلام که اغلب از نقاط تاریخی مازندران بدست آمده به نمایش عموم گذاشته شد و هم اکنون نیز برای بازدید مردم دایر است.

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بابل با بیان اینکه اگر گنجینه بابل وقف حوزه علمیه است باید سند نشان داده شود، گفت: تاکنون سندی مبنی بر وقف بودن ان ارائه نشده است. اوقاف مدعی است میراث فرهنگی به تعهدش مبنی بر پرداخت اجاره عمل نکرده است که باید بگویم از سال 93 که ریاست میراث فرهنگی این شهرستان را برعهده گرفتم هیچ سندی به بنده و اداره کل بابت پرداخت اجاره ارائه نشده است.

التفات اباذری با تاکید بر اینکه حرف زدن باید بر اساس اسناد باشد؛ افزود: توپ شوت کردن به یکدیگر در شان شهرستانی چون بابل نیست و متهم کردن افراد معنا ندارد و بهترین راهکار برگزاری نشستی با حضور طرفین است تا هرکس سند خود را ارائه دهد و یک حکم نیز برای این موضوع انتخاب کنند.

رییس اداره اوقاف و امور خیریه بابل گفت: حوزه علمیه بابل چنانچه اجازه تجدید قرار داد با موزه تاریخی بابل را بدهد، اداره اوقاف نیز نسبت به تجدید قرار داد اقدام خواهد کرد.

جعفر صفری به موضوع و ادعای حوزه علمیه بابل مبنی بر وقف موزه (گنجینه) تاریخی بابل اشاره کرد و اظهار داشت: این مکان در سال 1307 بنام مدرسه قادریه وقف حوزه علمیه شده است و اداره اوقاف بابل در حال رایزنی برای تجدید قرار داد با میراث فرهنگی است. موزه تاریخی بابل دارای سند مالکیت و دادنامه است و این سند در اوقاف موجود و یک نسخه از آن در اختیار حوزه علمیه بابل است. موقوفات حوزه علمیه مستقل است و ارتباطی به اوقاف ندارد و ادعایی هم در این زمینه نیست ولی بدنبال راه حل برای رفع مشکل می باشیم.

وی با بیان اینکه موزه بابل تا سال 89 با اوقاف قرارداد داشت؛ افزود: موزه تاریخی بابل نماد شهر ماست و برای ادامه روند باید حوزه اجازه تجدید قرار داد را بدهد.

عبدالعلی پوراصغر رئیس حوزه های علمیه بابل در این رابطه گفت: ساختمان موزه تاریخی بابل بنام حوزه علمیه قادریه وقف شده بود که بدست رضاخان تصرف و از حوزه خارج شده است. طی درخواستی از میراث فرهنگی خواهان برگرداندن موزه بابل به جایگاه اصلی اش حوزه علمیه شده ایم. موضوع درخواست انتقال موزه بابل به حوزه علمیه طی صورتجلسه ای رسمی با حضور میراث فرهنگی، حوزه علمیه و رییس کل دادگستری مازندران مورد پیگیری و بررسی قرار گرفت.

فرماندار و رییس شورای تامین شهرستان بابل نیز گفت: موزه تاریخی بابل هویت این شهر است و مردم شهر خودشان را دوست دارند و خواسته محکم ماست که موزه در جایگاه خود باقی بماند.

محمدتقی عباسپور با بیان اینکه سازمان ها و نهادهای مردمی زیادی در روزهای اخیر به ما مراجعه و خواهان پرداخت اجاره بهاء از سوی میراث فرهنگی به حوزه علمیه شدند؛ بیان کرد: بیش از این نباید مردم را مکدر کرد چرا که اجرای نیات واقف حق است و باید انجام شود و کسی منکر آن نیست ولی ممکن است پیامدهای اجتماعی زیادی را به همراه داشته باشد. از مسئولین ذیربط خواستاریم تا خواسته مردم را در اولویت قرار دهند و امیدواریم سازمان گردشگری مازندران با پرداخت اجاره بهاء این مشکل را رفع کند.

1