مسئولیت حاکمیتی در تدوین چارچوب ها، ضوابط و شاخص های برند ملی چه به سبب خلا رسانه ای و چه به لحاظ عدم گردآوری آن ها، باز هم سرنوشت برند ملی گردشگری کشور را در کلافی سردرگم فرو می برد.
مرتضی رحمانی موحد، معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در نشست خبری معاونت گردشگری که 29 آذر 1394 با محوریت «کنفرانس بین المللی برند گردشگری» برگزار شد، اهداف اصلی کنفرانس را موارد زیر ذکر کرد:
- تبیین شاخص ها و راهکارهای طراحی نماد برند ملی گردشگری
- مبانی نظری برند ملی گردشگری
- شاخص های ارزیابی و انتخاب برندهای مطرح فعال در حوزه گردشگری کشور
- اصول و استانداردهای برند گردشگری
- ارائه تجربیات موفق بین المللی در زمینه برندسازی حوزه گردشگری
بنا بر گفته های معاونت گردشگری در همان نشست، محورهای کنفرانس موارد زیر معرفی شد:
- بایدها و نبایدهای برند ملی گردشگری ایران
- شاخص ها و راهکارهای برند ملی گردشگری ایران
- نقش برند سازی در حوزه گردشگری در حمایت از اقتصاد و فرهنگ ملی و اسلامی کشور
- راهکارهای خلق، بازاریابی، ارتقا و پایدارسازی برند گردشگری ایران
- هویت سازی برند گردشگری و نقش آن در توسعه و ارتقای جایگاه گردشگری
- تعیین شاخص های سنجش مادی و معنوی برند در حوزه گردشگری، میراث فرهنگی و صنایع دستی
- تعیین فرصت های سرمایه گذاری، بررسی علمی و نیاز سنجی زیر ساخت های گردشگری ایران
- آینده پژوهی برند گردشگری در ایران
رحمانی موحد در ادامه نشست، ایجاد برند ملی گردشگری را از مطالبات جدی صنعت گردشگری از متولیان امر دانست و به جلسات مشورتی و همفکری با صنعت گران، دانشگاهیان، اهل فن و.... اشاره کرد و گفت قرار است کنفرانس بین المللی برند گردشگری برگزار شود تا در یک سطح قابل قبول و منسجم، موضوع ایجاد برند گردشگری ملی ایران مطرح و بررسی شود.
معاونت گردشگری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در اشاره به دستاوردهای این کنفرانس، گفت: در این کنفرانس شیوه تعیین نماد و برند از مباحث مطرح شده استخراج خواهد شد و خروجی آن تدوین ضوابط و چارچوب برند ملی گردشگری ایران خواهد بود. همچنین تعیین گردید تا پس از مشخص شدن ضوابط و چارچوب ها فراخوانی به مردم اعلام شود و از آنها خواست تا بر همین اساس به طراحی برند بپردازند.
رحمانی موحد ابراز امیدواری کرد تا با برگزاری این کنفرانس بتوان مکانیزمی در اختیار دولت برای تعیین نشان و نماد گردشگری ملی ایران قرار داد و در نهایت بتوان به یک برند ملی دست پیدا کرد.
علاوه بر این معاونت گردشگری، تعیین چارچوب ها و ضوابط برند ملی را جزو مسئولیت های حاکمیتی دانست.
کنفرانس برند گردشگری هر چند از سوی رسانه ها پوشش خبری مناسبی یافت اما دستاوردهای آن مورد انتقاد قرار گرفت. در یکی از نمونه ها، خبرگزاری ایسنا در پایان کنفرانس این گونه نوشت:
این کنفرانس بین المللی که قرار بود حرکتی عظیم در برند گردشگری ایران انجام دهد، بر خلاف نام طولانی و بلندش آغازی تکراری و سست و بدون دستاورد برای گردشگری ایران بود؛ این کنفرانس تنها به ارائه چند سخنرانی آن هم از سخنرانان کشورهایی که برندینگ در آنها جا افتاده و مثالی از آن کشورها بود ختم شد و در مراسم اختتامیه صحبتی در مورد روند کار و چگونگی گام برداشتن در این زمینه مطرح نشد و همایش تنها به هدیه دادن به یکدیگر ختم شد. این در حالی است که مرتضی رحمانی موحد، رییس این کنفرانس بینالمللی تاکید داشت که "میخواهیم با تکیه بر دارایی های این کنفرانس دو روزه نشان، نماد یا برندی با عیار ایران ایجاد کنیم.
با توجه به این که در نشست خبری معاونت گردشگری در تاریخ 29 آذر 1394، اهداف، محورها و دستاوردهای برند کاملا مشخص و تعیین شده اند اما پس از گذشت یک ماه و اندی از اتمام کنفرانس بین المللی برند گردشگری، بر مبنای خبرهای منتشر شده از آن، هنوز تحقق دستاوردها و اهداف کنفرانس برند گردشگری مشخص نشده است و معلوم نیست آیا مکانیسم های مورد نظر برای تعیین نشان و نماد گردشگری ملی ایران طراحی شده است یا نه؟
تدوین چارچوب ها و ضوابط برند ملی که بنا بر ادعای معاونت گردشگری جزو مسئولیت های حاکمیتی است، هنوز سرنوشت مشخصی نداشته و معلوم نیست این شاخص های چه مواردی هستند و چه موضوعاتی را در بر می گیرند.
این ابهام چه به سبب خلا رسانه ای و چه به لحاظ در دست نبودن و عدم گردآوری شاخص ها، باز هم سرنوشت برند ملی گردشگری کشور را در کلافی سردرگم فرو می برد.