28 مارس 2024 - 22:38

ایذه در آستانه ثبت در فهرست میراث جهانی

11 فوریه 2016 - 12:10 dsfr.ir/tk3ke

ایذه در آستانه ثبت در فهرست میراث جهانی
ایلنا
کاوش های باستان شناسی در منطقه شمی ایذه

مقدمات ثبت 'آیا پیر' (نام باستانی ایذه) در فهرست میراث جهانی فراهم شده و طی سال های گذشته نیز در این راستا فعالیت هایی انجام شده است.

"یک باستان شناس"

به گزارش خبرگزاری ایرنا؛ جعفر مهرکیان روز چهارشنبه افزود: ایذه دارای ویژگی هایی است که برای ثبت در میراث جهانی به آن ها نیاز است هرچند این شهر اکنون در فهرست موقت چند سال پیش به ثبت شده و در سایت یونسکو قابل رویت است.

وی ایذه را گوهری دانست که به دلیل دور بودن از مرکز ناشناخته باقی مانده است. مهرکیان ادامه داد: برخی از آثار تاریخی در ایذه از جمله دره 'شمی'، 'اشتکف سلمان' و 'کول فرح' بسیار زیبا، منحصربفرد و دیدنی هستند.

این باستان شناس اضافه کرد: به دلیل اهمیت این منطقه و کاوش های صورت گرفته در آن، سید محمد بهشتی، رئیس پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی و گردشگری پیشنهاد کرده است، نخستین کنگره باستان شناسی بین المللی دوره پارت را در این مکان برگزار کنیم. آقای بهشتی معتقد است باید حفاری ها در منطقه شمی بین المللی باشد و هیات های مختلف از کشورهای دیگر و با مدیریت مشترک در این منطقه کار کاوش را ادامه دهند.

مهرکیان با بیان اینکه برای کاوش ها و کشف نشانه های تمدن در این منطقه به 200 سال زمان نیاز است، ادامه داد: در مدت سه سال تنها توانسته ایم فضای اندکی را در شمی کاوش کنیم.

وی لازمه کار مشترک بین المللی را تملک اراضی روستاییان محوطه دانسته و اضافه کرد: باید مردم را راضی به فروش اراضی به دولت کرد و سپس تعیین حریم و ثبت برای شروع به کار کاوش آغاز شود تا این منطقه به نخستین پارک موزه باستان شناسی ایران تبدیل شود.

بر اساس این گزارش، شمی منطقه ای بکر و زیبا در 30 کیلومتری شهر ایذه در استان خوزستان است که به دلیل کشف نشانه هایی از تمدن و حکومت الیمایی ها بارها مورد سرقت سودجویان و قاچاقچیان اشیا و آثار عتیقه قرار گرفته است.

دره شمی از مناطق تاریخی و باستانی ایذه است. شمی جایی است که سال ها پیش در آن مجسمه مرد پارتی کشف شد و به دنبال آن کار کاوش برای سال های مدیدی متوقف شد.

اکنون سه فصل از کاوش ها در این منطقه به پایان رسیده و فصل سوم مجددا تمدید شده است. اولین آرامگاه سردابه ای، یک سازه آجری، درب سنگی، سکه های الیمایی و سکوهای سه گانه آیینی از جمله کشفیات این سه فصل در این دشت زیبا و پر گل است.

1