18 آوریل 2024 - 11:34

لباس اقوام ایرانی در بلغارستان به نمایش درآمد

10 فوریه 2016 - 19:30 dsfr.ir/nz66q

لباس اقوام ایرانی در بلغارستان به نمایش درآمد
علی سیف الدین
لباس محلی قوم کرمانج در شهرستان درگز

موزه قوم شناسی صوفیه، پایتخت بلغارستان برای دو هفته میزبان نمایشگاه پوشاک اقوام ایرانی است.

نمایشگاه «لباس اقوام ایرانی»، همزمان با سی و هفتمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، از روز سه شنبه (20 بهمن ماه) با حضور دوستداران فرهنگ و تاریخ ایران و دیپلمات های خارجی مقیم بلغارستان در موزه قوم شناسی صوفیه افتتاح شده است.

«کریستو»، مدیر موزه قوم شناسی شهر صوفیه همزمان با افتتاح این نمایشگاه گفت: ایران و بلغارستان دارای روابط نزدیک و نژادی هستند که این مهم از نوع پوشش و لباس هایی که در این موزه عرضه می شود، کاملا مشهود است. ایران و بلغارستان از رابطه حسنه برخوردار هستند و این روابط روز به روز بیشتر می شود. خرسندیم که این نمایشگاه در این موزه برپا شده است. امیدوارم با توجه به روابط خوب این موزه با رایزنی فرهنگی ایران، در آینده شاهد برگزاری نمایشگاه های دیگری باشیم.

محمدعلی کیانی، رایزن فرهنگی ایران در بلغارستان نیز با بیان تبریک سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، درباره آداب و سنن ایرانی، اظهار کرد: پوشاک یکی از بارزترین سمبل های فرهنگی، مهم ترین و مشخص ترین مظاهر قومی و همچنین سریع الانتقال ترین نشانه فرهنگی است که به سرعت تحت تأثیر پدیده های فرهنگ پذیری در بین جوامع گوناگون انسانی قرار می گیرد.

وی افزود: گروه های متفاوت انسانی که در مناطق مختلف ایران زندگی می کنند و هر کدام دارای ویژگی های قومی برجسته ای هستند، تحت عوامل گوناگون، لباس های ویژه ای به تن دارند که در همان نگاه اول می تواند قومیت، حوزه زندگی، زبان و سایر مشخصات فرهنگی آنان را در ذهن بیننده تداعی کند. پوشاک در هر منطقه، زمینه بسیار مناسبی برای تأثیر و تأثر فرهنگی به حساب می آید.

وی با اشاره به این که شناخته شده ترین اقوام ایرانی، آذربایجانی، بلوچی، بختیاری، ترکمن و قزاق، خراسانی، قشقایی، کُرد، کرمانج، گیلانی، لر، مازندرانی و جنوبی ها هستند، اظهار کرد: بسیاری از پژوهشگران و باستان شناسانی که به دنبال راهی برای دستیابی به شناخت فرهنگ و تمدن یک جامعه هستند، معتقدند؛ شناخت فرهنگ یک جامعه بدون شناخت و بررسی لباس های سنتی اقوام آن امکان پذیر نیست؛ چراکه با شناخت پوشاک یک قوم می توان شیوه زندگی، شرایط اقلیمی و اعتقادات و آداب و رسوم، گرایش های مذهبی، سیاسی و شرایط اقتصادی یک جامعه را شناخت.

وی با بیان این که مذهب از عوامل مؤثر شکل گیری پوشاک اقوام به شمار می رود، گفت: بیشتر مردم شهرها، روستاها و عشایر ایران معتقد به دین مبین اسلام بوده و به ارزش های والای آن، پای بند هستند به طوری که هر یک از آحاد جامعه، کلیه اعمال و رفتارهای فردی و اجتماعی و حتی ظواهر خود از جمله «پوشاک» را با آن موازین، هماهنگ می کند.

کیانی همچنین بیان کرد: خط مشی و دستورات اسلام در مورد پوشاک افراد، به ویژه بانوان کاملا مشخص است، لباس آنان پوشیده و بلند است. در واقع همانگونه که تنوع پوشاک مناطق گوناگون به منزله علامت و نشانه خاص برای معرفی اقوام مختلف است، جنس، رنگ و شکل لباس و زیورها و ضمائم آن هم به پوشنده لباس منزلت اجتماعی ویژه ای می بخشد.

در ادامه این مراسم، گروه موسیقی ایرانی «الامتو» اعزامی از اداره کل همکاری های فرهنگی وهنری استان ایلام به اجرای نوای محلی پرداخت.

نمایشگاه لباس اقوام ایرانی که به همت رایزنی فرهنگی ایران و با همکاری موزه قوم شناسی شهر صوفیه و مساعدت اداره کل همکاری های فرهنگی و هنری و اداره کل ایرانیان خارج از کشور در بلغارستان برگزار شده، به مدت دو هفته با حضور توکلی و ملکی، مربیان و طراحان لباس ستنی و اقوام ایرانی در موزه قوم شناسی شهر صوفیه برپا است.

1