24 آوریل 2024 - 14:18

ثبت جهانی میمند و مسئولیت ما در حفظ این میراث بشری

10 فوریه 2016 - 18:50 dsfr.ir/hk987

ثبت جهانی میمند و مسئولیت ما در حفظ این میراث بشری
beheshti.me
روستای صخره ای و تاریخی میمند در شهربابک کرمان

راز ماندگاری میمند در ارتباط انسان با محیط پیرامونش است. در واقع میمند سمبل تعامل انسان ایرانی و طبیعت در هزارها سال پیش است.

روز شنبه 13 تیرماه سال 1394 مصادف با 4 ژوئیه 2015 در سی و نهمین اجلاس میراث فرهنگی یونسکو پرونده منظر فرهنگی میمند مورد بررسی قرار گرفت و با کسب اکثریت آراء به عنوان نوزدهمین اثر جهانی ایران در فهرست یونسکو به ثبت رسید.

از سوی یونسکو از «منظر فرهنگی میمند» این چنین یاد شده است: «در انتهای دره ای در جنوب کوه های مرکزی ایران منطقه تاریخی «میمند» واقع شده است که شیوه زندگی مردمانش از سال های دور تا به امروز به شکل سنتی همچنان در جریان است.»

تاریخ نگاران قدمت میمند را از 3 هزار سال تا 12 هزار سال تخمین زده اند اما هر یک از این اعداد اگر درست باشد چیزی از ارزش های تاریخی و فرهنگی میمند کم نمی کند. میمند نمونه مجسم زندگی مردمان ایرانی از تاریخی کهن تا کنون است که همچنان این زندگی در بستر «کیچه» های میمند جریان دارد.

روستای صخره ای و دستکند میمند یادآور ایامی است که انسان ها خدا را در بلندای کوه ها جستجو می کردند و کوه نشانه استواری و توان و پایداری و اراده شناخته می شد. این بنای دستکند باستانی، بی گمان از نخستین سکونت گاه های بشری در ایران به شمار می رود، به هر تقدیر چند هزار سال پیش از این، انسان هایی دل سنگ ها را شکافتند و یادگاری از خود به جا گذاشتند که امروزه پس از گذشت سالیان دراز همچنان نماد عزم و اراده و اقتدار اجداد ایرانی ما به شمار می رود.

البته ایران از این گنجینه های تمدنی بسیار دارد. چه اگر محدودیت ثبت سالی یک اثر در فهرست میراث جهانی در یونسکو نبود، ایران الان رکورددار میراث جهانی در دنیا بود. در همین شرایط نیز ایران نزدیک به 50 اثر در انتظار ثبت جهانی دارد و صدها اثر و بنا و محوطه تاریخی و باستانی ایران قابلیت و ظرفیت حضور در این فهرست جهانی را دارد.

راز ماندگاری میمند در ارتباط انسان با محیط پیرامونش است. در واقع میمند سمبل تعامل انسان ایرانی و طبیعت در هزارها سال پیش است. از دلایل مانایی این روستا و ارزش ویژه این مكان، ارتباط تنگاتنگ سنت زیست و معیشت و سنت ساخت اهالی با طبیعت اطراف است. البته این را می توان در جای جای ایران دید. مانند تعامل انسان ایرانی با کویر خشک و بی آب و علف و تعامل انسان ایرانی با طبیعت سخت کوهستان.

روز 20 بهمن امسال مسئولان عالی رتبه سازمان میراث فرهنگی، سفیر ایران در یونسکو و نماینده منطقه ای یونسکو در تهران به همراه استاندار کرمان و جمعی از مسئولان این استان در روستای تاریخی میمند گردهم آمدند تا به مردمی احترام بگذارند که صاحب این آب و خاک هستند و با تعامل صحیح با محیط زیست خود زمینه ماندگاری چند هزار ساله این سبک زندگی را فراهم کرده اند. ثبت این اثر در فهرست جهانی یونسکو، یعنی اینکه این سازمان بین المللی گواهی می دهد که میمند بخشی از تمدن بشری است که متعلق به نوع انسان است و نه صرفا انسان ایرانی!

حالا میمند جهانی شده است و همه مردم جهان نسبت به آن احساس مسئولیت می کنند. با نگاه به میمند می توان چند هزار سال به تاریخ گذشته برگشت و نحوه تعامل انسان با طبیعت را در عصری که آهن و سیمان و تکنولوژی نبود دید.

میمند برای ما درس های بسیاری دارد. میمند بخشی از سرزمین و تمدن ماست و در واقع بخشی از هویت ایرانی ما را به نمایش می گذارد.

ثبت جهانی میمند مسئولیت ما را در حفظ و حراست از این میراث بشری بیشتر می کند. به طور خودکار با ثبت این اثر در فهرست یونسکو، نام میمند در حداقل 5 هزار سایت گردشگری ثبت خواهد شد و البته این رویداد باعث هجوم بیشتر گردشگران خارجی برای بازدید از این اثر جهانی خواهد شد و ما باید به درستی به این مسئولیت واقف باشیم و مراقبت کنیم که این بازدیدهای گردشگران منجر به از دست رفتن یا تخریب جلوه های بکر و دست نخورده نشود.

1