20 آوریل 2024 - 00:41

پایان انزوای صنعت حمل و نقل ریلی ایران

6 فوریه 2016 - 10:40 dsfr.ir/ja2s1

پایان انزوای صنعت حمل و نقل ریلی ایران
دریافتی
نمایی از خط راه آهن

با اجرای برجام و خروج ایران از تحریم ها به نظر می رسد که صنعت ریلی نیز از انزوای بیش از 8 ساله درآمده و آماده جهشی بزرگ در داخل کشوردر منطقه خاورمیانه است.

ایران که به دلیل برخورداری از موقعیت استراتژیک و ژئوپولتیک بسیار مطلوب، همواره کشوری تاثیرگذار در منطقه بوده است در سال های گذشته به دلیل وجود تحریم ها موفق به توسعه صنعت ریلی خود و بهره گیری از توان و پتانسیل موجود نشده بود. اما به نظر می رسد با اجرایی شدن برجام و سیاست هایی که در برنامه ششم توسعه کشور مدنظر مسوولان است، گام های مهمی برای سرعت بخشی به قطار صنعت حمل و نقل ریلی برداشته شده است.

برگزاری نخستین کنفرانس بین المللی ریل-نفت-بندر با حضور بیش از 240 عضو اتحادیه بین المللی راه آهن های دنیا (UIC) و شرکت های ریلی از 95 کشور از 5 قاره جهان به میزبانی ایران و با همکاری گروه شرکت ITE انگلستان با سابقه برگزاری 22 رویداد حمل ونقل و لجستیک و 21 کنفرانس نفت و گاز در 19 کشور، نیز گواه دیگری از بیدار شدن این تحول صنعتی بزرگ در ایران است. همزمان با اولین کنفرانس ریل-نفت-بندر که 26 و 27 اردیبهشت ماه 95 در تهران برپا می شود، چندین رویداد مهم صنعت حمل و نقل ریلی نیز برگزار می شود که نوید «رونق» به فعالان این عرصه می دهد؛ برگزاری نمایشگاه بین المللی حمل و نقل ریلی تهران (RAILEXPO 2016)، هفدهمین اجلاس منطقه ای راه آهن های خاورمیانه، حضور مقامات مسوول و مدیران ارشد بنادر مهم دنیا از جمله بندر آنتورپ بلژیک و بندر هامبورگ آلمان، حضور استادان برجسته بین المللی از دانشگاه های معتبر اروپا و همچنین حضور نمایندگان رده بالای سازمان های بین المللی از جمله UIC و UNESCAP و OSJD نیز از جمله رویدادهای مهمی است که همزمان با نخستین کنفرانس ریل-نفت-بندر در تهران برگزار می شود.

کنفرانس بین المللی ریل-نفت-بندر در تهران

اولین کنفرانس بین المللی ریل-نفت و ریل-بندر در تاریخ 27-26 اردیبهشت 95 (16-15 مه 2016) در تهران برگزار می شود. براساس گزارش دفتر امور بین الملل راه آهن ج.ا.ا برپایی این کنفرانس فرصت منحصر به فردی در منطقه خاورمیانه برای تحقق و تبادل اطلاعات بین صنعت نفت، راه آهن و بنادر است. این کنفرانس از سوی UIC و شرکت ITE و به میزبانی راه آهن ج.ا.ایران سازماندهی شده است. اتحادیه بین المللی راه آهن ها (UIC) سازمانی جهانی برای همکاری بین راه آهن های دنیا است، این مجموعه اکنون دارای بیش از 240 عضو متشکل از راه آهن ها و شرکت های ریلی از 95 کشور جهان از پنج قاره جهان دارد. گروه شرکت ITE از انگلستان نیز با سابقه برگزاری 22 رویداد حمل و نقل و لجستیک و 21 کنفرانس نفت و گاز در 19 کشور در حال سازماندهی برگزاری اولین کنفرانس بین المللی ریل-نفت و ریل-بندر به میزبانی راه آهن جمهوری اسلامی ایران در تهران است.

این کنفرانس مهم بین المللی همزمان با چهارمین نمایشگاه بین المللی حمل و نقل ریلی تهران (RAILEXPO 2016) و با حمایت وزارت راه و شهرسازی، سازمان بنادر و کشتیرانی و وزارت نفت ایران برپا می شود. کنفرانس بین المللی ریل-نفت-بندر که برای اولین بار برپا می شود به حوزه حمل محصولات نفت و گاز با ریل می پردازد و نیز حوزه مهم ارتباط راه آهن با بنادر را در بر می گیرد، این کنفرانس بیشتر حول محور همکاری بین صنعت ریلی با نفت و گاز و نیز بنادر مهم منطقه خاورمیانه، آسیای مرکزی و کشورهای همسایه ایران متمرکز خواهد شد. کنفرانس مذکور میزبان افراد تصمیم گیرنده در موضوعات حمل و نقل و لجستیک در مناطق خاورمیانه و آسیای مرکزی و به ویژه افراد مرتبط با بازار حمل نفت و گاز و همچنین نمایندگانی از راه آهن ها و بهره برداران حمل و نقل ترکیبی، پایانه های نفت و گاز، تولیدکنندگان ریلی و تمامی مسوولان حامی و پشتیبان یا نظم دهنده این بازارها از سراسر جهان خواهد بود.

بر اساس اعلام اتحادیه بین المللی راه آهن ها، تلاش این اتحادیه بر آن است تا مقامات مسوول و مدیران ارشد بنادر مهم دنیا از جمله بندر آنتورپ بلژیک، بندر هامبورگ آلمان و نیز سایر بنادر بزرگ دنیا را به همراه استادان برجسته بین المللی از دانشگاه های معتبر اروپا برای ارائه تجربیات بهترین اقدامات و عملکرد آن ها در ارتباط با همکاری راه آهن و بنادر به این کنفرانس دعوت کند.

به علاوه مقامات و مدیران ارشد وزارت راه و شهرسازی، وزارت نفت، راه آهن جمهوری اسلامی ایران و سازمان بنادر و دریانوردی و همچنین نمایندگان رده بالای سازمان های بین المللی از جمله UIC، کمیسیون آسیا و اقیانوسیه سازمان ملل UNESCAP، سازمان همکاری های راه آهن (OSJD) و نیز مدیران توسعه بازار، حمل و نقل و لجستیک در شرکت های نفت، گاز و انرژی، بهره برداران ریلی بار از منطقه خاورمیانه، آسیای مرکزی، آسیا، اروپا، مدیران ناوگان واگن های مخزن دار و تولیدکنندگان مخازن نفتی، مقامات بخش بنادر و بهره برداران پایانه ها، مدیران بخش ایمنی و امنیت و شرکت های خدمات نفتی از جمله سخنرانان این کنفرانس خواهند بود.

براساس این گزارش اهم موضوعاتی که در این کنفرانس دو روزه مطرح خواهد شد به شرح زیر است:

  1. زنجیره حمل و نقل ترکیبی برای محصولات نفت و گاز - پتانسیل های موجود بازار برای حمل و نقل ریلی، دیدگاه هایی در خصوص رشد حمل و نقل نفتی از طریق ریل
  2. توسعه کریدورهای بین المللی و بین قاره ای باری ریلی - فرصتی برای حمل و نقل نفت و گاز، دیدگاه ها و عملیاتی کردن این کریدورها
  3. مشارکت موفقیت آمیز بین صنایع نفت، خطوط کشتیرانی و بهره برداران مهم ریلی
  4. چارچوب قانونی و حقوقی حمل و نقل بین المللی نفتی و حمل کالاهای خطرناک از طریق راه آهن - قابلیت بهره برداری یکسان و استانداردهای ایمنی
  5. بهینه سازی وسائط نقلیه ریلی برای حمل نفت و گاز - فناوری و پژوهش
  6. تاثیر دیجیتال سازی، قطارهای هوشمند - بهینه سازی زنجیره حمل و نقل و خدمات مشتری، مدیریت ناوگان، ایمنی و امنیت

همزمانی چند رویداد مهم

همزمان با این کنفرانس جهانی، هفدهمین اجلاس مجمع منطقه ای راه آهن های خاورمیانه نیز به میزبانی راه آهن ج.ا.ایران برگزار می شود. مجمع منطقه ای راه آهن های خاورمیانه اتحادیه بین المللی راه آهن ها متشکل از راه  آهن های ایران، ترکیه، عراق، سوریه، اردن، عربستان، افغانستان، امارات متحده عربی، قطر و عمان است. دفتر منطقه ای راه آهن های خاورمیانه در تهران و در ساختمان راه آهن واقع شده است.

به نظر می رسد با برداشته شدن تحریم ها و اشتیاق کشورهای خارجی به ویژه اروپایی ها برای ورود به بازار ایران و با توجه به اینکه این کنفرانس همزمان با نمایشگاه بین المللی ریلی برگزار می شود برگزاری این کنفرانس به میزبانی راه آهن و حمایت وزارت راه و شهرسازی و وزارت نفت فرصت مغتنمی است تا پتانسیل ها و ظرفیت های موجود راه آهن ج.ا.ایران و بنادر ایران به جهانیان عرضه شده و فصل جدیدی در گسترش حمل و نقل ریلی بار به ویژه ارتقای ارتباط راه آهن با بنادر در حمل محصولات ترانزیتی از بندرعباس به کشورهای آسیای میانه و بر عکس و نیز به سمت اروپا از مسیر ریلی ایران- ترکیه و حمل محصولات نفت و گاز گشوده شود. دفتر امور بین الملل راه آهن به عنوان هماهنگ کننده و اجرای برنامه های مرتبط با امور این کنفرانس بین المللی است.

« دنیای سفر » این نوشته را از « دنیای اقتصاد » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1