25 آوریل 2024 - 22:24

گردشگری ایران در آستانه ورود به دوره شکوفایی

11 ژانویه 2016 - 13:10 dsfr.ir/r9624

گردشگری ایران در آستانه ورود به دوره شکوفایی
مهدی رودکی
چادرهای یک تور طبیعت گردی در منطقه قلعه ماران

گردشگری در ایران بخت و اقبال دیگری یافته و خود را برای پذیرایی از میلیون ها علاقمند به آثار فاخر فرهنگی و تاریخی این سرزمین پس از رفع تحریم ها آماده می کند اما زیرساخت ها و زمینه های آن نیازمند توجه و تغییرات جدید و سریع است.

چشم بادامی ها، چشم آبی ها و همه ملیت هایی که برای مشاهده آثار فاخر ایران زمین پای در این سرزمین پر افتخار می گذارند هم سفیران فرهنگی ایران خواهند بود و البته موجب تقویت اقتصاد کشور از راه ارزآوری و اشتغالزایی.

بر اساس آمارهای اعلام شده از سوی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، درآمد ارزی کشورهای مختلف از محل گردشگری در سال 2013 حدود هزار و 250 میلیارد دلار بود که سهم ایران از این میزان با وجود هزاران آثار تاریخی و جاذبه های طبیعی حدود نیم درصد یعنی مبلغی حدود 6.5 میلیارد دلار بود. این در حالی است که ایران به لحاظ تنوع جاذبه دارای رتبه پنجم جهان است.

بر اساس بررسی های مجمع جهانی اقتصاد در باره وضعیت گردشگری در 141 کشور دنیا، رتبه ایران در اولویت دهی به سفر و گردشگری 130 است. به لحاظ جاذبه ها جزو 10 کشور برتر و جزو 5 کشور دنیا از لحاظ طبیعت و اکوتوریسم، در محیط کسب و کار 119، در زیرساخت ها و خدمات دهی 119، تاثیر قوانین بر سرمایه گذاری 132، زمان لازم برای صدور مجوز ساخت 133، سهولت دسترسی به نیروی کار متخصص 132، اثر بخشی بازاریابی برای جذب گردشگری 130 هستیم.

البته قرار است تا سال 2025، تعداد گردشگر ورودی به کشور به 20 میلیون نفر و درآمد حاصل از آن به 30 میلیارد دلار برسد اما این هدف چگونه محقق خواهد شد. بدون شک بخش مهمی از گردشگران برای زیارت اماکن متبرک وارد ایران می شوند که باید نسبت به نوسازی این اماکن و ایجاد تسهیلات لازم برای راحتی آنان انجام شوند.

با این حال اگر گردشگران سلامت و پزشکی و تا حدودی زیارتی را کنار بگذاریم، ورود گردشگران آثار تاریخی و طبیعی نیازمند زیرساخت هایی است که در زیر به آن اشاره می شود.

کمبود هتل و اقامتگاه های مناسب برای گردشگران

هم اکنون یک هزار و 100 هتل در کشور در حال فعالیت است که از این تعداد 650 هتل آپارتمان و 130 هتل نیز چهار و پنج ستاره است. بر این تعداد قرار است حدود 125 هتل چهار و پنج ستاره دیگر اضافه شود.
بر اساس افق 1404 ایران باید میزبان 20 میلیون گردشگر باشد که این میزان گردشگر نیازمند حداقل 400 هتل است که طی 10 سال آینده باید ساخته شوند. این در حالی است که هم اکنون هر سال چهار تا پنج هتل ساخته می شود که نیازها را تامین نمی کند و باید یک عزم جدی برای حضور سرمایه گذاران در این بخش وجود داشته باشد.

بازاریابی و تبلیغات در سطح بین المللی

بازاریابی بین المللی و تبلیغات هدفمند در بازارهای جهانی از جمله پخش تیزرهای تلویزیونی در شبکه های معتبر جهانی می تواند در شناساندن جاذبه های گردشگری ایران و کاهش تبلیغات منفی علیه کشورمان بسیار موثر باشد. در همین زمینه شاید گفتنی باشد که تنها در خیابان شانزلیزه فرانسه 40 کشور به جز ایران دفتر توریستی دارند. اگر به کشور همسایه ترکیه نیز نگاهی بکنیم متوجه می شویم که این کشور سال گذشته نزدیک به 500 میلیارد تومان فقط برای تبلیغ گردشگری در سطح بین المللی هزینه کرده است.

تقویت وضعیت ناوگان هوایی در مسیرهای بین المللی و داخلی

صنعت گردشگری در ایران، پس از برداشته شدن تحریم ها از صنعت هواپیمایی و ارتقای سطح کیفی پروازی رونق بیشتری خواهد گرفت و میل و اشتیاق گردشگران خارجی برای سفر به ایران هم برای استفاده از خطوط بین المللی و هم خطوط داخلی برای تردد در شهرهای توریستی ایران بیش از گذشته خواهد شد. در حال حاضر حدود 250 فروند هواپیما در ناوگان هوایی کشور وجود دارد که متوسط سن هواپیماهای آن 22 سال بوده و یک سوم هواپیماها نیز زمین گیر است.

در همین زمینه مسوولان سازمان هواپیمایی کشوری نیاز دو شرکت عمده هوایی ایران یعنی هما و آسمان را هر یک به 100 فروند هواپیمای جدید اعلام کرده اند که می تواند در کنار افزایش پرواز شرکت های خارجی نقش عمده ای در افزایش ورود توریست ها به ایران داشته باشد. به گفته همین مسوولان در 10 سال آینده به 400 فروند هواپیمای جدید نیاز داریم تا با ورود آن ها، 100 فروند هواپیمای فرسوده از این صنعت مهم و حساس خارج شوند.

تامین نیروی انسانی صنعت گردشگری

اگر قرار است ما طبق برنامه چشم انداز، 20 میلیون نفر گردشگر داشته باشیم نیاز به ده ها هزار تحصیل کرده مسلط به زبان در بخش های راهنمایان تورها، نیروهای مستقر در فرودگاه ها، هتل ها، سالن های پذیرایی، مراکز تاریخی برای توضیحات لازم و اماکن دیگر داریم که باید دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی برای تربیت آن ها از مدت ها پیش برنامه ریزی کرده و مشغول آموزش این نیرو ها باشند.

عوامل و موارد بسیار دیگری در جذب گردشگر موثر است که شاید بتوان تسهیل صدور روادید برای گردشگران، اقدامات اساسی دولت برای جذب سرمایه گذار برای توسعه زیربناها، اهمیت دادن به نقش گفت و گوی تمدن ها در رونق گردشگری علمی، بهبود وضعیت جاده ای به ویژه در مناطق گردشگری کشور، بحث نقل و انتقال بین المللی پول، توجه به رشد گردشگری مذهبی، استفاده از تجارب دیگر کشورها در این زمینه، لزوم بازنگری در قوانین، مقررات و تسهیلات مرتبط با سرمایه گذاری خارجی در زمینه گردشگری و حضور ایران در نمایشگاه های بین المللی گردشگری اشاره کرد.

در همین راستا برپایی نهمین نمایشگاه بین المللی گردشگری و صنایع وابسته در تهران که قرار است از بیست و هفتم تا سی ام بهمن ماه پیش رو برگزار شود فرصت مناسبی برای تبادل نظر دست اندرکاران این صنعت مهم کشور از جمله سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، سازمان توسعه تجارت ایران و انجمن ها و تشکل های بخش خصوصی صنعت گردشگری برای اعتلای آن خواهد بود.

حسن فتحعلی - سردبیر گروه فرهنگی و هنری خبرگزاری ایرنا

1