20 آوریل 2024 - 03:24

مشاهده پلنگ در اردوی محیط بانان زیستگاه یوز

20 دسامبر 2015 - 11:00 dsfr.ir/5o51l

مشاهده پلنگ در اردوی محیط بانان زیستگاه یوز
دنیای سفر
رجبعلی کارگر معاون پروژه بین المللی حفاظت از یوزپلنگ آسیایی

مشاهده پلنگ یکی از جذابیت های سفر محیط بانان به زیستگاه یوز بود که در پارک ملی گلستان حاصل شد ضمن اینکه گله های آهو و کل و بز را در تعداد بالا مشاهده کردیم.

اردوی محیط بانان برگزیده زیستگاه های یوز چندی پیش به همت پروژه بین المللی یوزپلنگ آسیایی برگزار شد، آغاز این برنامه در روز جهانی یوزپلنگ آسیایی و صرف صبحانه با معصومه ابتکار معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کلید خورد و پس از گذشت 12 روز کارگاه و گشت زنی در زیستگاه های مختلف بار دیگر در تهران پایان یافت.

درباره دستاوردها و آنچه در این 12 روز سفر اتفاق افتاد با رجبعلی کارگر معاون پروژه بین المللی حفاظت از یوزپلنگ آسیایی گفت و گو کردیم.

کارگر در این باره به خبرنگار «دنیای سفر» گفت: ما تور آموزشی-تفرجی محیط بانان برجسته زیستگاه یوزپلنگ را همه ساله با هدف بالا بردن انگیزه، افزایش سطح اطلاعات تخصصی در حوزه کاری، تبادل اطلاعات منطقه ای، آشنایی با اکوسیستم های متنوع و همچنین آموزش علمی و تجربی در جهت کاربردی کردن اموراتی که تا به حال محیط بانان با آن برخورد نکرده اند برگزار می کنیم که امسال ششمین دوره آن بود.

وی افزود: از 120 محیط بانی که در زیستگاه یوز مشغول به فعالیت هستند در این شش دوره نزدیک به 76 نفر در کارگاه ها شرکت کرده اند، همچنین با اینکه خوش ییلاق و درونه هم جزو مناطق ما محسوب نمی شوند هر ساله یک محیط بان نیز از این مناطق در کارگاه ها شرکت می کند.

کارگر درباره جزئیات این سفر اظهار کرد: از آنجا که بسیاری از این محیط بانان ممکن است فرصت ملاقات با ریاست سازمان حفاظت محیط زیست را نداشته باشند صرف صبحانه با خانم دکتر ابتکار و بازدید از سایت نگهداری دلبر و کوشکی در این برنامه مدنظر قرار گرفت و در ادامه نیز جوایز نفیسی از سوی موسسه حیات وحش میراث پارسیان به محیط بانان برگزیده اهدا شد.

وی درباره جزئیات این سفر تصریح کرد: پارک ملی توران اولین سایت مورد بازدید ما در این سفر بود که در آن تعداد زیادی جبیر در کنار دو گله گورخر را مشاهده کردیم. اقامت در روستای قلعه بالا در حاشیه پارک ملی توران نیز این مزیت را داشت که به محیط بانان ارتباط تنگاتنگ محیط زیست و گردشگری را نشان می داد و آنها در گفت و گو با محلی ها درباره نقش اکوتوریسم در اقتصاد روستایی اطلاعاتی را کسب کردند.

معاون پروژه بین المللی یوز آسیایی ادامه داد: بازدید از آثار و ابنیه خراسان رضوی و از جمله نیشابور از دیگر بخش های سفر ما بود که طی آن از مقبره عطار و خیام دیدن کردیم و در ادامه به قصد زیارت به مشهد مقدس سفر کردیم. در این شهر همچنین کارگاهی برای محیط بانان برگزار و ملاقاتی نیز با مدیرکل سازمان حفاظت محیط زیست صورت گرفت.

وی همچنین از استقبال مدیران محیط زیست استان خراسان شمالی از تور محیط بانان خبر داد و اضافه کرد: در این استان ما دیداری از مرکز باباامان داشتیم که هم تفرجگاه بوده و هم محل مناسبی برای ازدیاد مرال، قوچ و میش اوریال، آهو، کل و بز و گوزن زرد محسوب می شود. بازدید از پناهگاه حیات وحش میاندشت و اقامت شبانه در این پناهگاه در ضمن گشت در منطقه و مشاهده گله های آهو از دیگر برنامه های این سفر بود.

کارگر سفر به پارک ملی گلستان را بخش دیگری از این اردوی 12 روزه عنوان کرد و گفت: این پارک یکی از ذخیره گاه های ارزشمند در خاورمیانه است و مردم ساکن در حاشیه آن نیز استقبال خیلی خوبی از ما در منطقه کردند. مشاهده پلنگ یکی از جذابیت های این سفر برای ما بود که در پارک ملی گلستان حاصل شد ضمن اینکه گله های آهو و کل و بز را در تعداد بالا مشاهده و شب را در تنگه گل سپری کردیم.

وی افزود: بازدید از دشت ناز ساری از دیگر برنامه های ما بود که در آن زیستگاه گوزن زرد را گنجانده بودیم. در ادامه نیز به میانکاله رفتیم و در آنجا کارگاه پرنده شناسی را برگزار کردیم و سپس به تهران بازگشتیم.

نگاهی به آنچه در این اردوی 12 روزه اتفاق افتاد نشان دهنده نگاه مدیران پروژه یوزپلنگ آسیایی است. آنها در تلاش بودند تفرج را در کنار یک سفر کاری قرار دهند و از این جهت گلستان و ساری با وجود دارا نبودن یوز به این سفر گنجانده شدند تا یک گشت کویر تا دریا اتفاق بیفتد و همه راضی به خانه بازگردند.

1