28 مارس 2024 - 05:24
وزیر راه و شهرسازی مطرح کرد:

توافق با ایرباس برای ورود 140 هواپیما به ناوگان هما

16 دسامبر 2015 - 17:50 dsfr.ir/5g4hs

توافق با ایرباس برای ورود 140 هواپیما به ناوگان هما
عارف طاهرکناره
نشست وزیر راه و شهرسازی با اعضای کمیسیون عمران مجلس

وجود 250 هواپیما در ناوگان هوایی کشور که تنها 150 فروند آن پرواز می کند و لزوم نوسازی این ناوگان با میانگین سنی 22 سال، یکی از دلایل حمایت وزیر راه و شهرسازی از آزادسازی نرخ بلیت است.

وزیر راه و شهرسازی معتقد است تا وقتی آزادسازی قیمت بلیت انجام نشود، نمی توان از بنگاه ها انتظار نوسازی ناوگان داشت. به گفته او، ایران ایر که سالانه 170 میلیارد تومان ضرر می کند، از این وضعیت مستثنا نیست و اگر قرار است هما مشمول خصوصی سازی شود، باید ساختار و سرمایه آن تغییر کند. این چکیده ای از مهم ترین سخنان وزیر راه و شهرسازی با نمایندگان مردم در خانه ملت بود.

به گزارش صمت؛ عباس آخوندی در نشست با اعضای کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی، 2 پیشنهاد راهگشا برای تحقق اقتصاد مقاومتی را در قالب لایجه بودجه 95 تشریح کرد. او با اشاره به تدوین لایحه بودجه سال 95 و لایحه برنامه ششم توسعه گفت: شیوه مدیریت در حوزه حمل و نقل ریلی، هوایی، دریایی و جاده ای ایجاب می کند که برای توسعه ملی بر اساس سیاست های ابلاغی رهبر معظم انقلاب در زمینه اقتصاد مقاومتی تدابیر لازم در نظر گرفته شود.

او با بیان اینکه رهبر معظم انقلاب در ابلاغیه اقتصاد مقاومتی اعلام کردند که این سیاست ها یک مدل و نظام جدید برای مدیریت اقتصاد ملی است، ادامه داد: بر اساس سخنان ایشان نباید تنها متکی به درآمد نفت بود. همچنین برای توجه به اقتصاد ملی باید به سمت استفاده از کل ظرفیت اقتصاد کشور رفت نه آنکه تنها به ظرفیت اعتبارات دولتی محدود شد.

آخوندی با بیان اینکه پروژه های عمرانی بزرگی در دست اقدام هستند که هزینه استفاده از حمل و نقل را مصرف کننده نهایی باید پرداخت کند، افزود: 8 هزار میلیارد تومان اعتبار در سال برای راهداری راه های کشور نیاز است و باید مدلی را دنبال کرد که این هزینه به مصرف کننده نهایی منتقل شود.

توافق برای ساخت 1500 کیلومتر آزادراه

آن طور که وزیر راه و شهرسازی می گوید، 10 کریدور حمل و نقلی در کشور تعریف شده که برای تکمیل کریدورهای نوع یک، بیش از 20 هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز و تامین این رقم از محل بودجه دولتی غیرممکن است. او ادامه داد: وزارت راه و شهرسازی در گام نخست، در سال جاری بحث مشارکت ها را به طور جدی پیگیری کرده و توانسته برای ساخت 1500 کیلومتر آزادراه به توافق برسد. اکنون 2 هزار و 200 کیلومتر آزادراه در کشور وجود دارد که توافق یادشده، 70 درصد کل آزادراه های موجود کشور را شامل می شود.

وی با اشاره به تلاش وزارت راه و شهرسازی برای استفاده از ظرفیت مالی بند «ق» تبصره 2 لایحه بودجه یادآور شد: بر اساس این قانون بنا داریم 65 هزار دستگاه کامیون با عمر بالای 35 سال را نوسازی کنیم. در این زمینه موافقتنامه میان سازنده و وزارت نفت امضا و مصوبات لازم نیز از شورای اقتصاد دریافت شده است و در آینده نزدیک عملیاتی خواهد شد.

وزیر راه و شهرسازی یادآور شد: ماده 56 قانون الحاق موادی به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت و همچنین اسناد خزانه را فعال کرده ایم. 2 هزار میلیارد تومان اسناد خزانه عملیاتی شد و برای هزار میلیارد تومان اسناد خزانه دیگر نیز به سازمان مدیریت و برنامه ریزی درخواست داده ایم که اگر بتوانیم مجوز لازم را بگیریم 80 درصد مطالبات پیمانکاران در سال جاری تسویه می شود.

به گفته او، تاکنون برای 3500 میلیارد تومان از طرف پیمانکاران صورت وضعیت به ذیحسابی ارائه و رسیدگی های لازم انجام شده و اگر 3 هزار میلیارد تومان اسناد خزانه منتشر شود، بار بزرگی از بدهی های وزارتخانه سبک خواهد شد. آخوندی با اشاره به تلاش وزارت راه و شهرسازی برای استفاده از بند «و» تبصره 5 قانون بودجه 94 اضافه کرد: نخستین قرارداد به مبلغ 400 میلیون دلار برای توسعه بندر چابهار با هدف استفاده از صندوق توسعه ملی امضا و در هیات وزیران تصویب شد.

نوسازی بدون آزادسازی بی معنی است

آنطور که آخوندی تاکید می کند، احداث پایانه ایران شهر فرودگاه بین المللی امام خمینی (ره) با تکیه بر تسهیلات صندوق توسعه ملی در حوزه هوایی خواهد بود. او با بیان اینکه در توسعه فرودگاه ها به سمت استفاده از روش های سرمایه گذاری BOT و BLT رفتیم، ادامه داد: اقدامات خوبی در این زمینه برای فرودگاه امام و مشهد انجام شده و برای فرودگاه های شیراز، اهواز، اصفهان نیز این مدل ها پیگیری می شود.

وی با بیان اینکه نوسازی سیستم راداری کشور با اعتبار 250 میلیون دلار در دستور کار قرار دارد، گفت: از سال 83 تاکنون سرمایه گذاری موثری در سیستم ناوبری کشور نداشته ایم.

وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه نوسازی ناوگان هواپیمایی بدون آزادسازی قیمت بلیت بی معنی است، اضافه کرد: در حال حاضر 250 هواپیما داریم که تنها 150 فروند آن پرواز می کند. میانگین سنی ناوگان هوایی کشور 22 سال است، یعنی در کمتر از 10 سال آینده نه تنها باید تمام این ناوگان جایگزین شود بلکه کسری تعداد ناوگان را نیز باید جبران کرد که با توجه به جمعیت ایران نیاز به 500 هواپیما داریم که سرمایه 50 میلیارد دلاری را می طلبد.

آخوندی به نوسازی 3 مرحله ای ناوگان هوایی کشور اشاره کرد و افزود: تا وقتی آزادسازی قیمت بلیت انجام نشود، نمی توان از بنگاه ها انتظار نوسازی ناوگان داشت. گام دوم نوسازی بنگاه های هوایی است. در یک ماه آینده رقمی به عنوان کمیته کفایت سرمایه برای فعالیت شرکت های هوایی اعلام می شود. گام سوم کمک به خرید هواپیما است. هم اکنون شرکت های موجود هواپیمایی اگر بخواهند از تسهیلات صندوق توسعه بانک های داخلی یا بانک های خارجی استفاده کنند، باید صورت وضعیت مالی ارائه دهند که به آن ها گفته می شود به این صورت وضعیت مالی نمی توان تسهیلات داد.

وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه موافق خصوصی سازی ایران ایر هستم، افزود: بنگاهی که سالانه 170 میلیارد تومان ضرر می دهد را کسی خریداری نمی کند. بنابراین برای خصوصی سازی هما باید در گام نخست، نوسازی ساختار، در گام دوم افزایش سرمایه و در گام سوم، تامین ناوگان انجام شود. او افزود: با ایرباس برای تامین 140 هواپیما توافق کردیم تا وارد ناوگان شرکت هما شود.

لزوم راه اندازی راه آهن حومه ای در کلانشهرها

روزانه در مسیر تهران-کرج 114 هزار وسیله نقلیه و در مسیر تهران-قم 42 هزار خودرو تردد می کند که این حجم از مسافرت ها باید به ریل منتقل شود. آخوندی با بیان این مطلب افزود: همین حجم از مسافرت های روزانه در مسیر ورامین، گرمسار و سمنان وجود دارد و برای همین، بحث راه آهن حومه مطرح می شود.

آخوندی با بیان اینکه همه کلانشهرهای کشور نیاز به راه اندازی نظام راه آهن حومه ای دارند، ادامه داد: مترو به هیچ عنوان نمی تواند نقش راه آهن حومه ای را ایفا کند و بر همین اساس شرکت راه آهن 4 خطه سازی خط آهن تهران-کرج، 2 خطه سازی کرج-قزوین و 4 خطه سازی تهران-گرمسار را در برنامه دارد.

راه اندازی صندوق توسعه حمل و نقل

تبدیل بانک مسکن از یک بانک تخصصی به بانک توسعه ای محور بخش دیگری از سخنان آخوندی در این دیدار بود. وی گفت: با این کار، بانک مسکن می تواند ماموریت های توسعه ای که در قوانین مختلف برای تشویق حوزه مسکن و بهسازی بافت های فرسوده آمده، اعم از صندوق های پس انداز منطقه ای و اوراق بهادار مربوط به حوزه مسکن را اجرایی کند.

وزیر راه و شهرسازی یادآور شد: نخستین کاری که در حوزه بانک مسکن تعقیب می کنیم صندوق پس انداز یکم است که هم اکنون 25 هزار نفر بیش از 500 میلیارد تومان در 150 روز گذشته برای استفاده از تسهیلات این صندوق سپرده گذاری کردند که تسهیلات آن از ابتدای سال آینده وارد بازار مسکن می شود.

وی افزود: 2 پیشنهاد را در قالب لایحه بودجه سال 95 مطرح کردیم؛ نخست آنکه به دولت اجازه می دهد اساسنامه بانک مسکن تبدیل به اساسنامه بانک توسعه ای شود و بر این اساس وزارت راه و شهرسازی می تواند از محل دارایی های خود، 5 هزار میلیارد تومان به سرمایه های بانک مسکن اضافه کند. بنابراین بانک مسکن بعد از این کار می تواند تا 60 هزار میلیارد تومان علاوه بر مبلغ گذشته تسهیلات بدهد. همچنین این کار موجب می شود دارایی های وزارت راه و شهرسازی که بازارپذیر نیست، از طریق وکالت به بانک مسکن به دارایی های بازارپذیر تبدیل شود. بر همین اساس درخواست کردیم بانک مسکن در چنین قالبی تا 5 میلیارد دلار اجازه صدور اوراق در حوزه زیرساخت مسکن و حمل و نقل داشته باشد.

به گفته وزیر راه و شهرسازی، تبصره دیگری که در قالب لایحه بودجه سال 95 تقدیم مجلس شورای اسلامی می شود راه اندازی صندوق توسعه حمل ونقل با سرمایه 20 هزار میلیارد تومان، از محل دارایی های سازمان های تابع وزارت راه و شهرسازی است. وظیفه این صندوق این است که در حوزه ریلی، هوایی، جاده ای و دریایی با بخش خصوصی شریک شود و پروژه های مختلف در حوزه تامین ناوگان و زیرساخت را انجام دهد.

1