28 مارس 2024 - 21:45

18 میلیون از درختان زاگرس را از دست دادیم

15 دسامبر 2015 - 17:30 dsfr.ir/170d6

18 میلیون از درختان زاگرس را از دست دادیم
googleapis.com
زاگرس به ابتکارات سبز نیاز دارد

سال 2002 به دلیل بروز ناهنجاری هایی که در سطح جهان متوجه ارزشمندترین اکوسیستم های کره زمین بود، روز جهانی کوهستان از سوی سازمان ملل مطرح شد.

مدیرکل دفتر مشارکت های مردمی سازمان محیط زیست در مراسم بزرگداشت روز جهانی کوهستان اظهار داشت: سال 2002 برای نخستین بار به دلیل بروز ناهنجاری ها و نگرانی هایی که در سطح جهان متوجه ارزشمندترین اکوسیستم های کره زمین بود، روز جهانی کوهستان از سوی سازمان ملل و متخصصین و فعالان محیط زیست مطرح شد تا توجه جهانیان متوجه این موضوع مهم شود.

به گزارش روابط عمومی حفاظت محیط زیست لرستان، محمد درویش با بیان اینکه یکی از مهم ترین مناطق کشور که از عدم توجه به زیستگاه های جنگلی و کوهستان ها رنج می برد لرستان است، عنوان کرد: ما در پهنه ای از نیمکره شمالی بین عرض 25 تا 40 درجه قرار گرفتیم که اصطلاحا کمربند خشک جهان است که اغلب سرزمین ها و کشورهای این پهنه مانند عربستان و مغولستان هستند.

مدیرکل دفتر آموزش و مشارکت های مردمی سازمان محیط زیست کشور با بیان اینکه ایران در کمربند خشک جهانی قرار گرفته است گفت: میزان تبخیر در ایران 50 درصد بیشتر از سایر کشورهای جهان است.

کاشت داوطلبانه 4 هزار دانه بلوط در هفته گذشته در خرم آباد اقدام بسیار خوبی است

درویش با بیان اینکه ایران در تولید 10 قلم از اقلام کشاورزی جزو 10 کشور اول دنیاست، تصریح کرد: 17 هزار و 600 هکتار یا به عبارتی یک ده هزارم خاک ایران در ارتفاع بیش از 4 هزار متر قرار دارد که همین مقدار کم سبب تداوم حیات در ایران و نگین فلات ایران است.

وی با بیان اینکه همه باید تلاش کنیم نگذاریم برای هیچ مصلحت سیاسی و اقتصادی اکوسیستم های کوهستانی ما از بین برود، افزود: حیات همه ما در گرو حال خوب کوهستان های ماست. قصه غم انگیز باباموسی در بجنورد هیچگاه فراموش نمی شود که کوه باباموسی را برای ساخت فرودگاه بین المللی تراشیدند و این اقدام نابخردانه هنوز هم جزو اقدامات شگفت انگیز است.

درویش با بیان اینکه باید قدر منطقه زیبای بام لرستان را بدانید، یادآور شد: تلاش کنیم مدیریت بام لرستان به عنوان ریه های شهر خرم آباد امتداد پیدا کرده و تلاش های مردم خرم آباد در کشور به عنوان یک الگو مطرح شود.

وی کاشت داوطلبانه 4 هزار دانه بلوط در هفته گذشته در خرم آباد را اقدام بسیار خوبی دانست و عنوان کرد: 18 میلیون از درختان زاگرس را از دست داده ایم و 30 درصد از زاگرس در معرض خشکیدگی کامل قرار گرفته است. اگر حال زاگرس خراب باشد حال کارون، کرخه، زاینده رود، گاماسیاب، سیمینه رود، زرینه رود و 45 درصد آب های شیرین کشور خراب خواهد بود.

درویش با بیان اینکه جایی راهبردی تر و استراتژیک تر از زاگرس برای دوام زندگی پایدار ایرانیان وجود ندارد، تصریح کرد: زاگرس ریشه گاه برخی اقلام زراعی دنیا مانند گندم است و نباید تحت تاثیر تخریب ها و کاربری های اراضی که با توانمندی های اکولوژیکی اش متناسب نیست قرار بگیرد.

وی با اشاره به اینکه باید گزینه های معیشتی جایگزین برای مردم زاگرس نشین در 11 استان کشور فراهم شود تا آن ها با افتخار از تمامیت زاگرس نگهداری کنند، افزود: در روستای گل سفید چهارمحال و بختیاری با زغال معیشت مردم می چرخید اما با کارگاه های آموزشی فعالان محیط زیست و همچنین آموزش عروسک سازی و گلیم بافی و ... و ایجاد بازار فروش دیگر به سراغ بلوط ها برای معیشت خود نرفتند.

طی نیم قرن اخیر مجموع کل ها، بز، میش، قوچ، آهو و گوزن های ایران از 1 میلیون و 300 هزار به کمتر از 110 هزار رسیده است

مدیرکل دفتر آموزش و مشارکت های مردمی سازمان محیط زیست کشور بر اهمیت کاهش تقاضا برای زغال بلوط به عنوان طعم دهنده بهتر به مزه کباب تاکید کرد و بیان داشت: این کاهش تقاضا نیازمند حرکت نرم افزاری و ارتقای فرهنگی است.

درویش با بیان اینکه طی نیم قرن اخیر مجموع کل ها، بز، میش، قوچ، آهو و گوزن های ایران از 1 میلیون و 300 هزار به کمتر از 110 هزار رسیده است، یادآور شد: طی نیم قرن اخیر 9 دهم اندوخته های جانوری خود را از دست داده ایم و لرستان و زاگرس یکی از بزرگ ترین قربانیان آن هستند.

وی با بیان اینکه باید به مردم گزینه های جایگزین شکار یا زغال بلوط معرفی کنیم، عنوان کرد: این باعث می شود تا مردم لرستان مجبور به کف شکنی و افزایش چاه های غیرمجاز یا چرای بی رویه و کشاورزی ناپایدار در دل زاگرس ادامه ندهند و به سمت تقویت بوم گردی مسئولانه و صنایع های تک و استحصال انرژی های نو بروند.

مدیرکل دفتر آموزش و مشارکت های مردمی سازمان محیط زیست کشور ادامه داد: نقش تشکل ها به ویژه تشکل های محیط زیستی در دولت تدبیر و امید به ویژه در حوزه محیط زیست و منابع طبیعی هر روز در حال پررنگ تر شدن است و سازمان محیط زیست تنها سازمانی است که می تواند با افتخار اعلام کند در روند نگارش فصل محیط زیست در برنامه پنج ساله ششم از نمایندگان تشکل های مردم نهاد محیط زیست در یک انتخابات دموکراتیک و فراگیر استفاده کرد تا آن ها با حق رای در این تدوین مشارکت کنند.

باید تلاش کنیم مدیریت بام لرستان به عنوان ریه های شهر خرم آباد امتداد پیدا کند

درویش تصریح کرد: بخشنامه ای را به 31 استان کشور ابلاغ کردیم که طبق آن نمایندگان تشکل های زیست محیطی با حق رای باید در شورای عالی برنامه ریزی استان ها شرکت کنند که این دستاورد ساعت ها چانه زنی معصومه ابتکار در بدنه دولت بود و امیدواریم تشکل های محیط زیستی بتوانند با معرفی فردی که از تخصص و وقت کافی برخوردار است منزلت و اعتبار خود را نشان دهند.

وی با بیان اینکه تشکل های مردمی در هر جا که به آن ها اعتماد شده بسیار موثر بوده اند، افزود: ما هر فصل اجلاس های ملی با حضور نمایندگان تشکل های زیست محیطی کشور برگزار کرده و بهترین اساتید حوزه های مدنی آموزش های لازم را به آن ها می دهند تا ارتقای نرم افزاری داشته باشند.

مدیرکل دفتر آموزش و مشارکت های مردمی سازمان محیط زیست کشور به ترویج طرح مکتب مدرسه جم (مدرسه جامع محیط زیست) اشاره کرد و بیان داشت: دو سال است که روی این طرح کار می کنیم و باید نسلی پرورش دهیم که نگاهش به مواهب طبیعی مانند نگاهش به ارزش های غیرقابل معامله زندگی اش باشد.

درویش با بیان اینکه باید از شعار فاصله گرفته و به شعور و عمل برسیم، یادآور شد: راه عمل این است که گزینه های اجرایی ملموس داشته باشیم و مردم بدانند تنها راه توسعه شان محیط زیست است.

1