20 آوریل 2024 - 17:56
سریع القلم:

فقدان حس تعلق خاطر به سرزمین سد راه حفاظت محیط زیست و توسعه کشور

9 دسامبر 2015 - 11:10 dsfr.ir/yl099

فقدان حس تعلق خاطر به سرزمین سد راه حفاظت محیط زیست و توسعه کشور
محمد درویش
گردهمایی های ماهانه دفتر آموزش و مشارکت مردمی با حضور دکتر محمود سریع القلم

عدم توانایی حاکمیت در ایجاد حس همبستگی بین مردم و تعلق خاطر به سرزمین، پیامدی جز توسعه نیافتگی و عمق یافتن بحران محیط زیست ندارد.

دفتر آموزش و مشارکت مردمی سازمان حفاظت محیط زیست، نشست ماهیانه خود را با حضور دکتر محمود سریع القلم، استاد دانشگاه شهید بهشتی، با موضوع «قراردادهای اجتماعی، توسعه یافتگی، محیط زیست» در 17 آذر در محل همایش های سازمان برگزار کرد.

محمد درویش، رئیس دفتر آموزش و مشارکت مردمی، در ابتدای ششمین گردهمایی علمی این دفتر گفت: گردهمایی های ماهانه دفتر از تیر ماه با سخنرانی های دکتر مهدی زارع با موضوع «ارتباط تغییرات اقلیمی و زلزله»؛ دکتر علی درویشی، استاد دانشگاه تهران با موضوع «مهمترین دلایل رخداد ریزگردها و گرد و غبار» آغاز شد.

وی با اشاره به اهمیت وسیع تر شدن منظر دید و آگاهی از تاثیر حوزه های دیگر در حل مشکلات محیط زیستی کشور بیان کرد: از متخصصین سایر حوزه ها چون شهریار عیوض زاده؛ دکتر سلیمان پاک سرشت، معاون اجتماعی مرکز بررسی های استراتژیک نهاد ریاست جمهوری؛ دکتر محمد فاضلی، استاد دانشگاه شهید بهشتی و معاون پژوهشی مرکز بررسی های استراتژیک نهاد ریاست جمهوری؛ دعوت کردیم و آنها آخرین یافته ها و اطلاعات خود را در موضوعاتی چون تاب آوری و سرمایه های اجتماعی و رانت محیط زیستی در اختیار ما گذاشتند. یافته ها نشان از روند نزولی شاخص های سرمایه های اجتماعی کشور داشت ومشخص شد در کشوری که سرمایه های اجتماعی رو به نزول باشد و مردم تعلق خاطر خود را به سرزمین شان از دست داده باشند، هرگز سرمایه و وقت خود را برای اعتلای پایداری اکولوژیک سرزمین مصروف نمی دارند. به این نتیجه رسیدیم که ریشه ها و عوامل به وجود آورنده را باید در جای دیگر جستجو کرد.

محمد درویش خبر از حضور و گردهمایی های بعدی داد و گفت: دکتر مسعود فراست خواه و دکتر حسام الدین آشنا، رئیس مرکز پژوهش های بررسی های استراتژیک نهاد ریاست جمهوری از مهمانان بعدی دفتر آموزش و مشارکت مردمی سازمان هستند.

وی با تاکید بر هدف سازمان از برگزاری چنین گردهمایی ها افزود: امیدواریم در پایان سال بتوانیم در مورد مهمترین اولویت ها و راهکارهای محیط زیست کشور به یک جمع بندی برسیم. دفتر آموزش و مشارکت مردمی تلاش می کند در حد بضاعت با جمع آوری نقطه نظرات و دیدگاه های تمام فعالین و متخصصین، وضعیت محیط زیست را به شکلی موثر و عملی ارتقا دهد.

رئیس دفتر آموزش و مشارکت مردمی بیان کرد: باید موضوع محیط زیست به میان محاوره های مردم در همه سطوح برود و تا این اتفاق نیافتد وزن محیط زیست در بین افراد جامعه و در کشور افزایش پیدا نمی کند.

هر کجای دنیا کشوری پیشرفت کرده، دو تحول اساسی در آن صورت گرفته است. اول فکر عوض شده و سپس برای آن فکر یک ساختار بنیان نهاده شده است

وی با ابراز امیدواری اضافه کرد: برای اولین بار پس از مشروطه دولتی بر سر کار است که با افتخار خودش را دولتی محیط زیستی معرفی کرده و اجازه ی نقد برخی از مظاهر سازندگی و سرمایه گذاری کشوری را در راستای احقاق حقوق محیط زیست کشور می دهد.

محمد درویش گفت: برای اولین بار، منشوری 15 ماده ای توسط عالی ترین مقام حکومتی در جمهوری اسلامی در آستانه برنامه توسعه 5 ساله ششم تنظیم شده است و این نشان از وخامت شرایط زیست محیطی کشور دارد. این امر می تواند در تغییر نگاه دولت مردان به سازمان حفاظت محیط زیست به چشم یک سازمان ویترینی تاثیر گذارد. با این حال سازمان نباید با این اتهام رو به رو شود که سد راه توسعه است و قطعا باید بتواند گزینه هایی را پیشنهاد دهد که منجر به پایداری توسعه شود.

وی اظهار کرد: تلاش از برپایی این گردهمایی ها آموزش و ارتقا مردم است تا بدین ترتیب افراد جامعه بتوانند و بخواهند در هیبت یک محیط بان و همراه محیط زیست عمل کنند و انتظار نداشته باشند سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان یک سازمان کوچک با سپاه 7هزار نفری تمام مشکلات زیست محیطی کشور را حل کند.

جایگاه ایران را در مرحله پیش فکر بوده و  ایران به طور طبیعی به مرحله تدوین و ایجاد ساختارها نرسیده است

در ادامه ی گردهمایی محمود سریع القلم، استاد دانشگاه شهید بهشتی گفت: شهروندان صرف نظر از اینکه اهل چه کشوری باشند، بر اساس یک عادت ناخودآگاه و آموخته از جامعه عمل می کنند. در نظریه پردازی های روانشناختی می گویند 95 درصد کارهای انسان در ناخودآگاه اوست و هر کجای دنیا، کشوری پیشرفت کرده - نه تنها در غرب بلکه در شرق و در کشورهایی مانند کره جنوبی، ژاپن، امارات متحده عربی، مالزی و سنگاپور - دو تحول اساسی در آن صورت پذیرفته است. اول فکر عوض شده  و سپس برای آن فکر یک ساختار بنیان نهاده شده است.

وی با مقایسه اطلاعات و آمارهای برخی از کشورها با ایران و ارائه ی مثال هایی عینی جایگاه ایران را در مرحله پیش فکر دانست و گفت: ایران به طور طبیعی به مرحله تدوین و ایجاد ساختارها نرسیده است.

بیش از یک قرن است که کشورهای دنیا به این نتیجه رسیده اند که معاش مردم نباید در دستان دولتها باشد

تفاوت ایران و جهان توسعه یافته!

محمود سریع القلم بیان کرد: در 7 ماه گذشته 10 هزار نفر در جاده های کشور جان خود را از دست داده اند در حالی که در کشور آلمان سالی 45 نفر در اثر سوانح رانندگی کشته می شوند.

وی اضافه کرد: در ایران بر خلاف بسیاری از کشورها سازمان ها به واسطه ی افراد آن شناخته و افراد مهمتر از قواعد و چارچوب های سازمان تلقی می شوند

ایران اولین کشور مسلمان در کل شمال آفریقا و خاورمیانه بود که حکومت مشروطیت را مطرح کرد اما هم اکنون شاهدیم بسیاری از مفاهیم جامعه مدنی مانند عدالت، آزادی، حکمرانی خوب، مسائل جدی محیط زیستی و بسیاری دیگر هنوز در کشور ما حل نشده است

استاد دانشگاه شهید بهشتی ادامه داد؛ بیش از یک قرن است که کشورهای دنیا به این نتیجه رسیده اند که معاش مردم نباید در دستان دولتها باشد و ما هنوز در ایران در رابطه با اهمیت بخش خصوصی و خصوصی سازی اقتصادی همایش برگزار می کنیم.

نویسنده برجسته علوم سیاسی گفت: 71 درصد انرژی مصرفی کشور دانمارک تجدید پذیر است این مقدار در کشور ما زیر یک درصد است. حدود 25 سال پیش حاکمیت دانمارک به مردم خود اعلام کرد لزومی به مصرف این مقدار انرژی های فسیلی نیست و هم اکنون در دانمارک وزرا، نمایندگان مجلس و مردم عادی همگی با دوچرخه به محل کار خود می روند.

در کشور ما هر دولتی که بر سر کار می آید قصد عوض کردن جهان بینی کشور را دارد و مسیر حرکت را تغییر می دهد

محمود سریع القلم بیان کرد: حکومت سوئد به جامعه خود اعلام کرد نمی تواند هزینه ی محافظت و جا به جایی افرادی را درصدد کسب یک سمت سیاسی، تصمیماتی و اجرایی هستند، تقبل کنند و چنین هزینه هایی به عهده ی خود آنها است.

وی افزود: ایرانیان در 150 سال گذشته بسیار جلوتر از آسیا و آفریقا و بدون تردید از کل خاورمیانه بوده اند. ایران اولین کشور مسلمان در کل شمال آفریقا و خاورمیانه بود که حکومت مشروطیت را مطرح کرد اما هم اکنون شاهدیم بسیاری از مفاهیم جامعه مدنی مانند عدالت، آزادی، حکمرانی خوب، مسائل جدی محیط زیستی و بسیاری دیگر هنوز در کشور ما حل نشده است.

امکان تشکیک بین فرآورده های تولیدی و مبانی فلسفی اش وجود ندارد

این استاد دانشگاه تصریح کرد: در کشور ما هر دولتی که بر سر کار می آید قصد عوض کردن جهان بینی کشور را دارد و مسیر حرکت را تغییر می دهد. هر دولتی که بر سر کار آمده تلقی متفاوتی از جهان، اقتصاد، و حتی مجوز انتشار کتاب و ... داشته است و همچنان این موضوع در حال تغییر است.

وی با قبول این موضوع که ایرانی را در یک چارچوب و قاعده آوردن سخت است گفت: در مطالعات و مشاهدات میدانی خود به این نتیجه رسیدم، ما ایرانی ها در بسیاری از موارد از اینکه قاعده را زیر پا بگذاریم، لذت می بریم و کوچکترین مثال آن همین صف کشیدن های روزمره است. در کشوری که قوانین قابل دور زدن است و راهی برای رد کردن مجازات ناشی از شکست قوانین وجود دارد است، قوانین نمی توانند به فرهنگ عمومی تبدیل شوند.

توسعه یافتگی اصول و الگوهایی مشترک و جهان شمول دارد

سریع القلم اظهار کرد: هر وقت در کشور، بخش اطلاعات سازمان تنها بخش مطرح ساختن و حل مساله و مشکل ارباب رجوع باشد و راه میان بر دیگری برای حل مشکلات نباشد می توانیم ادعا کنیم که ما دارای ساختار هستیم.

استاد دانشگاه شهید بهشتی بیان کرد: بعد از 170 سال گفتگو و بحث هنوز جامعه ایران نمی داند با غرب باید چه کند. آیا باید با غرب همکاری کند یا با آن تعارض داشته باشد. ما در عمل خواستار تمام محصولات تولیدی غرب هستیم. به عنوان مثال در سال گذشته در ایران 10 میلیون آیفون فروش رفته است. اما ادعا داریم غرب و فلسفه نظری آن را قبول نداریم. غرب معتقد است امکان تشکیک بین فرآورده های تولیدی و مبانی فلسفی اش وجود ندارد. کما اینکه چینی ها نیز در نهایت بخشی از مبانی فلسفی غرب را مانند مدنیت، فردگرایی مثبت، جامعه قانونی، اهمیت بخش خصوصی، قرار گرفتن سیاست خارجی در قالب الزامات توسعه اقتصادی قبول کردند.

جهان به این نتیجه رسیده که هروقت دولت وارد کار تولید شده، اقتصاد آن مشکل پیدا کرده است

سریع القلم در بیان عامل اصلی مشکلات کشور گفت: وجود تمام این آسیب ها نشان از به اجماع نرسیدن در مسائل فکری کشور در سطح حکمرانی و جامعه است. فقدان تفکر جدی در خصوص تمام موضوعات محوری کشور و نرسیدن به یک چارچوب مشخص و سپس تعریف یک ساختار درست از دلایل اصلی چنین تمایزات فاحشی با کشورهای پیشرفته است. حتی در بسیاری از موضوعات اخلاقی در سایه عدم وجود قاعده، تزویر رشد می کند و راستگویی به خطر می افتد. برگزاری تعداد بالای همایش ها در ایران نیز نشان از همین اختلاف فکری عمیق دارد.

توسعه یافتگی نه تنها اولین اولویت کشور ما نیست بلکه شاید اولویت 4 و 5 هم نباشد

وی ادامه داد؛ حل مساله فکری باید از طریق آموزش و در سنین کودکی آغاز شود. از طرفی نباید فراموش کرد، فکر کردن در خصوص چنین موضوعاتی و تعریف ساختار برای آنها کار بسیار راحتی ایست. غرب 300 سال وقت گذاشته تا به وضعیت کنونی خود رسیده است.

استاد دانشگاه شهید بهشتی افزود: برخی از مکاتب به عنوان سرمایه های اجتماعی مللی چون چین، ژاپن، سنگاپور و مالزی با تاکید بر هارمونی و همکاری با یکدیگر، سریع تر چنین فرآیندهایی را طی می کنند. در آسیا بودائیسم و در غرب لیبرالیسم به هموار کردن مسیر توسعه کمک کرده است. این نشان می دهد نیاز به فکری است که جامعه را از نظر تئوری اصلاح کند و در یک مسیر واحد به پیش ببرد. ایجاد مبانی نظری و فلسفی مشترک در ناخودآگاه افراد بی تاثیر نیست. همیشه یک ایرانی با ایرانی دیگر در تعارض است. ایرانیان نمی توانند به راحتی با یکدیگر معاشرت کنند چون مبانی نظری مشترک برای آنها وجود ندارد. جامعه ای که نتواند به تعاریف مشترک برسد نمی تواند اجماع و در مرحله بعدی ساختار داشته باشد.

برای آگاهی از خواست یک کشور برای توسعه یافتگی باید به سراغ حاکمیت آن رفت. باید دید افکار حاکمیت در مسیر توسعه هست یا نه؟

سریع القلم در توضیح چیستی مسائل فکری گفت: توسعه یافتگی اصول و الگوهایی مشترک و جهان شمول دارد و هیچ ربطی به فرهنگ، نژاد، دین، ایدئولوژی، تاریخ، جغرافیا، ادبیات و ... ندارد.

وی بیان کرد: جهان به این نتیجه رسیده که هروقت دولت وارد کار تولید شده، اقتصاد آن مشکل پیدا کرده است. اشتغال یک فرد در حوزه ها و نهادهای مختلف کاری، در این دنیای تخصصی امکان پذیر نیست و جالب اینجا است که کشور ما از حاکمیت و رسانه ها گرفته تا اساتید دانشگاه و مردم این را قبول کرده است. ما اصول جهان شمول تخصص و توسعه یافتگی را رعایت نمی کنیم، پس چگونه انتظار داریم به توسعه دست یابیم.

این محقق و نویسنده وضع و برون دادهای کشور را با توجه به درون دادهای آن بسیار طبیعی دانست و اضافه کرد: فکر ما فکر توسعه نیست. مگر می شود در جامعه ای در طول سال 22 هزار نفر در جاده ها کشته شوند و حکمرانان بی تفاوت باشد. مگر می شود جامعه ای ببیند شهروندانش در زیر کامیون ها در کشور ترکیه مخفی و وارد منطقه شنگن می شوند تا به زندگی بهتر برسند و کاری انجام ندهد. مگر می شود کشوری 609 دشت داشته باشد و 291 دشت آن با مشکل جدی آب رو به رو باشد و با آن به عنوان یک بحران ملی برخورد نکند. مگر امکان پذیر است که در کشوری به ازای هر شهروند در طول یک سال 53 تن خاک فرسایش پیدا کند و برای آن حکومت اهمیتی نداشته باشد. پس برای حکومت ما و مردم ما خیلی از مسائل مهم نیست.

اصول توسعه یافتگی صنعتی شدن، بروکراسی کارآمد، شایسته سالاری، هماهنگی میان 3 قوه، توزیع عادلانه امکانات، دانشگاه های حل المسائلی، محوریت تولید و فن آوری، تصمیم گیری اقتصادی غیر سیاسی است

وی تصریح کرد: توسعه یافتگی نه تنها اولین اولویت کشور ما نیست بلکه شاید اولویت 4 و 5 هم نباشد. در تمام جهان، توسعه و تولید ثروت ملی مساله اصلی است. باید بپرسیم مساله ی یک کشور ، سازمان ها، نهادها و احزاب ما چیست چون انرژی، منابع، وقت، مطالعات و .. به آن بخش معطوف خواهد شد.

سریع القلم در اشاره به تصمیم گیری توسعه در سطح نخبگان گفت: در مطالعه ی تاریخ اروپا با عوض شدن جامعه، حاکمیت عوض شد اما بعد از اروپا هر جای دنیا کشوری عوض شده حاکمیت آن را عوض کرده است حتی کشورهایی را می توان نام برد مانند ترکیه، اندونزی، کره جنوبی، چین، برزیل، آرژانتین، مکزیک، شیلی که نظامیان کشور را عوض کردند.

اکثر کارشناسان و اقتصاددانان معتقدند تصمیم گیری اقتصادی و سیاست گذاری اقتصادی در ایران به شدت سیاسی است

استاد دانشگاه شهید بهشتی اظهار کرد: برای آگاهی از خواست یک کشور برای توسعه یافتگی باید به سراغ حاکمیت آن رفت. باید دید افکار حاکمیت در مسیر توسعه هست یا نه؟ زیرا دستیابی به توسعه از طریق اعضای جامعه بسیار زمان بر است و ایجاد آگاهی و رسیدن به اجماع در جامعه ممکن است سالها و قرن ها طول بکشد اما اگر حاکمیتی بپذیرد که می خواهد توسعه یابد ممکن است در عرض 5 سال به این مهم دست یابد. کما اینکه این اتفاق در چین افتاده است. اگر حزب کمونیست چین تصمیم نگرفته بود چین توسعه پیدا کند امروز تعداد میلیاردرهای چین از آمریکا جلو نمی زد و امروز چین سه تریلیون و هفتصد میلیارد دلار ذخایر ارزی نداشت و این چیزی جز تصمیم حاکمیت نیست.

این نویسنده و محقق برجسته علوم سیاسی افزود: اگر کشوری بخواهد پیشرفت کند باید اصول جهانی را بپذیرد و بعد با طراحی الگوهای بومی خود می تواند به توسعه یافتگی برسد. اصول توسعه یافتگی صنعتی شدن، بروکراسی کارآمد، شایسته سالاری، هماهنگی میان 3 قوه، توزیع عادلانه امکانات، دانشگاه های حل المسائلی، محوریت تولید و فن آوری، تصمیم گیری اقتصادی غیر سیاسی است.

الگوهای توسعه یافتگی همان صنایع سبک، کشاورزی، صنایع پیشرفته، خدمات، پتروشیمی، فناوری اطلاعات است

وی در ادامه گفت: اکثر کارشناسان و اقتصاددانان معتقدند تصمیم گیری اقتصادی و سیاست گذاری اقتصادی در ایران به شدت سیاسی است. در حوزه های تصمیم گیری اقتصادی وارد کردن کار سیاسی پیامدی جز عدم توسعه یافتگی و شکست اقتصادی به همراه ندارد.

سریع القلم در توضیح الگوهای توسعه یافتگی و تفکیک آن از اصول توسعه یافتگی بیان کرد: گزینش اصول به انتخاب خود ممکن نیست زیرا اصول تجربه بشری است و ربطی به غرب ندارد ولی الگو توسعه یافتگی به معنی روش دستیابی به ثروت ملی است و کشورها باید ببینند از چه زمینه های داخلی برخوردارند تا با انتخاب یکی از آنها به عنوان مزیت نسبی خود بتوانند به توسعه یافتگی دست یابند. این الگوهای توسعه یافتگی همان صنایع سبک، کشاورزی، صنایع پیشرفته، خدمات، پتروشیمی، فناوری اطلاعات است.

یکی از اصول توسعه یافتگی  تفکیک قدرت سیاسی از قدرت اقتصادی است

استاد دانشگاه شهید بهشتی گفت: باید دید در کشور ما در چه زمینه هایی نیروی انسانی قوی است؟ منابع طبیعی و جغرافیای ما چه امکاناتی را برای ما فراهم می کند. بنابراین بنیان های فکری مورد اجماع باعث می شود به بنیان های جهان شمول سیاسی برسیم و از این طریق است که می توانیم رشد کنیم.

هر وقت قدرت اقتصادی از قدرت سیاسی در یک کشور جدا شود، آزادی متولد می شود

وی یکی از اصول توسعه یافتگی را تفکیک قدرت سیاسی از قدرت اقتصادی دانست و تصریح کرد: قدرت اقتصادی آمریکا در کاخ سفید نیست بلکه در جامعه آمریکا یعنی در دانشگاه ها، بانکداری، شرکت های فناوری و صنعت آن است. شرکت های IT «سیلیکون ولی» روی هم 3 تریلیون دلار ارزش دارند. در سال 2014 ، 104 نفر در «وال استریت آمریکا» درآمدی حدود یک میلیارد و چهارصد میلیون دلار درآمد داشتند که 400 میلیون دلار آن را مالیات و باقی درآمد خالص آنها بود. کجای دولت آمریکا چنین امکانات کسب درآمدی وجود دارد. قدرت آمریکا ناشی از قدرت اقتصادی، فکری، اجتماعی، نوآوری جامعه آن است.

حکمرانان ما برای استفاده از تخصص افراد پیش شرط های سیاسی بسیاری قائل می شوند

این محقق و نویسنده ی برجسته با اشاره به کتاب ویلتون فریدمن با عنوان آزادی و سرمایه گذاری بیان کرد: هر وقت قدرت اقتصادی از قدرت سیاسی در یک کشور جدا شود، آزادی متولد می شود. ما ایرانی ها 130 سال است به دنبال آزادی هستیم. در کشوری که قدرت اقتصادی و سیاسی در یک جا جمع می شود کسی نباید به دنبال آزادی های مدنی و از آن پیشرفته تر به دنبال آزادی های سیاسی باشد.

سریع القلم در ادامه اضافه کرد: حکمرانان ما برای استفاده از تخصص افراد پیش شرط های سیاسی بسیاری قائل می شوند. نتیجه ی این امر آلوده شدن تمام بدنه ی مدیریتی کشور به مسائل سیاسی است.

جهان در حال فروپاشی نیست و کل جهان را فساد در بر نگرفته است

وی با اشاره به عدم حرکت جامعه ایرانی از پله امنیت هرم مازلو به پله رشد و خودشکوفایی گفت: جامعه ای که هنوز درگیر حوزه های امنیتی خود است نمی تواند به فکر رشد و شکوفایی خود باشد.

این استاد دانشگاه با تاکید بر حرکت در مسیر حکمرانی بر پایه واقعیات دقیق بیان کرد: ما نمی توانیم هر شب در اخبار تلویزیون خود به مردم ایران بگوییم جهان در حال فروپاشی است. حرکت و واکنش بر پایه ی حدس و گمان درست نیست. آلمان یک کشور پیشرفته است و آنقدر پس انداز دارد که بحران های اتحادیه اروپا را حل خواهد کرد. کشورهای حوزه خلیج فارس و عربی دو تریلیون و هفتصد و شصت میلیارد دلار در ذخایر ارزی خود پول دارند و در سال حدود 400 میلیارد دلار سود ناشی از آنها را دریافت می کنند. زیرا این کشورها بر پایه اصولی مشخص و جهان شمول کشور خود را مدیریت و اداره می کنند. وضعیت انها آنگونه که ما فکر می کنیم نیست. تلقیات ما از امارات متحده عربی، عربستان و قطر بیشتر برپایه حدس و گمان است تا واقعیات دقیق. جهان در حال فروپاشی نیست. کل جهان را فساد در بر نگرفته است.

حاکمیت در هر کشوری باید میانجی گروه های درونی باشد نه بخشی از گروه ها

محمود سریع القلم افزود: حکمرانی که با آمار و ارقام کاری ندارد نمی تواند به خوبی حکمرانی کند. حکمران چه در مورد کشور خود و چه در مورد جهان باید دقیق صحبت کند تا بتواند دقیق هم تصمیم بگیرد.

این محقق و نویسنده ی برجسته اظهار کرد: حاکمیت در هر کشوری باید میانجی گروه های درونی باشد نه بخشی از گروه ها. دلیل اینکه کشور آلمان توانست مشکلات اقتصادی خود را در سال 2008 به راحتی حل کند همکاری، سیاست گذاری و میانجی گری موثر دولت در بین بخش های اقتصادی کشور بود. صدراعظم آلمان سندیکاهای کارگری را به همراه 6 هزار شرکت خصوصی و کمیسونی از نمایندگان آلمان را دور هم جمع کرد و تلاش کردند راه حلی برای خروج از بحران پیدا کنند. آنها به اجماع رسیدند و سندی را امضا کردند و تعهد دادند به مدت یک سال هیچ شرکت آلمانی هیچ شهروند آلمانی را از کار اخراج نکند و هیج سندیکای آلمانی قبول دستمزد کارگران را بالا نبرد. دولت نیزتعهد داد برای ایجاد بازارهای جدید صادراتی برای صنایع آلمان تمام تلاش خود را به کار برد. آنها در کنار هم به یک چارچوب رسیدند و همه به آن پایبند ماندند و همه آن را اجرا کردند. حاکمیت باید به کل سیستم نگاه کند تا بتواند دقیق حکمرانی کند.

اول باید موانع آزادی برداشته شود تا برسیم به صفر و سپس از آزادی به عنوان آزادی مثبت استفاده کنیم

وی در بیان اصول بعدی توسعه به توازن میان جریان ها و رسانه های نقاد و مستقل و تمرکززدایی از مسئولیت ها اشاره کرد و گفت: ایران تعدد مراکز تصمیم گیری دارد. در حوزه اقتصاد، 12 مرکز مختلف برای موضوعات اقتصادی تصمیم گیری می کنند. در چنین شرایطی، اختلافات فکری، سیاست گذاری و تصمیم گیری بروز خواهد کرد.

سریع القم در اشاره به موضوع آزادی به نقل از آیزا برلین یک فیلسوف مطرح جهانی گفت: آزادی به دو شکل مثبت و منفی وجود دارد. اول باید موانع آزادی برداشته شود تا برسیم به صفر و سپس از آزادی به عنوان آزادی مثبت استفاده کنیم. شناخت و برداشتن این موانع مهم است. به عنوان یک اصل جهانی آزادی فکر کردن به مراتب مهمتر از آزادی سیاسی است. آزادی فکری باید در ارتباط با جهان، تولید ، ساخت و طراحی برای مردم جامعه وجود داشته باشد. آزادی سیاسی زمانی اتفاق می افتد که در یک کشور طبقه متوسط شکل گیرد. این تجربه بشری است. قدمت دموکراسی در دنیا هنوز به یک قرن نمی رسد اما آزادی رسانه 350 سال سابقه دارد. در قرن 18 انگلستان 10 روزنامه مستقل وجود داشت اما اولین باری که انگلیسی ها در انتخابات شرکت کردند سال 1924 بود.

به سبب اهمیتی که بخش خصوصی به زمان، سود و زیان، ثبات سیاسی، بهره وری و کارآمدی، ارتباطات بین الملل می دهد این بخش در رسیدن به توسعه بسیار تاثیر گذار است

استاد دانشگاه شهید بهشتی بیان کرد: ایران در 150 سال گذشته هرگز به نظریه های پیشرفت و تجربه جهانی نپرداخته است و به یکباره خواستار آزادی سیاسی قبل از آزادی فکر است. دلیل این امر نیز این است که بسیاری از سیاست گذاران ما با جهان ارتباط ندارند و تجربه بین المللی ندارند و از دانش بشری به اندازه ی کافی نتوانسته اند استفاده کنند.

سریع القلم در بیان اهمیت بخش خصوصی در اصل و الگوهای توسعه تصریح کرد: به سبب اهمیتی که بخش خصوصی به زمان، سود و زیان، ثبات سیاسی، بهره وری و کارآمدی، ارتباطات بین الملل می دهد این بخش در رسیدن به توسعه بسیار تاثیر گذار است. ایالات متحده امریکا 318 میلیون نفر جمعیت دارد، 164.5 از 166 میلیون نفر شاغل در آن برای بخش خصوصی کار می کنند و کل شاغلین در دولت آمریکا به 1.5 میلیون نفر می رسد که البته بخش عمده ی آنها در بخش نظامی و امنیتی فعالند. اینکه شهروند ایرانی، دولت را به عنوان منبع معاش رها کند چیزی است که ابتدا باید در فکر افراد ایجاد شود.

هر سیاست مدار، هنرمند، تاجر، صنعتگر، سیاست گذاری که در صحنه بین المللی حضور نداشته باشد به ضعف های خود پی نمی برد

این نویسنده و استاد برجسته با اشاره به اهمیت رقابت در کشور افزود: هر سیاست مدار، هنرمند، تاجر، صنعتگر، سیاست گذاری که در صحنه بین المللی حضور نداشته باشد به ضعف های خود پی نمی برد. رشد در سایه ی یادگیری است.

وی دلیل عمده ی ضعف اخلاق مدنی در ایران را فقدان رقابت دانست و گفت: وجود رقابت در کشور جایگاه دقیق هر فرد را در هرم اجتماعی نشان می دهد و افراد پس از پی بردن به این مهم متوجه می شوند برای رسیدن به هر هدف و جایگاهی بالاتر باید تلاش بیشتری کنند. جوان جامعه ایرانی وقتی می بیند بعضی ها بدون رقابت به ثروت و جایگاه های بالای اقتصادی می رسند چه دلیلی برای تلاش خواهد دید؟

دلیل عمده ی ضعف اخلاق مدنی در ایران فقدان رقابت است

استاد دانشگاه شهید بهشتی افزود: در جامعه ای که در آن رقابت نباشد، راستگویی نیز وجود ندارد و افراد با هم همکاری نمی کنند زیرا افراد زمانی همکاری می کنند که باید در سطح دیگری رقابت کنند.

سریع القلم گفت: فرد ایرانی در هر لحظه و موقعیتی به تناسب جمع و شرایط، نظام فکری و جهان بینی متفاوتی دارد زیرا فرد ایرانی بر خلاف یک فرد ژاپنی که با رقابت به جایگاه خود رسید است و می داند در کجای هرم جامعه قرار دارد، پله رقابت را طی نکرده است. ایرانی به سبب زندگی در یک ساختار معیوب اینگونه رفتار می کند و سیستمی که در آن زندگی می کند رقابتی نبوده و فهمیده است اگر بتواند خودش را با شرایط و افراد تنظیم کند می تواند به همه چیز برسد.

ایرانی به سبب زندگی در یک ساختار معیوب اینگونه رفتار می کند

وی شروع رقابت در یک کشور را رقابت در عرصه اقتصاد دانست و گفت: اروپایی ها اول در اقتصاد و سپس در سیاست رقابت کردند. چون قواعد رقابت سیاسی به مراتب سخت تر از قواعد رقابت اقتصادی است.

این نویسنده برجسته تصریح کرد: تا زمانی که در یک کشور مسائل بنیادی شهروندان حل نشود و نتواند در یک فضای رقابتی رشد کند، نمی توانیم به طبقه متوسط برسیم. نتیجه داشتن بخش خصوصی حل مسائل فرهنگی و اجتماعی است.

وی با اشاره به گلایه های ایرانی ها از چاپلوسی و تملق گله گفت: چاپلوسی و تملق یک معلول است. ایران 256 مشکل ندارد بلکه برای حل تمام مشکلات باید 1و 2 و 3 مشکلات و مسائل اصلی استخراج شود. ما باید به ریشه مشکلات کشور پی ببریم تا بتوانیم تمام مشکلات را حل کنیم.

شروع رقابت در یک کشور از رقابت در عرصه اقتصاد آغاز می شود

سریع القلم در ادامه اضافه کرد: برای حل مشکلات و مسائل ایران ، کشور به یک اتاق فکر احتیاج دارد. اما تا اولین و مهمترین مشکلات حل نشود باقی مشکلات حل شدنی نیست! مشکلات باید در یک هرم حل شوند.

عدم حرکت جامعه از حوزه امنیت به رشد در هرم مازلو، عدم حرکت حکمرانان از کنترل به مدیریت، از فرد به سیستم، از پراکندگی به سازمان دهی تصمیم گیری عوامل اصلی شکل دهنده مشکلات کشور است

استاد دانشگاه شهید بهشتی در بیان اصلی ترین مشکلات کشور گفت: عدم حرکت جامعه از حوزه امنیت به رشد در هرم مازلو، عدم حرکت حکمرانان از کنترل به مدیریت، از فرد به سیستم، از پراکندگی به سازمان دهی تصمیم گیری عوامل اصلی شکل دهنده مشکلات کشور است.

برای حل مشکلات و مسائل ایران ، کشور به یک اتاق فکر احتیاج دارد

سریع القلم در پایان گفت : به عنوان کسی که فرصت های بسیاری برای دیدن 114 کشورهای مختلف و شرکت در بیش از 500 کنفرانس داشته ام به یک تفاوت جدی بین فرهنگ ایرانی و فرهنگ های دیگر پی برده ام. در مشاهده ی مقایسه ای خود، هر کجای دنیا که دیدم کشوری پیشرفت کرده و یا در حال پیشرفت است؛ علاقه ی شدیدی به خاک و وطن وجود دارد. حس وابستگی به جامعه و همبستگی بین مردم می تواند اهرم توسعه شود و آن انرژی که باید چنین حسی را به وجود آورد حاکمیت ها هستند. اگر بخواهیم وارد پیش فکر شویم و بعد فکر کنیم و بعد به اجماع برسیم و بعد ساختار درست کنیم اول باید حس تعلق به این کشور داشته باشیم.

دیدگاه ها

  • ناشناس 9 دسامبر 2015 - 18:52

    مرسی

1