20 آوریل 2024 - 09:58

تکذیب خبر ارائه اطلاعات نادرست در خصوص زادآوری و آخرین وضعیت یوزپلنگ آسیایی

9 دسامبر 2015 - 09:30 dsfr.ir/zv5ne

تکذیب خبر ارائه اطلاعات نادرست در خصوص زادآوری و آخرین وضعیت یوزپلنگ آسیایی
وحید عامری
هومن جوکار مدیر پروژه یوزپلنگ آسیایی

اخبار و ارائه اطلاعات نادرست در خصوص زادآوری و آخرین وضعیت یوزپلنگ آسیایی توسط مدیر ملی پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی تکذیب شد.

مدیر ملی پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی خبر برخی سایت ها و مطبوعات مبنی بر ارائه اطلاعات نادرست به رییس سازمان حفاظت محیط زیست و نماینده مقیم سازمان ملل در خصوص زادآوری و آخرین وضعیت یوزپلنگ آسیایی را تکذیب کرد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی محیط زیست پام، هومن جوکار در پاسخ به خبر برخی سایت ها و مطبوعات مبنی بر ارائه اطلاعات نادرست به رییس سازمان حفاظت محیط زیست و نماینده مقیم سازمان ملل در خصوص زادآوری و آخرین وضعیت یوزپلنگ آسیایی موارد زیر را اعلام کرد.

در مصاحبه های روز یکشنبه 15/9/94 سرکار خانم دکتر ابتکار و جناب آقای گری لوییس نماینده سازمان ملل دو موضوع با دقت کافی مطرح نشده که از نوع اشتباهات لفظی رایج در طبیعت این نوع مصاحبه های از پیش تعیین نشده است.

موضوع اول ارائه آمار توله یوزهای ثبت شده از ابتدای سال جاریست. آمار موجود در این زمینه 18 مادر و توله است که در متن مصاحبه به نقل از ریاست سازمان 18 توله ذکر شده است.

موضوع دوم اعلام عدد 2 میلیون دلار بودجه پروژه از UNDP است که به نقل از آقای لوییس ذکر شده است. بودجه پروژه از سال 2001 تا 2016 برای مدت 15 سال، یک میلیون و پانصد و پنجاه هزار دلار بوده است.

در مورد آمار تعداد یوزهای ثبت شده از ابتدای سال 94 تاکید می شود دفتر پروژه تنها مرجعی است که کلیه مشاهدات را در مقیاس کشوری ثبت و در بانک اطلاعات ذخیره می کند. این اطلاعات به 3 صورت دریافت می شود.

  • تصاویر دوربین های تله ای که برای مانیتورینگ وضعیت یوز در مناطق استفاده می شود.
  • مشاهدات محیط بانان و کارشناسان مناطق با تصویر، که در قالب فرم مشاهده به ضمیمه CD تصاویر در اختیار پروژه قرار می گیرد.
  • مشاهدات مستقیم محیط بانان بدون تصویر که در قالب فرم مشاهدات پس از تأیید رد و آثار توسط رییس منطقه به اداره کل تحویل شده و با تایید اداره کل به دفتر پروژه ارسال می شود.

به استناد منابع موجود از ابتدای امسال 18 مادر و توله ثبت شده است:

نام منطقه

استان

تعداد یوزپلنگ ثبت شده

جمع

ذخیره گاه زیستکره توران

سمنان

4 (مادر و 3 توله)

3 (مادر و 2 توله)

7

پناهگاه حیات وحش در میاندشت

خراسان شمالی

4 (مادر و 3 توله)

3 (مادر و 2 توله)

2 (مادر و یک توله)

9

پناهگاه حیات وحش نایبندان

خراسان جنوبی

2 (مادر و یک توله)

2

جمع کل:

18

 
این پروژه آمادگی دارد با توجه به اصل پاسخگویی که از اصول سازمان محیط زیست و دولت تدبیر امید است مستندات لازم در همه زمینه های فنی و مالی را طی یک نشست تخصصی به عموم علاقه مندان ارایه نماید. 

بودجه پروژه از اعتبارات بین المللی از سال 1380 تا سال 1395 به شرح زیر بوده که از وب سایت UNDP قابل دریافت است.

فازهای پروژه بازه زمانی بودجه (دلار)

فازهای پروژه

بازه زمانی

بودجه (دلار)

فاز 1

2008 - 2001

750000

فاز 2

2012 - 2009

500000

الحاقیه فاز 2

2016 - 2013

300000

که با نرخ تبدیل ارز رسمی محاسبه می شود.

تأکید می گردد که این مبلغ در طول 15 سال در اختیار پروژه قرار گرفته (تقریبا سالی 100 هزار دلار) و  از ابتدای ورود سرکار خانم دکتر ابتکار مقارن با الحاقیه فاز 2 پروژه 300 هزار دلار در اختیار داشته که کلیه امور پروژه شامل: اقدامات حفاظتی، پایش و مانیتورینگ، آموزش و آگاه سازی و توسعه معیشت های پایدار در 6 استان کشور و در 10 منطقه بسیار وسیع صورت با این بودجه به اجرا در آمده. البته هزینه جاری حفاظت از این مناطق وسیع که رقم قابل توجهی نیز هست بوسیله سازمان حفاظت محیط زیست تأمین می شود.

کلیه حساب های مالی پروژه به طور شفاف در جلسه پیشنهادی قابل ارائه است.

موضوع کاهش مشاهدات یوز در زیستگاه های استان یزد واقعیتی است که بارها توسط مدیر پروژه در یک سال اخیر با مطبوعات مطرح شده از مسائل اصلی مورد بررسی پروژه است که در این خصوص نظرات کارشناسان استانی با پروژه به اشتراک گذاشته شده و در کنار آن به منظور یافتن علل آن پروژه از متخصصین بین المللی در اسفند ماه دعوت کرده است که کلیه یافته ها را بررسی و به علت آن دست یابیم.

در حال حاضر علی رغم ثبات نسبی وضعیت در بعضی مناطق استان و بهبود قابل ملاحظه وضعیت در بعضی دیگر از مناطق استان آمار مشاهدات در مناطق گذشته کمتر شده و متقابلا در مناطق شمالی و بینابینی افزایش قابل توجهی داشته است که دلایل این تغییر الگو نامعلوم و به جد در دست بررسی است.

لازم به ذکر است در همین دوره زمانی زیستگاه های جدیدی مثل منطقه کمکی در بهاباد استان یزد، پارک ملی گلستان، بردسکن و درونه در استان خراسان رضوی و خوش ییلاق پس از ده ها سال مشاهده یوز داشته اند.

این موضوع نیز می تواند در یک جلسه با جزییات اقدامات صورت گرفته و یافته های موجود ارائه شود.

1