20 آوریل 2024 - 04:39

فرسایش طبیعی، تهدید اصلی مجموعه جهانی پاسارگاد

8 دسامبر 2015 - 17:10 dsfr.ir/dk031

فرسایش طبیعی، تهدید اصلی مجموعه جهانی پاسارگاد
pasargadae.ir
آرامگاه کوروش کبیر

فرسایش طبیعی، تهدید اصلی و دغدغه مهم ما در محوطه میراث جهانی پاسارگاد است که اقداماتی برای کنترل فرسایش طبیعی این مجموعه در دستور تهیه و تدوین است.

"سرپرست پایگاه میراث جهانی پاسارگاد"

به گزارش خبرگزاری ایرنا؛ حمید فدایی گفت: در این مجموعه فرسایش ها در یک پروسه دو هزار و 500 ساله بوده که بخش هایی از پایه ستون ها و دروازه های ورودی کاخ ها دچار فرسایش شدند به طوری که لایه لایه و دچار تورم شده بودند که در قالب تفاهم نامه با ایتالیایی ها و بهره برداری از ظرفیت های فنی این متخصصان در حال رفع ترک ها و استحکام بخشی و مرمت است.

وی افزود: در فرسایش طبیعی این مجموعه سنگ های سیاه بیش از دیگر بخش ها تحت تاثیر عوامل محیطی و اقلیمی قرار گرفته و دچار فرسایش و آسیب شده اند.

فدایی اظهارداشت: در مدت حضور هیات ایتالیایی در محوطه میراث جهانی پاسارگاد (بهار و پاییز 94) علاوه بر انجام مستندنگاری در آرامگاه کوروش و کاخ اختصاصی، عملیات حفاظت و مرمت در این دو بنا نیز دنبال شد. در قالب اجرای این پروژه، عملیات حفاظتی دقیقی در کاخ اختصاصی کوروش صورت می گیرد و با هدف استحکام بخشیدن به این بنا، مرمت پایه ستون های فرسوده این کاخ که متشکل از سنگ های سیاه رنگ است و در معرض خطر فرو پاشیدن است، در حال انجام است.

او ادامه داد: تا کنون تعداد 9 پایه ستون کاخ اختصاصی از مجموع 30 پایه ستون تالار اصلی این کاخ که به شدت دچار هوازدگی و فرسایش شده و در وضعیت نامناسب حفاظتی قرار داشته، مرمت شده و همچنین بخشی از رسوبات و لایه های سیمانی موجود بر روی نقوش برجسته دو درگاه اصلی این کاخ پاکسازی شده است.

سرپرست پایگاه میراث جهانی پاسارگاد عنوان داشت: مرمت این درگاه های منحصر به فرد که با نقوش برجسته ای که متعلق به دوره حکومت کوروش است، با هدف نمایان ساختن ارزش های منحصر به فرد و کیفیت اصالت این دست ساخته ها دنبال می شود.

وی گفت: علاوه بر آن هم اینک عملیات حفاظت از ماسه سنگ های فرسوده کف این کاخ که زمانی پی یا شالوده (فونداسیون) تالار اصلی این کاخ را تشکیل می داده در حال انجام است. فرسایش طبیعی عمده تهدید و دغدغه ما در مجموعه جهانی پاسارگاد است که باتوجه به فعالیت های در حال انجام و رفع مشکلات این تهدید کنترل شده است.

او بیان کرد: از ابتدای سالجاری تاکنون در حال انجام فعالیت هایی در حوزه های مرمت فنی، حفاظت و مطالعات در بخش های زمین شناسی، فیزیک و شیمی برای تحلیل مولفه های محیطی در ارتباط با آثار محوطه پاسارگاد و فرآیند فرسایش آثار سنگی با حضور کارشناسان و متخصصان ایرانی و ایتالیایی در مجموعه پاسارگاد هستیم که همه فعالیت های انجام شده در این سایت میراثی و به کار گیری راهکارهای جزیی و مطالعات، با هدف دست یابی و تحقق راهکارهای مناسب در نگهداری و جلویگیری از فرسایش مجموعه در دراز مدت است.

مجموعه میراث جهانی پاسارگاد، مجموعه ای از سازه های باستانی بر جای مانده از دوران هخامنشیان است که در شهرستان پاسارگاد در استان فارس قرار دارد. این مجموعه دربرگیرنده ساختمان هایی همچون آرامگاه کوروش، مسجد پاسارگاد، باغ پادشاهی پاسارگاد، کاخ دروازه، پل، کاخ بارعام، کاخ اختصاصی، دو کوشک، آب نماهای باغ شاهی، آرامگاه کمبوجیه، ساختارهای دفاعی تل تخت، کاروانسرای مظفری، محوطه مقدس و تنگه بلاغی است.

نام اصلی شهر پاسارگاد چیزی شبیه 'پَسَرگَد' بوده و نام پاسارگاد از اسم قبیله شاهان پارسی یعنی قبیله 'پاسارگاد' گرفته شده که به معنای آنان که گُرز گران می کشند. سرزمین پارس، زادگاه هخامنشیان بود و خاندان پارس به رهبری کوروش دوم از سال 529 تا 559 پیش از میلاد بر ایران حکومت می کردند.

مجموعه میراث جهانی پاسارگاد، پنجمین مجموعه ثبت شده ایران است که در سال 1383 خورشیدی در فهرست میراث جهانی به ثبت رسید.

گفتنی است؛ شهرستان پاسارگاد به مرکزیت سعادت شهر در 110 کیلومتری شمال شیراز واقع شده است.

1