16 آوریل 2024 - 12:10

پرونده «بادگیرها» از دستور کار یونسکو خارج شد

30 نوامبر 2015 - 12:10 dsfr.ir/x3346

پرونده «بادگیرها» از دستور کار یونسکو خارج شد
mihanpost.com
نمونه ای از بادگیری های شهر یزد

پرونده "بادگیرها" از دستور کار یونسکو خارج شد تا به پیشنهاد این نهاد بین المللی ایران آن را به صورت فرا ملی تهیه کند.

به گزارش خبرگزاری ایسنا، دو سال پیش پس از زنگ خطرهایی که برای «بادگیرها»ی ایرانی احساس می شد، پرونده ای تهیه شد تا چهار روز دیگر در اجلاس میراث ناملموس جهانی یونسکو 2015 در کشور نامیبیا بررسی و رای جهانی شدن آن در صورت تائید اعلام شود، اما چند روز قبل این پرونده به پیشنهاد یونسکو از دستور کار اجلاس 2015 خارج شد.

«فرهاد نظری»، مدیرکل دفتر ثبت آثار تاریخی در این باره توضیح داد: پرونده بادگیرها چند روز پیش از دستور کار اجلاس 2015 این موسسه بین المللی خارج و به دنبال آن به ایران پیشنهاد شد تا این پرونده به صورت فراملی و در سطحی گسترده تهیه شود.

او با بیان این نکته که پرونده بادگیرها دو سال قبل به صورت «میراثِ در خطر و نیازمند پاسداری فوری» به یونسکو فرستاده شده بود، افزود: از سوی دیگر در آن زمان این پرونده بیشتر روی بادگیرهای یزد متمرکز شده بود، بنابراین یونسکو پیشنهاد داد که سراسر ایران در این پرونده مدنظر قرار گیرند و امکان پیوستن کشورهای دیگر به آن نیز بررسی شود.

او اطمینان خاطر داد که از دستور کار خارج شدن پرونده یونسکو هیچ احتمالی را برای دست اندازی کشورهای دیگر ندارد، چون پرونده «بادگیرها» با نام ایران در سایت یونسکو ثبت شده است.

نظری همچنین با بیان اینکه برای اجلاس سال 2015 ایران هیچ سهمیه ای در ثبت جهانی میراث ناملموس ندارد، تاکید کرد: تلاش می کنیم پرونده «بادگیرها» را در سطحی گسترده تر برای سال 2017 به یونسکو بفرستیم و همه موارد پیشنهادی یونسکو را در آن مدنظر قرار دهیم.

به گفته او، اجلاس سال 2016 ایران دو پرونده چند ملیتی «نوروز» که درخواست سهیم شدن پنج کشور دیگر در آن بررسی می شود و پرونده «پخت نان های تخت» مانند لواش با چهار کشور آذربایجان،‌ ترکیه‌، قزاقستان و قرقیزستان به صورت چند ملیتی در سال 2016 را در دستور کار یونسکو دارد.

وی ذکر این توضیح را ضروری دانست که براساس قوانین یونسکو، هر کشوری که تا کنون 10 پرونده یا بیشتر را در فهرست میراث ناملموس به ثبت رسانده، سهمیه‌ ثبت جهانی آن از سالی یک پرونده به هر سه سال دو سهمیه تغییر پیدا کرده است، به همین دلیل ایران امسال سهمیه ندارد.

1