هر چند با ظهور اینستاگرام و شبکه های اجتماعی دیگر و به تازگی تلگرام، اقبال به ابزار قدیمی تر مانند پیامک کم رونق شده است اما این ابزار هنوز هم کاربردهای خاص خود را دارد و می توان با بکارگیری درست، از آن برای رونق کسب و کار بهره برد.
شخصی بودن، هدف گیری دقیق مخاطبان و تنوع در سامانه های ارسال SMS، از دلایلی است که همچنان بازاریابی پیامکی را موثر نگاه داشته است. گوشی موبایل وسیله ای کاملا شخصی است و دارندگان آن اغلب، تلفن همراه را با خود دارند. این بدان معناست که پیامک ها اغلب در همان لحظه ارسال یا با فاصله زمانی کوتاهی بعد از ارسال، خوانده می شوند.
پیامک علاوه بر کارکرد تبلیغاتی آن، ابزاری کارآمد برای ارتباط با مخاطبان و اطلاع رسانی است؛ ارسال اعلان هایی از قبیل تبریک تولد به مشتریان و کارمندان، اطلاعات پرواز، کد رزرو بلیط یا تور، آدرس برگزاری یک رویداد، شماره های ضروری و ...
روشن است که ارسال چنین اطلاعاتی، از تعداد تماس های تلفنی روزانه می کاهد و در کاهش هزینه ها موثر است. همچنین وقت کمتری از کارمندان صرف برقراری تماس تلفنی یا پاسخگویی به تلفن ها می شود.
سامانه پیامک می تواند دو سویه باشد؛ به عبارت دیگر سامانه ارسال و دریافت پیامک در اختیار کسب و کارها قرار دارد. بدین ترتیب می توان با در اختیار گذاردن شماره پیامک، نظرات و درخواست های مخاطبان را دریافت نمود.
قابلیت ها و امکانات سامانه های ارسال پیام کوتاه و مزیت های به کارگیری آن ها بسیار است. به کمک سامانه ارسال پیامک، نوشتن متن اس ام اس به سادگی انجام می شود، می توان زمان ارسال را تنظیم و تعداد ارسال را مشخص کرد. انتخاب شهر و استان و انتخاب نوع شماره های دایمی یا اعتباری از دیگر قابلیت های سامانه ارسال پیامک است. شماره های فعال شهرها و مناطق در تمام پنل های اس ام اس نصب شده اند و به راحتی می توان تنها به مناطق هدف، پیامک فرستاد.
دلایلی که مدیران کسب و کارهای گردشگری را مجاب به انتخاب پیامک به عنوان ابزاری در خدمت برنامه های بازاریابی می کند:
- سرعت بالا در ارسال: پیامک از جمله روش های اطلاع رسانی و تبلیغاتی است که سرعت بالایی دارد و سریعا به دست مخاطب می رسد. ممکن است رویدادی در تاریخ خاصی برگزار شود، تور یا خدمات دیگری شامل تخفیف شده باشد، مسابقه ای پیامکی برنامه ریزی شود و یا نظر سنجی عمومی انجام گیرد. در حال حاضر یکی از سریع ترین روش های اطلاع رسانی ارسال اس ام اس است.
- ماندگاری: پیامک فرستاده شده، برای مدت زیادی در گوشی موبایل مخاطبان باقی می ماند. چون حجم فیزیکی اشغال نمی کند و به طور کلی نگهداری آن زحمتی ندارد. تنها لازم است متن پیامک به گونه ای جذاب باشد که شخص با احتمال این که ممکن است در آینده به کالا و یا خدمات معرفی شده نیاز پیدا کند، آن را نگه دارد.
- دسترسی سریع: امروزه گوشی همراه یکی از وسایل شخصی است که در بیشتر ساعات شبانه روز در دسترس مشترکین قرار دارد. از این رو مخاطبان به محض این که نیاز به بازخوانی متن اس ام اس داشته باشند، به راحتی این کار را انجام می دهند.
- خوانده شدن با درصد بسیار بالا: اکثر مخاطبان، پیامک های دریافتی خود را در نگاه اول و با تمرکز مناسب می خوانند.
- بی نیازی به توزیع کننده: فرستادن پیامک از جمله روش های تبلیغاتی و اطلاع رسانی است که نیازی به ابزاری برای توزیع ندارد و با همان هزینه اولیه ارسال، توزیع می شود. به عنوان مثال حتی طراحی جذاب ترین بروشور تبلیغاتی هم کافی نیست و باید توزیع کننده ای یافت که آن را به دست مخاطب برساند.
- مخاطب هدفمند: یکی از مهمترین مزایای ارسال پیامک، قابلیت هدفمند سازی مخاطب است. استفاده از سایر روش های هدفمند مانند تلفن و یا نامه، زمان و هزینه بر است.
- هزینه متناسب با تیراژ: هزینه چاپ کاتالوگ و توزیع آن برای هر مخاطب، گران تر از هزینه ارسال پیامک برای وی است. به علاوه مدیریت تیراژ در ارسال پیامک بسیار آسان تر است. چاپ کاتالوگ در تیراژ کم اغلب نشدنی و یا بسیار گران است اما می توان تنها 100 پیامک فرستاد و مطمئن بود که تیراژ پایین بر هزینه فرستادن هر پیامک چندان موثر نیست.
با تمام این مزیت ها، به کارگیری نادرست پیامک چه در هدف گیری مخاطبان، چه در انتخاب متن و زمان ارسال و ... اثری منفی بر وجهه کسب و کارها می گذارد. به طور مثال در دوره هایی ارسال پیامک به ویژه از سوی آژانس های مسافرتی چنان افزایش می یابد که تبلیغات صورتی منفی به خود می گیرد و برخی از مشترکان را اصولا مجبور به انصراف از دریافت پیامک تبلیغاتی می کند.