25 آوریل 2024 - 16:29
گزارشی از لغو گسترده پروازهای امروز

دود اختلاف ایرلاین ها و شرکت پخش در چشم مردم

18 نوامبر 2015 - 14:00 dsfr.ir/ho73z

دود اختلاف ایرلاین ها و شرکت پخش در چشم مردم
loungebuddy.com
لغو گسترده پروازهای امروز در فرودگاه های کشور

در پی اختلاف ایرلاین ها و شرکت پخش به دلیل بدهی شرکت ها در ازای سوخت هواپیما از ساعت 9 صبح دوشنبه سوخت به صورت غیرنقدی به هواپیماها تحویل داده نشد تا بسیاری از پروازها لغو و مردم در فرودگاه ها سرگردان شوند.

به گزارش خبرگزاری ایسنا؛ شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی از صبح دوشنبه 18 دی ماه سوخت به هواپیماهای داخلی نداد و اعلام کرد که پس از تسویه بدهی و قرارداد جدید به شرکت های هواپیمایی سوخت می دهیم.

در صورت پرداخت نقدی به شرکت های بدهکار سوخت می دهیم

جلیل سالاری، معاون مدیرعامل شرکت پالایش و پخش فرآورده های نفتی درباره این تصمیم توضیح داد: از ابتدای سال 91 قرار بود شرکت های هواپیمایی سوخت مورد نیاز خود را به صورت نقدی خریداری کنند. اما این اتفاق نیفتاد و شرکت ملی پخش نیز به دلیل اجرایی نکردن این موضوع مورد سوال دستگاه های نظارتی قرار گرفت.

وی افزود: به شرکت های هواپیمایی طی جلساتی اعلام شد که هم بدهی پیشین خود را که مربوط به زمان آغاز هدفمندی  یارانه ها تا ابتدای آذر ماه سال جاری می شد، تسویه کنند و هم قراردادی جدید برای فروش سوخت با نرخ تازه منعقد کنند.

معاون مدیرعامل شرکت پالایش و پخش فرآورده های نفتی ادامه داد: برای رسیدن به اهداف مشخص شده در زمینه فروش سوخت به شرکت های هواپیمایی و تسویه بدهی پیشین آن ها با سازمان خدمات فرودگاهی، ایرلاین ها و مجموعه وزارت راه و شهرسازی جلساتی گذاشته شد و تمام شرکت های هواپیمایی مکلف شدند که در جهت پرداخت بدهی خود اقدام کرده و قرارداد جدید منعقد کنند؛ اتفاقی که نیفتاد.

سالاری با یادآوری افزایش 65 درصدی نرخ بلیت هواپیما در آبان ماه سال جاری، گفت: ستاد هدفمندی یارانه ها اعلام کرد با توجه به افزایش 65 درصدی نرخ بلیت هواپیما در پروازهای داخلی، قیمت سوخت هواپیما برای مسیرهای داخلی هفت هزار ریال به ازای هر لیتر باشد و بدهی های معوقه تسویه شود.

460 میلیارد تومان بدهی ایرلاین ها

این مقام مسوول در وزارت نفت گفت: رقم بدهی شرکت های هواپیمایی به ازای سوخت از ابتدای آغاز طرح هدفمندی  یارانه ها تا سی ام آبان ماه سال جاری 460 میلیارد تومان است که بیشترین رقم آن مربوط به سه شرکت هواپیمایی هما، ماهان و آسمان می شود.

وی گفت: برای انجام اقدامات لازم به منظور رسیدن به اهداف تعیین شده، پیش نویس قرارداد در چند مرحله برای شرکت های هواپیمایی فرستاده شد که آخرین ارسال سی ام فروردین 91 بود. ما درخواست کردیم شرکت ها آن را امضا کنند که هیچ اقدامی از سوی آن ها صورت نگرفت.

سالاری گفت: طبق تصمیم گرفته شده به شرکت های هواپیمایی اعلام کرده بودیم که از پنجم دی ماه سال جاری سوخت به صورت نقدی به هواپیماها فروخته می شود، اما بنا به درخواست این شرکت ها 10 روز دیگر مهلت دادیم و در این زمان تنها سه شرکت هواپیمایی هسا، معراج و ساها تسویه حساب کردند و بقیه حتی قرارداد جدید نیز بر مبنای نرخ سوخت جدید منعقد نکرده اند.

معاون مدیرعامل شرکت پالایش و پخش فرآورده های نفتی دلیل فروش نقدی سوخت به شرکت های هواپیمایی را جلوگیری از انباشت بدهی شرکت های هواپیمایی اعلام و اظهار کرد: شرکت های هواپیمایی ایرانی در مسیرهای داخلی و خارجی روزانه 3.2 میلیون لیتر سوخت مصرف می کنند که حدود دو میلیون لیتر آن در پروازهای داخلی مورد استفاده قرار می گیرد.

وی افزود: محاسبه این رقم به صورت روزانه با توجه به نیاز هر شرکت کار آسانی است که می تواند آن را هر روز پرداخت کند تا بدهی آن ها انباشته نشود و رقم هنگفتی را به وجود نیاورد که بعدا از عهده پرداخت آن برنیایند.

سالاری اظهار کرد: برای اجرای این طرح به تدریج به شرکت های فرودگاهی اعلام کرد ه ایم که سوخت باید نقدی فروخته شود که این امر همچنان ادامه دارد و هنوز تمامی فرودگاه های ما سوخت را به صورت نقدی تحویل نمی دهند.

معاون مدیرعامل شرکت پالایش و پخش فرآورده های نفتی خاطرنشان کرد: در ابتدای طرح فروش نقدی سوخت شرکت های هواپیمایی برای سوخت گیری به فرودگاه هایی می رفتند که به صورت غیرنقدی سوخت در اختیار آن ها قرار می داد، اما با شرایط پیش آمده و پیشرفت طرح تمامی فرودگاه ها مجبور به فروش سوخت به صورت نقدی هستند پس ایرلاین ها باید برای تسویه بدهی خود نسبت به خرید نقدی اقدام کنند.

سالاری در پایان گفت: برای حل مشکل مردم و جلوگیری از سرگردانی مسافرین در فرودگاه ها حاضر هستیم سوخت به صورت نقدی حتی به شرکت های هواپیمایی که بدهی پیشین خود را تسویه نکرده اند بفروشیم.

ناتوانی شرکت های هواپیمایی از پرداخت یکجای بدهی

عبدالرضا موسوی رییس انجمن شرکت های هواپیمایی، تاکید دارد شرکت های هواپیمایی امکان پرداخت یکجای بدهی خود را ندارند. وی افزود: بنا به گفته شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی از ساعت 9 امروز به بعد سوخت در شرایطی در اختیار شرکت های هواپیمایی ایرانی قرار می گیرد که بدهی گذشته خود را تسویه کنند و برای دریافت سوخت از امروز به بعد قرارداد جدید با توجه به نرخ جدید سوخت امضا کنند.

موسوی با یادآوری این که از آذرماه امسال نرخ سوخت هواپیما برای پروازهای داخلی 700 تومان و برای پروازهای خارجی 2120 تومان شده است، گفت: شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی توقع دارد بدهی شرکت های هواپیمایی برای سوخت، به طور کامل تسویه شود و پس از آن به فروش سوخت جدید به هواپیماها اقدام کند که این غیرممکن است.

وی خاطرنشان کرد: از امروز تمام پروازهایی که از تهران به سمت شهرستان ها رفته اند امکان برگشت ندارند زیرا در فرودگاه های شهرستان ها به آن ها سوخت داده نمی شود. پروازهای شرکت های هواپیمایی ماهان، آسمان، زاگرس و دیگر شرکت هایی که سوخت ندارند لغو شده و مسافران در فرودگاه ها سرگردان هستند.

موسوی با تاکید بر این که امکان پرداخت بدهی به صورت یکجا به شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی وجود ندارد، ادامه داد: قرار بود دولت به شرکت های هواپیمایی ارز مبادله ای بدهد که این اتفاق نیفتاد و ما امروز ارز با نرخ 3270 تومان تهیه کردیم.

رییس انجمن شرکت های هواپیمایی خاطرنشان کرد: امروز از فرودگاه عراق نامه ای داشتیم که اگر یک میلیون و 400 هزار دلار پول به ما ندهید جلوی پروازهای شما به فرودگاه نجف گرفته می شود. اگر ایرلاین ها ارز مبادله ای دریافت می کردند بدهی به شرکت خارجی پیش نمی آمد تا در صورت ادامه این روند مجبور به پرداخت جریمه نیز باشیم.

وی تاکید کرد: به جای پرداخت جریمه به شرکت های فرودگاهی در کشورهای دیگر با دریافت ارز مبادله ای، شرکت های هواپیمایی می توانند بدهی خود برای خرید سوخت از شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی را پرداخت کنند تا با چنین تصمیماتی فرودگاه های کشور با لغو تعداد بیشماری از پروازها مواجه نشوند.

حل مشکل سوخت در سطح وزیران راه و نفت

محمود رسولی نژاد مدیر عامل شرکت فرودگاه های کشور، نیز در این باره گفت: مشکل سوخت شرکت های هواپیمایی در سطح وزیران راه و شهرسازی و نفت در حال بررسی است.

وی تاکید کرد: شرکت های هواپیمایی نقدینگی لازم برای پرداخت بهای سوخت را ندارند و شرکت ملی پخش و پالایش فرآورده های نفتی نیز از دادن سوخت به ایرلاین ها خودداری کرده است.

وی با بیان این که شرکت ملی پخش و پالایش فرآورده های نفتی تاکید دارد که تنها در مقابل وجه نقد به هواپیماها سوخت تحویل می دهد، گفت: این اختلاف بین شرکت های هواپیمایی و شرکت نفت است و شرکت فرودگاه های کشور از تبعات آن متضرر می شود.

یادآور شد: شرکت فرودگاه های کشور بیش ترین مطالبات از ایرلاین ها را دارد، رقمی که بسیار بیشتر از بدهی ایرلاین ها به شرکت ملی پخش و پالایش فرآورده های نفتی است اما هیچ گاه برای حل مشکل خود مردم را سرگردان نمی کند.

رسولی نژاد خاطرنشان کرد: شرکت ملی پخش و پالایش فرآورده های نفتی مکانیسم خود را دارد و به روش خود مشکل را حل می کند.

قول هما و پا در میانی استانداران

وی با بیان این که هما قول داده است طی دو روز آینده مشکل مالی خود را درباره سوخت حل کند، افزود: شرکت های هواپیمایی ماهان و آسمان همچنان مشکل دارند که برای حل آن باید چاره جویی شود.

مدیر عامل شرکت فرودگاه های کشور گفت: در برخی از فرودگاه ها همچون فرودگاه خراسان رضوی و کرمان، استاندارها وارد ماجرا شده و سعی کرده اند مشکل سوخت را حل کنند اما این روش مرسومی نیست و باید مساله به صورت ریشه ای حل شود.

رسولی نژاد از حل مشکل پیش آمده مبنی بر تحویل ندادن سوخت به شرکت های هواپیمایی از سوی شرکت ملی پخش و پالایش فرآورده های نفتی در سطح وزیران خبر داد و گفت: وزیران راه و شهرسازی و نفت در حال بررسی موضوع هستند تا راه حلی برای آن پیدا کنند.

وی در پایان از مردم خواست طی دو سه روز آینده قبل از حرکت به سمت فرودگاه برای پرواز با اطلاعات پرواز تماس بگیرند تا از برقراری پرواز مورد نظر مطمئن شوند.

پرداخت نقدی در فرودگاه غیرممکن است

یک مقام مسوول در شرکت هواپیمایی آسمان نیز در پی لغو پروازهای این شرکت توضیحاتی داد. مصطفوی روابط عمومی شرکت هواپیمایی آسمان، با غیرممکن خواندن پرداخت نقدی پول سوخت در فرودگاه اظهار کرد: شرکت آسمان برای بدهی قبلی خود به شرکت پخش و پالایش فرآورده های نفتی چک داده است اما این چک از سوی شرکت نفت مورد قبول واقع نشده و درخواست آن ها تسویه نقدی است.

مصطفوی تاکید کرد: پولی که از فروش بلیت توسط شرکت های هواپیمایی از مردم گرفته می شود، یک ماه و نیم بعد در حساب شرکت قرار می گیرد و برای پرداخت پول سوخت هواپیما نیاز به زمان است.

این مقام مسوول در شرکت هواپیمایی آسمان به تعداد پروازهای لغو شده شرکت هواپیمایی آسمان که هر لحظه رو به افزایش است اشاره کرد و گفت: 130 خانواده در مشهد برای بازگشت به تهران بلیت تهیه کرده بودند اما به دلیل نبود سوخت از پرواز به سمت تهران باز ماندند.

مصطفوی خاطرنشان کرد: تمامی شرکت های هواپیمایی جزو شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران با مشکل نبود سوخت برای پروازها مواجه هستند. از صبح امروز پروازهای آسمان مقاصد کیش، بندرعباس، بجنورد، بوشهر، بیرجند، یاسوج، تبریز، اصفهان، خارگ، همدان و مشهد لغو شده اند و پروازهای دیگر را نیز در حال لغو کردن هستیم.

1