11 دسامبر 2024 - 11:23

بایدها و نبایدهای توسعه صنعت گردشگری

18 نوامبر 2015 - 12:10 dsfr.ir/ap5bj

بایدها و نبایدهای توسعه صنعت گردشگری
wikimedia.org
یک مدرسه رستوران داری در فرانسه

همین یک ماه پیش بود که هیات تجاری گردشگری فرانسه، با ماموریتی ویژه از سوی «لوران فابیوس» وزیر امور خارجه این کشور به ایران سفر کرد.

به گزارش تین نیوز؛ در مذاکرات و رایزنی با طرف ایرانی، تاکید بر موضوع آموزش گردشگری، محور مذاکرات دوجانبه قرار گرفته بود. بر همین اساس، مدیر معتبرترین مدرسه هنرهای آشپزی فرانسه که همراه این هیات، سفری 3 روزه به ایران داشت، با پافشاری روی این موضوع که قصد تاسیس و راه اندازی شعبه ای از این مدرسه در کشورمان را ندارد، اعلام کرد؛ دنبال مدرسه ای ایرانی هستند تا دانش و تجربیات فنی خود را از طریق آن مرکز آموزشی، به مردم کشورمان انتقال دهند.

«ماریان کند سالازا» مدیر مدرسه ای با بیش از 80 سال سابقه در زمینه هنر آشپزی، مدیریت رستوران و هتلی است که از سال 1986 میلادی، رستوران داری و هنر آشپزی فرانسه را به زبان انگلیسی در سایر کشورها آموزش می دهد. شهرت «سالازا» برگرفته از آموزش هایی است که برای تربیت بسیاری از آشپزهای مطرح جهان ارائه کرده است.

مدیر مدرسه فراندی، که یکی از عالی ترین مدارک تحصیلی را در زمینه هنرهای آشپزی، مدیریت رستوران و هتل در فرانسه اعطا می کند؛ درباره هدفی که در ایران دنبال می کنند، گفته است: ما می خواهیم دانش فنی و تجربیات فرانسوی را در هتل های ایران معرفی کنیم و کیفیت هتل ها و رستوران ها را به عنوان یکی از زیرساخت های مهم گردشگری ارتقا دهیم.

بنابر گفته سالازا؛ این مدرسه، خدماتی که در رستوران ها و هتل ها عرضه می شود را به صورت حرفه ای آموزش می دهد و فارغ التحصیلان آن تا 90 درصد شانس پیدا کردن شغل دارند.

فراندی سال 1932 م در پاریس تاسیس شده و اکنون با 80 متخصص و 100 سرآشپز حرفه ای و 1500 هنرجو، فعالیت می کند و به تربیت سرآشپزهای مشهور شهرت جهانی دارد. این مدرسه توانسته از طریق «آموزش»، فرانسه را به عنوان «پایتخت آشپزی جهان» مطرح کند. این موسسه حدود 50 سال است که دوره های آموزشی حرفه ای فشرده ای را در زمینه مدیریت رستوران، هتل و هنر آشپزی برگزار می کند. این مقدمه، نشانگر نقش برجسته آموزش در گستره توسعه صنعت گردشگری و زیرمجموعه های آن است.

یک سرمایه گذاری ضروری

آموزش، نوعی سرمایه گذاری ضروری برای هر سازمانی به شمار می رود. به دست آوردن رضایت کارکنان، در گرو سرمایه گذاری در امر آموزش است. یعنی فعالیت های آموزشی با کل فعالیت های کسب و کار در ارتباط است. آنچه مهم است، حمایت کردن مدیران عالی سازمان از فرآیند آموزش است. ما باید تمرین کنیم که بتوانیم فواید و ضرورت آموزش را به مدیران عالی سازمان مربوط خود، توضیح دهیم.

یک کارشناس گردشگری، ضمن بیان این مطلب، به گفت: خدمت رسانی و کسب درآمد در صنعت گردشگری، بستگی به برنامه ریزی اصولی و ثبات در شاکله آموزش و ساختار گردشگری هر کشوری دارد و بی تردید، یکی از اجزای اصلی هر برنامه ای، نیروی انسانی است.

علی اصغر شالبافیان گفت: در تمامی جوامع بشری، مقوله آموزش، به عنوان یکی از عناصر مهم و مقدمه توسعه و پیشرفت اقتصادی مطرح است. تغییرات سریع فناوری، نیاز آموزش و تربیت فنی و مهارتی کارمندان، به ویژه در حوزه گردشگری را بیش از پیش نمایان کرده است. به همین دلیل، مبحث «تاثیر آموزش بر توسعه صنعت گردشگری»، باید مورد مطالعه دقیق قرار بگیرد.

وی افزود: تعقیب و پیگیری صحیح و منطقی مسائل گردشگری، زمانی می تواند کارآیی لازم را در توسعه اقتصادی داشته باشد که حاکمیت، دولت، مسئولان و کارمندان حوزه گردشگری، آموزش های لازم را در دوره های گوناگون و با موفقیت پشت سر گذاشته باشند.

در نتیجه، کمیت و کیفیت آموزش برای بخش گردشگری می تواند در رشد و توسعه گردشگری بیشتر از هر عامل دیگری موثر باشد.

نقش آموزش در صنعت گردشگری

یک عضو ارشد پژوهشگاه گردشگری کشور نیز به تبیین نقش و عملکرد آموزش در توسعه گردشگری پرداخت و گفت: هر گاه از لفظ آموزش در صنعت گردشگری سخن به میان می آید، 2 ویژگی عمده به ذهن متبادر می شود؛ نخست اینکه همگی محققان گردشگری بر این نکته اعتقاد دارند که در قالب صنعت گردشگری، انسان نیاز فطری خود را مبنی بر آموختن برآورده می کند و همچنین در هنگام مبادرت به سفر، برای بهره برداری هر چه بهتر از سفر، نیاز به آموزش دارد. نکته بعدی هم این است که توسعه منابع انسانی، نخستین اقدام برای توسعه در صنعت گردشگری به شمار می رود.

ناصر رضایی افزود: بدون وجود نیروی کار آموزش دیده، نمی توان منتظر پیشرفت و توسعه، آن هم در زمینه خدمت رسانی گردشگری، مانند هتلداری بود. با درنظر گرفتن این 2 نکته به نظر می رسد تمامی دست اندرکاران توسعه صنعت گردشگری، باید به توسعه منابع انسانی این صنعت، آن هم با رویکرد آموزشی، توجه ویژه ای داشته باشند.

این عضو هیات علمی پژوهشگاه گردشگری کشور، مشخصه مشترک بین مقوله های آموزش و گردشگری را «پویایی» عنوان و تاکید کرد: محیط گردشگری و دنیای آموزش، هر دو بسیار پویا هستند و در مسیر توسعه، تحت تاثیر شرایط سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و محیطی قرار می گیرند.

1