10 نوامبر 2024 - 06:01

توسعه گردشگری نیازمند تغییر ساختار سازمان متولی

17 نوامبر 2015 - 15:40 dsfr.ir/ru0qv

توسعه گردشگری نیازمند تغییر ساختار سازمان متولی
مینا رشیدی
دومین جلسه کمیسیون گردشگری، اقتصاد ورزش و اقتصاد هنر

بخش گردشگری و سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری دارای مشکلات اساسی است که جز با تغییر ساختار حل نمی شود. چنین سازمانی با چنین توانایی محدودی نمی تواند متولی سه بخش باشد. چنانچه این رویه ادامه پیدا کند هر سه بخش مربوطه متضرر خواهد شد.

اینها جملاتی است که کرباسی زاده، نایب رئیس کمیته گردشگری اتاق اصفهان در دومین جلسه کمیسیون گردشگری، اقتصاد ورزش و اقتصاد هنر به زبان آورد.

علی کرباسی زاده، با اشاره به بحران اشتغال جمعیت جوان کشور گفت: طبق آمار معاون وزیر کار 4.5 میلیون بیکار در کشور وجود دارد که 32 درصد آنها دارای تحصیلات عالیه لیسانس، فوق لیسانس و دکترا هستند. با توجه به اینکه اتاق بازرگانی، پایگاه بخش خصوصی و متولی رونق و توسعه کسب و کار به شمار می رود، این کمیسیون می تواند از گردشگری به عنوان راه کاری برای خروج از بحران بیکاری استفاده کند.

وی با بیان این مطلب که توسعه صنعتی جز با حرکت به سمت اتوماسیون صنعتی ممکن نیست افزود: این حرکت هرگز منجر به افزایش استخدام نیروی انسانی در فضای صنعت نمی شود. تغییرات اقلیم و مکانیزه شدن بخش کشاورزی نیز درمان درد بیکاری کشور نخواهد بود. در نهایت تنها بخشی که با به کارگیری نیروی انسانی بالا توسعه می یابد، بخش گردشگری است.

کرباسی زاده معتقد است حل بیکاری کشور جز با توسعه گردشگری ممکن نیست و این تنها راه حل مشکل اشتغال جمعیت جوان کشور است. وی در ادامه اضافه کرد: چنانچه این موضوع را در دستور کار جدی برنامه های کشور قرار ندهیم، مدیریت این بحران محقق نخواهد شد.

نایب رئیس کمیته گردشگری اتاق اصفهان بیان کرد: مشکلات و انتقادات در بخش گردشگری بسیار است ولی ارائه ی راه حل کاربردی نقش کلیدی در موفقیت گردشگری کشور بازی خواهد کرد. عدم ارائه ی راه حل های واقعی و ماندگار در کشور، مشکل اصلی پیش روی گردشگری کشور است.

کرباسی زاده ادامه داد و گفت: میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به عنوان یک سازمان، 3 وظیفه مهم و سنگین را به عهده دارد. این چیدمان اگرچه در دوران جنگ یعنی هنگامی که اولویت اول کشور حفاظت از مرزها و برقراری امنیت بوده است، مناسب تلقی شده است اما امروز دیگر نمی تواند پاسخگوی نیازهای روزافزون گردشگری کشور باشد. بنابراین باید پذیرفت که بخش گردشگری و سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری دارای مشکلات ساختاری و اساسی است که جز با تغییر ساختار حل نمی شود. چنین سازمانی با چنین توانایی محدودی نمی تواند متولی سه بخش باشد و چنانچه این رویه ادامه پیدا کند هر سه بخش مربوطه متضرر خواهد شد.

وی با اشاره به توان گردشگری کشورهایی مانند اندونزی، امارات متحده و ترکیه اظهار کرد: مقاصد مطرح گردشگری در دنیا سالیانه چند برابر جمعیت خود گردشگر جذب می کنند و این مهم جز با برنامه ریزی بلند مدت محقق نشده است. فقدان چنین مجموعه ای در کشور به عنوان متولی برنامه ریزی گردشگری به خوبی در ایران حس می شود.

در ادامه حاتمی پور، مدیر عامل آژانس مسافرتی فلامینگو و عضو هیات مدیره انجمن صنفی دفاتر سفر و گردشگری استان تهران در جلسه ماهانه کمیسیون گردشگری پیشنهاد داد اعضا کمیسیون راهکارهای مدون خود را در راستای حل چالش های گردشگری و با توجه به داشته ها و پتانسیل های کشور به صورت یک طرح مدون از طریق کمیسیون به مسئولین سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ارائه دهند.

وی با تاکید بر این مساله که بیان شفاهی مشکلات بدون وجود طرح و برنامه مدون، راه حل موثری ارائه نخواهد داد افزود: مسلما تدوین و نگارش برنامه و راهکارهای پیشنهادی به صورت چتر واحدی عمل خواهد کرد و منجر به همکاری های بیشتر سازمان میراث فرهنگی با کمیسیون خواهد شد.

سیاوشی کرد، رئیس کمیسیون گردشگری اتاق کرمان، در این جلسه از رحمانی موحد، معاونت سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خواستار حضور و عضویت نماینده ای از کمیسیون گردشگری در شوراهای تصمیم گیری سازمان شد تا بدین وسیله صحبت ها و دیدگاه های بخش خصوصی برای سازمان مطرح شود و از طرف دیگر سیاست ها و نظرات بخش دولتی به کمیسیون منتقل شود.

وی همچنین خواستار واگذاری و تصدی گری قسمت هایی از فعالیت های سازمان به بخش خصوصی شد و در آخر پیشنهاد داد با پیگیری امور مربوط به افزودن موضوعات گردشگری به کتب و دروس آموزش و پرورش، می توان در توسعه صنعت گردشگری به صورت جدی تر گام بر داشت.

مهین ابوالحسنی، رئیس اتاق بازرگانی البرز و عضو کمیسیون گردشگری، اقتصاد ورزش و اقتصاد هنر اظهار کرد: با رسیدن به دوره ی پسا تحریم همچنان اقدامات جدی در خصوص گردشگری صورت نگرفته است.

وی با اشاره به سرمایه گذاری 250 میلیون دلاری کشور مالزی در ایران برای ساخت هتلی ویژه در استان البرز گفت: امروز مشکلات موجود در گردشگری کشور مانعی بزرگ برای تثبیت پروژه های سرمایه گذاری این چنینی در کشور است.

پورکائد، عضو هيات نمايندگان اتاق بازرگاني ايران از اتاق خوزستان، با تاکید بر اهمیت حضور نماینده ای با قدرت تصمیم گیری و اختیارات ویژه از طرف سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در جلسات کمیسیون گردشگری گفت: بهتر است در جلساتی که در سازمان برگزار می شود، نماینده ای نیز از کمیسیون حضور داشته باشد.

پورکائد افزود: دعوت از اعضای کمیسیون گردشگری در جلسات مدیر کل های استان ها می تواند در ارتقا گردشگری استان ها موثر واقع شود.

وی در پایان بیان کرد: به دلیل شرایط خاص نظام حکومتی کشور، درصد قابل توجهی از گردشگران قابل دسترس نیستند بهتر است روی درصد قابل دسترس تر مانند گردشگران سلامت و مذهبی تمرکز کرد.

چناری، نماینده مجلس در کمیسیون گردشگری با تاکید بر اهمیت تدوین نقشه راه برای کمیسیون گردشگری مبتنی بر اسناد بالا دستی، پتانسیل های آمایش سرزمین و سیاست های مدنظر اعضای کمیسیون گفت: دریافت بودجه ی سال آینده کمیسیون گردشگری، اقتصاد ورزش و اقتصاد هنر متکی به همین نقشه راه است که باید در اولویت امور قرار گیرد.

اصغری قاجاری در ادامه اظهار کرد: متخصصین کمیسیون دو برنامه اصلی دارند که یکی از انها تدوین برنامه 6 ماه آینده و دیگری نقشه راه است.

رحیم پور، مدیر عامل هتل های هما گفت:کمیسیون گردشگری باید بتواند برای عرضه و معرفی خود در رخدادها و نمایشگاه های بین المللی حضور داشته باشد. این کمیسیون می تواند فرصت های سرمایه گذاری ایران را احیا کرده و در رخدادهای بین المللی عرضه کند.

1