بازار پسته نه تنها این روزها بازاری کم رونق است بلکه شاهد نابسامانی جدی آن نیز هستیم. مشکلاتی که اگر به آن توجهی نکنیم، بر عمق مسائل می افزاید.
به گزارش اقتصادنیوز؛ متوسط قیمت هر کیلو پسته در ابتدای سال کمی بیشتر از 9.5 دلار بود که اکنون به کمتر از 8.5 دلار رسیده است.
اگر رقابت پسته ایران با دیگر کشور ها باعث این افت قیمت شده بود خیلی جای تعجب نداشت اما تنها رقیب ما در بازارهای جهانی آمریکاست که اتفاقا نه تنها قیمت محصول صادراتی خود را پایین نیاورده بلکه کمی افزایش قیمت هم داشته است.
پس چرا قیمت محصول ارزنده و بی نظیر ما در بازارهای جهانی در هر واحد کیلو بیش از یک دلار کاهش داشته است؟
تنها دلیل آن ناتوانی مدیریت صحیح بازار توسط فروشندگان داخلی و صادرکنندگان است.
این وضعیت قابل اصلاح است. به این دلیل که اگر تمهیداتی به شرح ذیل در صنعت پسته کشور اندیشیده شود می توان از افت قیمت (که حداقل 150 ملیون دلار زیان مستقیم به کشور وارد می کند) پیشگیری کرد.
1. ایجاد خط اعطای تسهیلات ارزی برای صادر کنندگان پسته درابتدای فصل برداشت محصول
2. حل معضل تسهیلات از طریق پذیرش محصول پسته به عنوان وثیقه اعطای تسهیلات به بازرگانان داخلی
3. اجازه نظارت جدی بر کیفیت محموله های صادراتی به تشکل های مربوطه و تفویض اختیار به آن ها برای جلوگیری از صادرات محصولات کم کیفیت
4. پرداخت بخشی از نرخ سود تسهیلات ریالی صادراتی از محل مشوق های صادراتی
5. اعطای بعضی تسهیلات برای شکل گیری شرکت های بزرگ بنکداری پسته
در صورتی که سامان دهی تولید و خدمات عرصه فعالیت تولیدکنندگان پسته در دستور کار قرار گیرد و در عین حال اختیارات لازم به تشکل های صادراتی، داده شود، می توان انتظار داشت فرآیند صادرات به شکل صحیحی مدیریت شده و در نتیجه آن، هم کشور و هم فعالان اقتصادی منتفع شوند.