وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه سیستم ناوگان هوایی کشور جزو فرسوده ترین و مسن ترین ناوگان هوایی دنیا است، گفت: 500 فروند هواپیما برای توسعه ناوگان نیاز داریم که 50 میلیارد دلار نقدینگی می خواهد اما این میزان پول اصلا در ایران وجود خارجی ندارد.
به گزارش پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی؛ عباس آخوندی در نشست هم اندیشی رؤسای نمایندگی های جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور که در مرکز آموزش و مطالعات بین الملل وزارت امور خارجه برگزار شد، به بیان مطالبی پرداخت.
این مراسم با حضور محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه، علی سرحدی، قائم مقام وی، مجید تخت روانچی، معاون وزیر امور خارجه، محمود حجتی، وزیر جهاد کشاورزی و سیدمحسن پورسیدآقایی، مدیرعامل راه آهن و رؤسای نمایندگی های جمهوری اسلامی ایران در بیش از 170 کشور، برگزار شد.
در این نشست هم اندیشی، وزیر راه و شهرسازی پس از تشریح فرصت های جذب سرمایه گذاری خارجی در حوزه های زیرساخت حمل و نقل به فرصت های سرمایه گذاری در حوزه ناوگان اشاره کرد و گفت: در بحث ناوگان حمل و نقل دست ما کاملا باز است و از هر روشی که سرمایه گذار پیشنهاد کند می توانیم با او همکاری کنیم. این روش ها شامل ایجاد شرکت های مشترک ایرانی خارجی، اجاره به شرط تملیک، فروش مستقیم و از این قبیل است.
وزیر راه و شهرسازی به موضوع توسعه ناوگان هوایی ایران اشاره کرد و افزود: سیستم ناوگان هوایی کشورمان جزء فرسوده ترین و مسن ترین ناوگان هوایی دنیا است و امسال که توانسته ایم عمر این ناوگان را یک سال کاهش دهیم، به میانگین 20 سال رسیده ایم.
وی ادامه داد: اگر بخواهیم به دنبال خرید هواپیما برویم این امکان برای کشورمان فراهم نیست چون برای توسعه ناوگان هوایی دور و متوسط برد، 400 فروند و برای توسعه ناوگان هوایی کوتاه برد با هدف استفاده در فرودگاه های کوچک داخلی نیز حداقل 100 فروند و در مجموع 500 فروند هواپیما نیاز است که با یک حساب سرانگشتی مجموعا 50 میلیارد دلار برای تأمین آن ها نیاز داریم در حالی که این میزان پول اصلا در ایران وجود خارجی ندارد؛ بنابراین به سراغ روش اجاره به شرط تملیک (لیزینگ) رفته ایم.
وزیر راه و شهرسازی با بیان این که مذاکراتی در این خصوص با کشورهای سازنده هواپیما داشته ایم و آقای ظریف هم در جریان است، گفت: امیدواریم اتفاقات خوبی در این زمینه در سال 2016 رخ دهد.
آخوندی سپس به تشریح فرصت های سرمایه گذاری در حوزه حمل و نقل دریایی پرداخت و گفت: در چند ماه اخیر لاینرهای خارجی شروع به پهلوگیری مستقیم در بنادر ایران کرده اند در حالی که تا پیش از این، همگی به بنادر جنوب خلیج فارس می رفتند و از آنجا کالاها با کشتی های فیدری به بنادر ایران حمل می شد، اما در حال حاضر 16 کشتی لاینری مستقیما به بنادر ایران می آیند که با این اقدام، هزینه های کشتی رانی و حمل و نقل دریایی ایران کاهش یافته است.
وی ادامه داد: اما برای آنکه بتوانیم فضای رقابت کشتی ها و شرکت های کشتی رانی ایرانی را با لاینرهای خارجی (با توجه به قدرت مالی طرف های خارجی) فراهم کنیم به جای آنکه تسهیلات خاصی به ایرانی ها بدهیم، به خارجی ها اعلام کرده ایم که اگر می خواهند در بنادر ایران پهلو بگیرند، باید 50 درصد کالاهای ایران و 50 درصد کالاهای کشورهای دیگر را با خود حمل کنند تا از بنادر ایران به مقاصد کشورهای منطقه «ترانشیپ» یا «ترانزیت» شود؛ فقط در این صورت است که از لاینرهای خارجی حمایت کرده و به آنها مجوز می دهیم.