24 آوریل 2024 - 04:32

طلایی که گوهر را در گیلان نابود می کند

4 نوامبر 2015 - 08:30 dsfr.ir/9t6nu

طلایی که گوهر را در گیلان نابود می کند
iscanews.ir
مشکل زباله ها در گوهررود

افزایش تولید زباله یا همان طلای سیاه سبب نابودی حیات در گوهررود رشت شده است.

به گزارش گیلان فردا؛ انسان امروز بیش از هر زمان دیگری زباله تولید می کند. یکی از مشکلات زیست محیطی کشور ما دفن غیر بهداشتی پسماندها است.

استان گیلان به دلیل شرایط اقلیمی خاصی که دارد از لحاظ زیست محیطی و دفن پسماندها با مشکلات زیادی مواجه شده است و به گفته کارشناسان محیط زیست گیلان در هیچ یک از 31 مکان دفن زباله استان، پسماندها به صورت اصولی و بهداشتی دفن نمی شوند.

بدترین دستاورد عدم دفن زباله بهداشتی شیرابه است که می تواند به آب های زیرزمینی نفوذ کند. هم چنین تجمع گاز نیز به دلیل عدم تخلیه ممکن است باعث انفجار شود.

سراوان یکی از مناطق زیبا و سرسبز گیلان، در سال های اخیر مورد بی مهری قرار گرفته و به محل تجمع زباله های شهرهای گیلان تبدیل شده است به طور میانگین در هر ثانیه پنج لیتر شیرابه و در شرایط بارندگی 18 لیتر شیرابه تولید می کند.

این روزها شدت بارندگی در گیلان زیاد است و شیرابه ها که به آب و خاک نفوذ می کنند و پس از ورود به دو رودخانه گوهررود و زرجوب وارد تالاب انزلی می شوند.

تجربه نشان داده اگر زباله به درستی مدیریت شود، عملیات بازیافت و بازیابی آن به گونه ای علمی صورت بگیرد و انرژی آن مهار شود، آنگاه از این راه سود اقتصادی به دست می آید و در این صورت ممکن است زباله طلای کثیف نباشد ولی نقره کثیف خواهد بود. اما فعلا زباله در گیلان فقط بیماری و مرگ را برای مردم به ارمغان آورده است و رودخانه هایی چون گوهررود و زرجوب رشت را در لیست آلوده ترین رودخانه های گیتی قرار داده است.

علاوه بر افزایش بیماری مردم استان آلوده شدن محیط زیست رودخانه های رشت، مقدمه ساز مرگ حوزه گردشگری در این شهرستان خواهد بود.

حجت شعبانپور، معاون امور عمرانی استانداری گیلان در جمع خبرنگاران استان مشکلات زیست محیطی گیلان را در پنج محور پسماند، آلودگی رودخانه های زرجوب و گوهررود رشت، تالاب انزلی و تغییر کاربری های غیرمجاز عنوان کرد و گفت: سرانه تولید پسماند در گیلان با میزان 850 گرم در شهر و 500 گرم در روستا بیش از میانگین کشوری است به طوری که گیلان روزانه با تولید هزار و 800 تن زباله روبرو است.

وی با بیان اینکه میزان تولید زباله در زمان حضور گردشگران بیش از مقدار فوق است، افزود: با وجود آنکه طبق قوانین موجود ممنوعیت دفن در استان های ساحلی وجود دارد اما این زباله ها به بدترین شکل ممکن در استان دفن می شوند.

شعبانپور با اعلام جمع آوری تنها 30 درصد زباله تولیدی روستاها گفت: بقیه پسماندهای روستاها راهی جنگل و یا در رودخانه ها سرازیر می شوند. اگر این شرایط ادامه پیدا کند گیلان تا 10 سال دیگر در زباله ها دفن خواهد شد.

شعبانپور با اشاره به وضعیت نامناسب تالاب انزلی، این تالاب را در انتهای مسیر آلودگی دانست و گفت: اگر به شرایط تالاب انزلی رسیدگی نشود، سرنوشت دریاچه ارومیه در انتظار این تالاب خواهد بود.

به گزارش دنیای سفر؛ سال گذشته محمدرضا برجی در حاشیه مراسم نصب تور زباله گیر در گوهررود رشت گفته بود: "تورهای زباله گیر موجب کاهش آسیب ورود حجم زباله ها و رسوبات به تالاب انزلی می شوند. چراکه حجم بالای رسوبات موجب کاهش عمق تالاب انزلی می شود زیرا تالاب انزلی پذیرنده تمامی آلودگی رودخانه گوهررود است." اما با افزایش نصب تورهای زباله گیر در رودخانه گوهررود طی یک سال گذشته عمق تالاب از میزان قبلی خود کمتر شده است.

به گزارش ایسنا؛ اغلب مراکز دفن زباله گیلان در جنگل ها، حاشیه رودخانه ها یا خط آبی سواحل قرار دارد. این زباله ها در 25 مرکز به صورت کاملا غیراصولی دفن می شوند مهم این است که ما باید تولید زباله را کاهش دهیم. مثلا فرض کنید همین نانی که تولید می شود اگر فرآیند تولید آن صحیح نباشد و فرهنگ مصرف نیز غلط باشد، منجر به هدرروی بخش زیادی از نان و تولید زباله می شود. اگر چه ما نان را مقدس می دانیم و اگر در پیاده رو افتاده باشد آن را کنار می گذاریم ولی به مسائل کلان تر آن توجه نمی کنیم. اگر محصول تولید شده کیفیت مناسب نداشته باشد زودتر به زباله تبدیل می شود. بنابراین الگوی درست تولید و مصرف باید در سرلوحه کار ما قرار بگیرد که نیازمند کار طولانی مدت است.

1