با پایان رسمی اکسپو 2015، پاویون دو طبقه ایران در محل اکسپو میلان باید جمع آوری شود. بخش هایی از این پاویون که قابل استفاده مجدد در ایران باشد به کشور بازگردانده می شود؛ بخش هایی که حدود 25 درصد از کل هزینه های انجام شده برای ساخت پاویون ایران را شامل می شود.
به گزارش اقتصاد نیوز؛ اکسپو 2015 میلان روز گذشته پس از شش ماه فعالیت با موضوع «تغذیه زمین و انرژی حیات» به کار خود پایان داد. در این دوره از اکسپو، پاویون ایران حضوری متفاوت نسبت به دوره های گذشته داشت. ایران از 11 اردیبهشت پاویونی با الهام از سفره ایرانی در اکسپو 2015 میلان برپا کرد و تا روز گذشته میزبان بازدیدکننده های اکسپو بود. طراحی و انتخاب طرح این پاویون، مورد استقبال بسیاری از خارجی های حاضر در محل نمایشگاه و نیز ایرانی های بازدیدکننده قرار گرفت. پاویون ایران توسط تیمی ایرانی و با مسئولیت فنی و معماری داماد وزیر صنعت، معدن و تجارت طراحی شد و یک تیم ایتالیایی اجرای آن را بر عهده گرفتند.
طبق قوانین اکسپو که در آغاز کار به کشورهای حاضر ابلاغ شد، باید تمام وسایل غرفه ها از نمایشگاه خارج شود و زمین خالی به مسئولان میلانی تحویل داده شود. حال باید دید تجهیزات پاویون ایران که شامل چندین متر نمایشگر LED گران قیمت و البته آهن آلات می شد چه سرنوشتی خواهند داشت.
محمد محبعلی مسئول فنی و معماری ستاد اکسپو 2015 میلان درباره پاویون ایران و نیز سرنوشت تجهیزات آن گفت: با توجه به موضوع این دوره از اکسپو با محوریت غذا، کانسپت طراحی غرفه ایرانی سفره ایرانی در نظر گرفته شد. یک سفره که در هوا چرخیده و لوله شده و مردم از داخل این سفره حرکت می کردند. برای این سفره شمال و جنوبی در نظر گرفته شد تا بتوان در بستر آن به نقاط مختلف کشور اشاره کرد. به این ترتیب از دید معمار اصلی طرح سفره ایرانی در میلان از خلیج فارس شروع شد و در سواحل جنوبی دریای خزر پایان یافت و در این بین سعی شد اهم اقلیم ها و محصولات کشاورزی و غذایی ایران هم معرفی شود.
وی با بیان اینکه این غرفه دارای شیب است زیرا سفره ای لوله شده است و این انحنا بخشی از زیبایی و جذابیت سفره ایرانی به حساب می آید، افزود: در پاویون ایران 165 متر مربع LED کار شده و حدود 50 متر از مسیر پاویون را این نمایشگرهای منحنی شکل پوشش داده اند. در این نمایشگرها هر سه دقیقه یک فیلم درباره ایران به نمایش در می آمد. مثلا یک فیلم به تولید زعفران و غذاهایی که با این ماده غذایی ساخته می شود، می پرداخت. این نمایشگرهای بزرگ مانند پنجره هایی مخاطب را به ایران می بردند و با انواع خوراکی های ایرانی آشنا می کردند. این بخش از پاویون ایران تمام بازدیدکننده ها را چند دقیقه ای در میان غرفه متوقف می کرد تا با علاقه به تصاویر نگاه کنند.
به گفته محبعلی بر اساس فرهنگ ایرانی و با الهام از خانه ها و باغ های ایرانی که دارای حوض های فواره دار کوچک داخل ساختمان بودند، در کف غرفه یک سری LED به شکل جوی آب کار شد که در آن تصاویر ماهی های قرمز در حال شنا دیده می شدند. علاوه بر این در طبقه همکف پاویون هم یک سینما تعبیه شده بود که هشت فیلم 10 دقیقه ای درباره ایران را نشان می داد. کنار آن هم رستوران ایرانی قرار داشت با سه حوض فیروزه ای و ماهی های آن که از سوی مسئولان اکسپو میلان به عنوان دومین رستوران پر مخاطب معرفی شده است.
وی یادآور شد: ایران در سال 1851 میلادی که اولین اکسپو در لندن برگزار شده بود با حضور امیرکبیر شرکت کرده بود. از آن سال تا کنون هیچ گاه غرفه ای به این شکل برای ایران طراحی نشده است و حالا ایران در بین 53 کشوری است که در اکسپو میلان ساختمان خود را با طراحی متخصصان ایرانی ساخته است. در این نمایشگاه 144 کشور شرکت کرده بودند که به غیر از 53 کشور یاد شده، باقی به صورت گروهی در چندین سالن فرهنگ و آداب غذایی خود را به بازدیدکننده ها معرفی می کردند.
مسئول فنی و معماری ستاد اکسپو 2015 میلان همچنین به هزینه ساخت پاویون ایران اشاره کرد و گفت: تنها 6 میلیون یورو هزینه طراحی و ساخت پاویون دو طبقه ایران شده است. این هزینه در حالی انجام شده که امارات تنها برای طراحی پاویون خود 3.5 میلیون یورو به طراح پول داده است. هزینه ساخت غرفه آلمان هم 42 میلیون یورو تمام شده است، اما ما توانستیم با استفاده از معماران ایرانی هزینه طراحی را به شدت کاهش دهیم.
محبعلی خاطرنشان کرد: برای مصالح ساخت پاویون نیز سعی کردیم از مواد گران قیمت استفاده نکنیم چرا که بعد از اتمام نمایشگاه باید طبق قوانین نمایشگاه زمین خالی تحویل دهیم. برای همین غرفه به گونه ای ساخته شده که بتوانیم آن را پس از اتمام جمع کنیم و طبق نظر طراح می توانیم این غرفه را به ایران انتقال دهیم که البته باید ببینیم این طرح اقتصادی هست یا خیر.
وی که از حدود دو ماه پیش مسوولیت طرح توسعه، بهسازی و نوسازی سالن ها و ساختمان های جانبی و سایت نمایشگاه بین المللی را بر عهده گرفته است درباره آن بخش از پاویون که به طور قطع به ایران بازگردانده می شود، گفت: هزینه 1.5 میلیون یورویی که برای خرید و تجهیز پاویون به 165 متر مربع ال ای دی شده به گونه ای است که به طور قطع این بخش از پاویون را به ایران منتقل خواهیم کرد. هم اکنون همین کالا در ایران 4.5 میلیون یورو ارزش دارد. می توانیم از این ال ای دی ها در نمایشگاه ها و برنامه های دیگر استفاده کنیم.
محسن جلالپور رئیس اتاق بازرگانی ایران در نوشته اخیر خود به بیان جزئیاتی از اکسپوی میلان و بازدید خود از این نمایشگاه پرداخت. وی در کانال تلگرام خود درباره روز پایانی اکسپو این طور نوشته است:
جمعه آخرين روز نمايشگاه اکسپو 2015 بود و من توفيق داشتم بازديدی هرچند کوتاه از آن داشته باشم. نمايشگاه اکسپوی امسال، بيش از 25 مليون بازديدکننده داشته و حدود 4 ميليون نفر از غرفه ايران بازديد کرده اند.
غرفه ايران را که به شکل سفره ايرانی ساخته بودند، بسيار زنده و طبيعی بود. درختان و بوته های گل و گياه آن کاملا سرزنده و زيبا بود و جالب اين که برخی از درختان، ميوه هم داشتند. فروش پسته و زعفران و صنايع دستی در غرفه ايران رواج خوبی داشت و مردم برای بازديد و خريد از اين غرفه، صف تشکيل می دادند. در روزهای آخر نمايشگاه، بازديدها بيشتر شده و بازديدکنندگان از ديدن غرفه ايران راضی بودند. غذا و شيرينی بسيار لذيذ ايرانی که سرو می شد، طرفداران زيادی پيدا کرده است و در مجموع تجربه اکسپوی ميلان، تجربه خوبی بود.
حضور در چنين نمايشگاه هايی و حتی صرف هزينه به معرفی تمدن و فرهنگ ايرانی و شناخت کشورمان کمک می کند. به نظرم غرفه ايران جزو 10 غرفه برتر اکسپوی 2015 بود امیدوارم برای اکسپوی 2020 که در امارات است مهياتر باشيم.