23 آوریل 2024 - 22:33

مزیت های لغو تحریم ها بر حوزه ریلی تشریح شد

1 نوامبر 2015 - 16:40 dsfr.ir/yj721

مزیت های لغو تحریم ها بر حوزه ریلی تشریح شد
خبرگزاری مهر
توسعه حمل و نقل ریلی

معاون بهره برداری و سير و حرکت راه آهن با بیان اینکه برداشته شدن تحریم ها رشد ترانزیت ریلی از مسیر ایران را شتاب می دهد، گفت: سهولت در نقل و انتقال پول، پوشش های بیمه ای و رفع نگرانی صاحبان کالا از قرار گرفتن در لیست تحریم سه مزیت بزرگ دوره پساتحریم است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی وزارت راه و شهرسازی؛ حسین عاشوری درباره شرایط حمل و نقل ریلی بعد از لغو تحریم ها گفت: ما در شرایط تحریم با چند مشکل در بحث ترانزیت کالا مواجه بودیم، نخست آنکه بعضی از صاحبان کالاها به خاطر نگرانی از اینکه مشمول تحریم نشوند، جرأت حمل کالایشان از طریق ایران را نداشتند و به نوعی سعی می کردند از مسیرهای دیگر حتی با قیمت بالاتر کالاهایشان را جابه جا کنند. پس اولین نکته، ترس صاحبان کالا بود.

وی دیگر گشایش ها در حمل و نقل ریلی را بعد از لغو تحریم ها تسهیل نقل و انتقال پول و پوشش های بیمه ای عنوان و اظهار کرد: در شرایط بعد از تحریم این امیدواری وجود دارد که هر سه مشکل یاد شده برطرف شود تا کمکی به افزایش میزان ترانزیت ریلی باشد. برای اینکه بتوانیم بحث ترانزیت ریلی را گسترش دهیم سال گذشته و امسال اقدامات مهمی انجام دادیم که موجب رشد 52 درصدی در سال 93 و رشد 92 درصدی در 4 ماه اول در بخش ترانزیت ریلی شد؛ آن هم در شرایطی که هنوز تحریم ها به قوت خود باقی است.

وی یادآور شد: برای غلبه بر این مشکلات و از بین بردن ترس صاحبان کالا که نگران بودند اسم شان جزو لیست تحریم ها برود با اتخاذ روش هایی این نگرانی ها را برطرف کردیم به طوری که برخی صاحبان کالا روش ها و تکنیک های ما را پذیرفتند و اعتماد کردند اما مجموع اقدامات باعث شد که ما در سال گذشته و امسال شاهد رشد ترانزیت باشیم.

عاشوری ادامه داد: با درآمدهای حاصل از افزایش ترانزیت توانستیم بخشی از بدهی های شرکت راه آهن را که به راه آهن کشورهای مختلف داشت پرداخت کنیم و بخش دیگری را هم از طریق تهاتر با برخی شرکت هایی که به نوعی از راه آهن های کشورهای منطقه مطالباتی داشتند حل و فصل کردیم.

وی بخش سوم مشکلات ناشی از تحریم را موضوع شرکت های بیمه کالاها برشمرد و افزود: بخشی از مشکلات را به کمک شرکت های بیمه ایرانی حل کردیم و بخشی دیگر از مشکلات را هم با این تعهد که در صورت ایجاد خسارت، راه آهن خسارت شرکت های بیمه گر خارجی را پرداخت خواهد کرد، از پیش رو برداشتیم.

این مقام مسئول در شرکت راه آهن با اشاره به وجود ظرفیت ریلی در ایران برای افزایش ترانزیت کالا اظهار کرد: بعد از رفع تحریم ها شاهد رشدی بسیار بیشتر ترانزیت خواهیم بود بنابراین باید بتوانیم در شرایط پیش رو از ظرفیت های ترانزیتی استفاده بهتری کنیم و سرمایه گذاری ها را در این زمینه گسترش دهیم، برای نیل به این مقصود ابتدا باید تسریع در اتصال راه آهن های سایر کشورها دنبال شود.

وی اتصال به راه آهن های افغانستان و عراق را بسیار با اهمیت دانست و گفت: امیدواریم تا پایان امسال اتصال ریلی به افغانستان برقرار شود و ظرف دو سال آینده نیز اتصال ریلی از مرز شلمچه به عراق را شاهد باشیم. علاوه بر این مسیر قزوین-رشت-آستارا هم مناسب برای اتصال به کشور آذربایجان است که امیدواریم بخش قزوین-رشت در سال پیش رو و ادامه آن از رشت به سمت آستارا ظرف مدت 5 سال آینده تکمیل شود.

عاشوری افزود: نکته دیگر ترغیب کشورهای مختلف برای استفاده از کریدورهای ریلی ایران است که لازمه آن بازاریابی بین المللی بیشتر و تامین نقطه نظرات صاحبان کالا و صادرکنندگان بین المللی است تا با ابزارهای تعرفه ای، تسهیل مقررات، کاهش زمان سیر و غیره راغب به توسعه ترانزیت ریلی کالای خود از مسیر ایران شوند.

وی توضیح داد: با رویکردی که راه آهن در شرایط پساتحریم برای جذب مشتری در پیش گرفته، اقبال بیشتری در زمینه ترانزیت وجود خواهد داشت. برنامه هایی که راه آهن دارد بسته به نقاط مرزی مختلف متفاوت است. به طور مثال ما سال گذشته در نقطه مرزی سرخس، هدف گذاری سه میلیون تنی را برای تبادل کالا (اعم از صادرات، واردات و ترانزیت) در نظر داشتیم که تحقق یافت، اما امسال برای حمل پنج میلیون تن هدف گذاری کرده ایم و تلاش ما این است که تا پایان سال بتوانیم به این هدف برسیم.

معاون مدیرعامل راه آهن با بیان اینکه در مسیرهای اینچه برون، رازی و مرز میرجاوه هم اقداماتی در حال انجام است افزود: بعضی از مرزها مانند رازی یا اینچه برون در شرایط پس از تحریم، از موقعیت آسان تری برای افزایش مبادلات برخوردار هستند اما در نقطه ای مانند میرجاوه عوامل تاثیرگذار دیگری مثل نبود امنیت هم وجود دارد؛ امنیت منطقه و کشور پاکستان نقش موثری در تبادل کالا دارد به طوری که غالبا برای ارسال بار تا نقطه مرزی خودمان مشکلی نداریم ولی از جایی که می خواهد بار به خاک کشور پاکستان برود، امنیت منطقه و مسیر ریلی حائز اهمیت است.

وی با یادآوری اینکه در سال گذشته گلوگاه های مسیرهای ترانزیتی را بررسی کرده ایم و بعضی از مسیرها نیاز به بازسازی و برخی دیگر نیاز به دوخطه کردن دارد، ادامه داد: کار بازسازی ها از سال گذشته آغاز شده و امسال هم ادامه دارد؛ در مناطقی که نیاز به دو خطه کردن خطوط است بخشی از آن شروع شده و بخشی دیگر نیاز به تامین اعتبارات و بودجه دارد.

عاشوری یادآور شد: البته همه کشورها سعی می کنند که از موقعیت ژئوپلتیک کشورشان استفاده کنند و این منحصر به ایران نیست، طبیعتا سایر کشورها هم تلاش دارند تا کریدورهای جدیدی را تعریف کنند؛ به عبارت دیگر ترانزیت کالا به یک نوع رقابت در بین کشورها تبدیل شده است و ما برای اینکه بتوانیم در این رقابت باقی بمانیم و پیروز باشیم، یک بخش کارهای زیرساختی است که باید انجام شود و بخشی دیگر بحث های نرم افزاری است.

معاون بهره برداری و سير و حرکت شرکت راه آهن با یادآوری اینکه راه آهن با تکمیل حلقه های مفقوده تکمیل کریدورها و رفع گلوگاه ها به دنبال بهبود فرآیندها است، ادامه داد: در حوزه های نرم افزاری نیز رفع تحریم ها می تواند کمک کند که رویکرد راه آهن در توسعه بازار توسعه یابد و در نظر گرفتن تخفیفات یکی از این دست اقدامات است.

وی توضیح داد: تخفیفات 15 الی 50 درصدی اعمال شده برای مسیرهای ترانزیتی یا برگزاری جلسات راه آهن با صاحبان بار در داخل و خارج کشور موجب شده تا برای استفاده از مسیرهای ترانزیت ریلی ایران جذب بیشتر سرمایه را داشته باشیم. علاوه بر این مشکل بیمه بار یا کندی سیر را با گذاشتن قطارهای برنامه ای برطرف می کنیم و همه این موارد با این هدف صورت می گیرد که مانع از جذب بار به مسیرهای دیگر شویم.

این مقام مسئول در شرکت راه آهن شرایط تحریم را شرایطی سخت برای همه سازمان ها دانست و در عین حال تأکید کرد: زمانی که در این شرایط می توان رشد 52 درصدی در سال گذشته و 92 درصدی در 4 ماه نخست سال جاری در بخش ترانزیت داشت، قطعا وقتی تحریم ها برداشته شوند، شرایط بهتر می شود و ما می توانیم در زمینه جابه جایی بارهای ترانزیتی از موقعیت کشورمان استفاده بهتری ببریم.

1