17 آوریل 2024 - 01:15

خیز آذربایجان شرقی برای توسعه روابط با همسایگان

1 نوامبر 2015 - 09:30 dsfr.ir/pd3yf

خیز آذربایجان شرقی برای توسعه روابط با همسایگان
وب سایت استانداری آذربایجان شرقی
سفر استاندار آذربایجان شرقی به جمهوری آذربایجان

سفر استاندار آذربایجان شرقی به جمهوری آذربایجان به مثابه نتیجه عینی سیاست عملگرایانه دولت یازدهم در توسعه روابط با همسایگان نشان داد که مدیریت ارشد استان به دنبال ایفای نقشی متناسب با موقعیت ممتاز جغرافیایی-سیاسی این خطه از ایران اسلامی در معادلات برون مرزی کشورمان است.

به گزارش ایرنا؛ اسماعیل جبارزاده هفته گذشته در شرایطی سفر سه روزه خود به جمهوری آذربایجان را آغاز کرد که تبریز در دو سال اخیر به قطب تردد مقام های این کشور همسایه به ویژه در حوزه های تجارت، علوم پزشکی و دانش و فناوئری تبدیل شده است.

نگاهی گذرا به برنامه های سفر استاندار آذربایجان شرقی به جمهوری آذربایجان و جدول دیدارهای وی با عالی ترین مقام های این کشور بیانگر این واقعیت است که این خطه از کشورمان ظرفیت های بالقوه عظیمی برای کمک به عملیاتی شدن دیپلماسی توسعه مناسبات خارجی دولت تدبیر و امید با محوریت کشورهای پیرامونی ایران دارد. دیدار استاندار آذربایجان شرقی با رئیس جمهوری و وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان در سفر سه روزه به این کشور بار دیگر این واقعیت را آشکار کرد که مناطق مختلف کشورمان به دلیل همجواری با کشورهای متعدد از توان ویژه ای در تحقق برنامه های دستگاه دیپلماسی در هم افزایی با کشورهای همسایه برخوردارند.

اما آنچه اهمیت این سفر را دو چندان کرد، محتوای دیدارهای نماینده عالی دولت تدبیر و امید در آذربایجان شرقی با مسئولان دولتی بلندپایه باکو و جمهوری خودمختار نخجوان بود که نشان داد استان می تواند به پلی برای توسعه مناسبات همه جانبه ایران با جمهوری آذربایجان و منطقه قفقاز به مثابه دروازه ورود به بازار 300 میلیونی کشورهای همسود باشد.

درخواست مقام های عالی جمهوری خودمختار نخجوان از استاندار آذربایجان شرقی برای تامین نیازهای دارویی و پزشکی و نیز درخواست شخص رئیس جمهوری آذربایجان از جبارزاده برای استفاده از توان علمی و تخصصی پزشکان ایرانی، به خوبی مبین ضرورت بهره برداری از توانمندی های استان در حوزه های مختلف برای تحکیم روابط با کشورهای همسایه است.

اهمیت این مساله به ویژه زمانی دو چندان می شود که بدانیم هر گونه تلاش برای حضور در بازار رو به رشد پزشکی، فناوری و تجارت جمهوری آذربایجان با رقبای سرسختی مانند ترکیه مواجه است و هر گونه سستی در این مسیر می تواند فرصت های موجود را بر باد دهد.

از سوی دیگر مقام های باکو در سال های اخیر به خوبی به اهمیت توانمندی های آذربایجان شرقی در حوزه های مختلف به ویژه در بخش های دارای مزیت نسبی مانند پزشکی، داروسازی و تجارت چمدانی به خوبی پی برده اند و اکنون بر ماست که با برنامه ریزی و عملگرایی از این فرصت به بهترین نحو ممکن برای توسعه مبادلات با جمهوری آذربایجان به طور عام و جمهوری خودمختار نخجوان به طور خاص استفاده کنیم.

همچنین تاکید الهام علی اف رییس جمهوری آذربایجان مبنی بر مخالفت باکو با هر گونه سیاست مداخله جویانه کشورهای غربی در منطقه در دیدار با استاندار آذربایجان شرقی، گویای این واقعیت است که باکو به خوبی از تغییر معادله ایران هراسی در معادلات بین المللی آگاه است و مقام های این کشور می کوشند همسو با چرخش سیاست قدرت های جهانی در ارتباط با کشورمان از دیگر رقبای خود در نزدیکی به تهران پیشی گیرند.

بدیهی است که آذربایجان شرقی به مثابه سر ایران، به دلیل پیوندهای تاریخی ویژه با جمهوری آذربایجان می تواند در تحقق سیاست هم افزایی تهران با پایتخت های همسایه از جمله باکو با هدف خنثی کردن شیطنت های فرامنطقه ای و تنش زدایی در منطقه راهبردی قفقاز و خزر نقش بی بدیلی را ایفا کند. البته نقش آفرینی آذربایجان شرقی در مسیر مناسبات دوستانه تهران-باکو محدودیتی ندارد و استان در مولفه های متنوعی مانند راه آهن، تجارت، ترانزیت کالا و تبادل انرژی برق و نفت دارای مزیت نسبی برای کمک به گسترش مناسبات دو و چندجانبه تهران-باکوست.

استاندار آذربایجان شرقی در سفر به باکو در دیدار با المار محمدیار اف وزیر امور خارجه آذربایجان موضوع برقراری پروازهای مجدد تبریز-باکو و حذف روادید برای اتباع ایرانی را بررسی کرد و مقرر شد دو طرف درباره برقراری مجدد خط هوایی در سریع ترین زمان ممکن اقدام کنند.

بدیهی است که برقراری مجدد خط پروازی باکو-تبریز و برنامه ریزی برای بازاریابی آن می تواند گام مهمی در راستای استفاده مشترک از ظرفیت های ناوگان هوایی دو کشور همسایه باشد.

همکاری مشترک دو کشور در تولید محصولات کشاورزی و صنعتی، چگونگی ورود به بازارهای جدید جهانی،استفاده از ظرفیت های منطقه آزاد تجاری-صنعتی ارس، تبادل استاد و دانشجو و همچنین فراهم کردن زمینه حضور پزشکان مجرب ایرانی در بیمارستان های دولتی آذربایجان از دیگر موضوعاتی بود که در سفر سه روزه استاندار آذربایجان شرقی به جمهوری آذربایجان با مقام های عالی رتبه باکو درباره آنها مذاکره شد.

بدیهی است که تلاش برای عملیاتی کردن برنامه ها در این راستا می تواند به هم افزایی تهران و باکو در مسیر توسعه همکاری های دو و چندجانبه با نقش آفرینی آذربایجان شرقی به عنوان بستر اصلی کمک به تحقق این مهم منجر شود.

همچنین اظهارات یارمحمداوف وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان مبنی بر اینکه "باکو درصدد است تا با ایجاد سیستمی جدید مشکل صدور روادید برای اتباع ایرانی را رفع کند"، نشان می دهد که تبریز در دایره مناسبات و تعاملات رو به گسترش باکو و تهران جایگاه ویژه ای دارد که در تحرکات دیپلماتیک کشورمان در منطقه راهبردی قفقاز باید به درستی از آن استفاده شود.

در نهایت می توان گفت که سفر سه روزه اسماعیل جبارزاده، استاندار آذربایجان شرقی و هیات همراه به جمهوری آذربایجان و مذاکرات فشرده وی با مقام های ارشد باکو، نشان از خیز مدیریت ارشد استان برای به فعل رساندن ظرفیت های این خطه در تعاملات بین المللی کشورمان به ویژه کشورهای همسایه به عنوان یکی از راهبردهای اصلی دولت تدبیر و امید در حوزه دیپلماسی دارد.

1