افزایش آمار ورود گردشگران خارجی به کشور همزمان با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید که ناشی از تغییر ادبیات دولت در عرصه بین الملل و رویکرد مثبت سیاست های خارجی بوده است بارقه های امید را در دل دست اندکاران دولتی و تشکل های بخش خصوصی گردشگری به منظور توسعه این صنعت پرسود روشن کرد.
از آنجا که طرح های پیش بینی شده در این حوزه برای رسیدن به توسعه اقتصادی بدون حضور و مشارکت جدی بخش خصوصی امکان پذیر نخواهد بود سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری برنامه های مشخصی را برای مشارکت بیش از پیش این بخش در این حوزه اشتغالزا پیش بینی کرده است.
در این خصوص محمد ایزدیار معاون اداره کل نظارت و ارزیابی خدمات گردشگری به سوالات مطرح شده در این زمینه پاسخ داده است.
سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به منظور دستیابی به چشم انداز های ترسیم شده در اسناد بالادستی به منظور توسعه گردشگری و در نتیجه توسعه اقتصادی و اجتماعی چه راهکارهایی را پیش بینی کرده است؟
اهمیت رو به تزاید گردشگری در جهان به همراه وجود جاذبه ها و ظرفیت های بیکران طبیعی، فرهنگی، تاریخی و ... باعث شده تا توجهات به این پدیده در ج.ا.ایران برای جایگزینی نفت بیش از پیش شود. این مهم در چشم انداز برنامه 20 ساله کشور، ابلاغیه مقام معظم رهبری در خصوص برنامه 5 ساله ششم و برنامه های دولت تدبیر و امید به خوبی تبلور یافته است. لازمه رسیدن به اهداف فوق تغییر نگاه از صنف به صنعت گردشگری، استقرار نظام مدیریت یکپارچه، تقویت و ایجاد انسجام در تشکل های بخش خصوصی و واگذاری حداکثر امور اجرایی گردشگری به آن ها است.
با توجه به اصل 44 قانون اساسی و تاکید بر خصوصی سازی در این اصل آیا سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری برنامه ای در این زمینه دارد؟ آیا بخش خصوصی فعال در این حوزه از توانایی و مهارت مورد انتظار برای تحقق این امر برخوردار است؟
سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با تاسی از تجربه موفق کشورهای پیشتاز در امر گردشگری، بر این عقیده است که فعالان بخش خصوصی گردشگری بیش از همه دغدغه توسعه آنرا داشته و لذا واگذاری اموری مانند آموزش، نظارت و بازاریابی فعالیت های این صنعت به تشکل های بخش خصوصی، ضمن چالاک کردن دولت در امر سیاست گذاری و حمایت، به ارتقاء کیفیت خدمت رسانی به گردشگران نیز منجر خواهد شد. البته تشکل های تخصصی گردشگری نیز لازم است با درک اهمیت مسئولیت های محوله و ضمن بهبود و ارتقا رویکرد خود به فعالیت های حرفه ای در کنار پیگیری مطالبات صنفی، آمادگی تقبل ایفای مسئولیت های ارزنده تری برای این صنعت مهم و تاثیرگذار را نشان دهند.
با توجه به دغدغه هایی که اخیرا از سوی برخی از فعالان تشکل های گردشگری ابزار شده است سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در راستای حمایت از خصوصی سازی و استفاده از توان تشکل های بخش خصوصی فعال در حوزه گردشگری به صورت منسجم و موثر چه اقدامات عملیاتی را در دستور کار دارد؟
با درک اهمیت انتظارات تعریف شده در اسناد بالادستی از گردشگری برای توسعه اجتماعی و اقتصادی کشور و پس از آسیب شناسی کارشناسانه، سازمان بر آن شد تا با اصلاح آیین نامه ایجاد، اصلاح، تکمیل، درجه بندی و نرخ گذاری تاسیسات گردشگری، زمینه اعمال مدیریت یکپارچه و ارتقاء جایگاه و نقش تشکل های بخش خصوصی برای واگذاری امور تصدی گری را در چارچوبی کاملا غیردولتی فراهم نماید.
انتظار می رود دلسوزان و فعالان گردشگری کشور و حامیان تحقق وعده های دولت تدبیر و امید، ضمن درک اهمیت موضوع و بدون توجه به حاشیه سازی ها، این سازمان را در ایفای مسئولیت های قانونی و فراهم سازی زمینه لازم برای ایجاد یک چتر و نهاد فراگیر، منسجم، مقتدر، مسئولیت پذیر و مستقل از دولت به منظور تحقق اهداف ترسیم شده در سند چشم انداز و برنامه پنج ساله ششم یاری نمایند.