26 آوریل 2024 - 01:21

ثبت بین المللی جزیره شیدور به عنوان زیستگاه لاک پشت های دریایی

21 اکتبر 2015 - 09:30 dsfr.ir/b6637

ثبت بین المللی جزیره شیدور به عنوان زیستگاه لاک پشت های دریایی
iranitinerary.com
لاکپشت دریایی جزیره شیدور

مدیرکل دفتر موزه های تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اهمیت حفاظت از لاک پشت های دریایی از معرفی جزیره شیدور به عنوان یکی از مناطق مهم زیستگاه لاک پشت های دریایی در سطح جهان خبر داد.

مدیرکل دفتر موزه های تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اهمیت حفاظت از لاک پشت های دریایی از معرفی جزیره شیدور به عنوان یکی از مناطق مهم زیستگاه لاک پشت های دریایی در سطح جهان خبر داد.

اصغر مبارکی با اشاره به پیشنهاد و دستور کار دبیرخانه یادداشت تفاهم نامه حفاظت از لاک پشت های دریایی در منطقه اقیانوس هند و جنوب شرق آسیا (IOSEA) در سپتامبر 2014 برای ایجاد شبکه مناطق مهم لاک پشت دریایی در سطح جهان گفت: جزیره شیدور در ایران به عنوان یکی از زیستگاه های مهم لاکپشت دریایی معرفی شد.

مبارکی با اشاره به طولانی بودن پروسه ارسال اطلاعات کامل جزیره  شیدور، افزود: کلیه مشخصات گونه های جانوری و گیاهی، تهدیدات زیستگاه و سوابق 15 سال فعالیت در جزیره شیدور برای دبیرخانه یادداشت تفاهم نامه حفاظت از لاکپشت های دریایی در منطقه اقیانوس هند و جنوب شرق آسیا ارسال شده است.

وی به عدم حضور نماینده ایران در جلسه نشست این یادداشت تفاهم نامه اشاره کرد و گفت:  پروپزال مرتبط برای معرفی جزیره به بعنوان یکی از  مناطق مهم زیستگاه لاک پشت دریایی در سطح جهان مورد پذیرش کمیته داوری قرار گرفت و هم اکنون اطلاعات این منطقه در سایت تفاهم نامه MOU IOSEA قرار گرفته است.

مبارکی تصریح کرد: با معرفی این منطقه به عنوان یک زیستگاه مهم جهانی برای حفاظت از لاکپشت های دریایی فرصت استفاده از منابع، افزایش آگاهی عمومی، محلی و بین المللی در خصوص مناطق مهم لاکپشت دریایی، کاهش فعالیت هایی که احیانا تاثیر منفی بر زیستگاه لاکپشت دریایی داشته باشد، افزایش ارتباط بین مناطق حفاظت شده میسر می شود.

به گفته وی این جزیره به دلیل وجود لاک پشت دریایی و پرندگان در سطح جهان شناخته شده است و ارزش حفاظتی بالایی دارد.

مبارکی یادآور شد: دبیرخانه یادداشت تفاهم نامه حفاظت از لاک پشت های دریایی در منطقه اقیانوس هند و جنوب شرق آسیا تحت  نظر کنوانسیون گونه های مهاجر (CMS) فعالیت می کند.
 بنابراین گزارش، جزیره شیدور از توده مرجانی تشکیل شده که مرتفع ترین مکان آن هشت متر ارتفاع دارد و در اثر پدیده جزرومد چندین متر از امتداد ساحل جزیره را آب فرا می گیرد.

ناحیه همواری که از مرکز جزیره می گذرد دارای پوشش گیاهی نواحی خشک دشتی است که گونه غالب آن اترپیلکس می باشد که یک بوته زار متراکم غیرقابل نفوذی را با ارتفاع 60 سانتی متر ایجاد کرده است، سواحل آرام و امن جزیره مکان مناسبی برای تخم گذاری لاکپشت ها و پرستوهای دریایی است.

جزیره شیدور مهم ترین زیستگاه جوجه آوری برای پرستوی دریایی در ایران محسوب می شود، جزیره زیستگاه مناسبی برای جوجه آوری پرستوهای دریایی از انواع سفید، کاکلی کوچک، پشتادودی و کاکلی می باشد.

تا کنون در این جزیره، 10 گونه پرنده شناسایی شده که به جز چکاوک کاکلی و سسک دم دراز، بقیه مهاجر هستند و این جزیره همچنین یک زیستگاه مهم برای تخم ریزی لاکپشت های دریای همانند لاک پشت منقار عقابی و لاکپشت سبز محسوب می شود.

از جانوران دیگر این جزیره می توان به مارهای سمی از تیره viperidae و مارمولک اشاره کرد و بیشترین پوشش گیاهی بخش های مرکزی جزیـره را بطور عمده Atriplex sp, sedela vermiculata، آتریپلکس تشکیل می دهند.

سایر گیاهان این جزیره عبارتنداز چمن شورپاگربه ای، گل جالیزی، نوک لک لکی، نوعی ارمک، آفتاب پرست ساحلی، زیروک، بارهنگ، چوج (درخت مسواک)، لف پیر (پیرگیاه) وگل ماهور شرقی می این جزیره تحت عنوان پناهگاه حیات وحش شیدور حفاظت می شود همچنین به عنوان یک زیستگاه مهم برای پرندگان توسط سازمان بین المللی حیات پرندگان شناخته شده و به عنوان یکی از تالاب های با اهمیت بین المللی در سال 1378 توسط کنوانسیون رامسربه ثبت رسیده است.

1