29 مارس 2024 - 01:31
بهشتی در همایش میراث زبانی:

ایران از ثروتمندترین کشورهای دنیا در حوزه زبان است

20 اکتبر 2015 - 17:50 dsfr.ir/qr8m8

ایران از ثروتمندترین کشورهای دنیا در حوزه زبان است
میراث آریا
بهشتی در حال سخنرانی در همایش میراث زبانی

در حوزه زبان جزء ثروتمند ترین کشورهای دنیا هستیم و این تنها به دلیل وجود زبان فارسی نیست، بلکه تنوع زبانی و گویشی که در سرزمین مان وجود دارد و از کل قاره اروپا بیشتر است، گواه این مدعاست.

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، سیدمحمد بهشتی این مطلب را در همایش بین المللی میراث زبانی بیان و تصریح کرد: زبان بزرگ ترین و مهم ترین مظهر فرهنگی است و در بین مظاهر فرهنگ هیچ یک به مختصات زبان نیستند. زبان علاوه بر اینکه بزرگ ترین آیینه ای است که فرهنگ در آن متجلی می شود بیش ترین نقش را نیز برای تداوم فرهنگ ایفا می کند.

وی با اشاره به آنچه زبان با خود حمل می کند افزود: اگر ارتباط ما با زبان قطع شود گویی دری به روی ما بسته و ارتباط مان با فرهنگ در پس و پشت زبان قطع گشته و این همان حسن و ویژگی خاص زبان است.

بهشتی جنبه دیگر زبان را آن چیزی عنوان کرد که مولانا از آن یاد کرده است و گفت: مولانا زبان را به دیوار باغی تشبیه می کند که از سویی انسان توانسته آن را درک و به بیان آورد و از طرفی مانع ورود انسان به باغ می شود. آن هم به این دلیل است که اگر این در به روی انسان باز بود و تمامی معانی توسط زبان از گذشته تا امروز مطرح می شد دیگر در حال موضوعی برای پرداختن به آن وجود نداشت. همانطور که مولانا خود در اشعارش می گوید زبان فراخی لازم برای بیان برخی موضوعات را ندارد پس به دلیل وجود همین دیوار باغ است که هنوز می شود شعر گفت و اگر تمامی معانی توسط زبان مطرح می شد موضوعی نبود که شعرا بخواهند از آن شعر بگویند.

بهشتی با اشاره به اینکه قلم و زبان را شعرا وسعت می بخشند گفت: هر واژه ای که در زبان است یک روزی وجود نداشته و به یقین هر زمان توسط شاعری به وجود آمده است. به قول شفیعی کدکنی اولین کسی که ابر را دید و او را ابر خواند شاعری بود که درباره ابر شعر سرود.

او تصریح کرد که زبان در عین فراخی نسبت به معنایی که انسان توانسته در طول تاریخ دریافت کند ضیق است و هنوز معانی وجود دارد که زبان توان بیان آن را ندارد. بهشتی با اشاره به اینکه زبان یک جان و جسدی دارد تصریح کرد که بیشتر اوقات ما از جسد زبان سخن می گوییم ولی زبان نقش خود را با جانش نشان می دهند.

رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری افزود: زمانی که از فرهنگ ایرانی سخن می گوییم در حوزه زبان جز ثروتمند ترین کشورهای دنیا هستیم نه فقط به دلیل وجود زبان فارسی که البته در نوع خود بی نظیر است، بلکه به دلیل تنوع زبانی و گویشی که در سرزمین مان وجود دارد. درست است که این تنوع زبانی تا اندازه ای در تعامل با سرزمین های پیرامون ما اتفاق افتاده اما بخش اعظم این ویژگی به دلیل وجود تنوع فرهنگی بسیار است که در ایران وجود دارد.

بهشتی در پایان با مهم ارزیابی کردن برگزاری این همایش اظهار داشت: موضوع زبان از جمله مهم ترین موضوعات میراث فرهنگی است و هر چه در این مقوله کار شود کم است.

همایش بین المللی میراث زبانی از طرف پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری و دانشگاه آزاد اسلامی و همکاری چند نهاد فرهنگی دیگر امروز طی مراسمی با حضور شخصیت ها و مقام های فرهنگی و علمی داخلی و خارجی در سالن همایش موزه ملی شروع به کار کرد.

در نشست های تخصصی این همایش که تا فردا ادامه دارد اندیشمندان و زبان شناسان داخلی و خارجی به ارایه مقالات خود در این زمینه می پردازند. هیأت هایی از کشورهای ارمنستان، عراق، تاجیکستان، زیمباوه، بنگلادش و روسیه مقالاتی در این همایش ارایه می دهند.

1