28 مارس 2024 - 17:15

کشف گورهایی با تدفین طاقباز در گورستان "وستمین" کیاسر

20 اکتبر 2015 - 12:20 dsfr.ir/me483

کشف گورهایی با تدفین طاقباز در گورستان "وستمین" کیاسر
میراث آریا
کشف اسکلت در گورستان وستمین کیاسر

ادامه کاوش های اضطراری در گورستان "وستمین" کیاسر متعلق به دوره اشکانی به کشف 60 گور دخمه ای با تدفین جنینی و همچنین گورهایی با معماری چاله ای با شیوه تدفین طاقباز منجر شد.

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، عبدالمطلب شریفی سرپرست هیأت کاوش در گورستان وستمین کیاسر شهرستان ساری استان مازندران با اعلام این خبر تصریح کرد: در جریان عملیات حفاری به منظور انتقال خط لوله گاز از دامغان به نکاء محوطه ای باستانی نمایان شد که بعد از انجام تحقیقات و کاوش مشخص شد این محوطه بقایای یک گورستان است.

وی با اشاره به اینکه تا کنون 60 گور دخمه ای از دوره اشکانی در محوطه کشف شده است اظهار داشت: تعدادی از این گورها توسط قاچاقچیان و تعدادی نیز توسط بولدوزر در جریان عملیات عمرانی تخریب شده است.

شریفی تصریح کرد که 48 گور از مجموع گورهای کشف شده توسط باستان شناسان کاوش و پاکسازی شده است. وی افزود: در قسمت شرقی گورستان، گورهای چاله ای با شیوه تدفین طاقباز کشف شده است که پس از اتمام کار در گورهای دخمه ای به بررسی این گورها می پردازیم.

این باستان شناس در توصیف معماری گورهای دخمه ای گفت: معماری گورها متشکل از یک فضای مستطیلی به عرض 70، طول حدود 170و عمق 2-2.5 متر است که در فضای گور به سمت دیوار غربی دخمه ای زده شده و فضای گنبد گونه ای به ارتفاع 1/5-1/7 ایجاد شده که در داخل آن تدفین انجام می گرفته است. در این نوع تدفین بعد از به خاکسپاری، اشیای متعلق به فرد کنارش قرار داده می شده و با استفاده از لاشه سنگ و ملات گل ورودی گور را مسدود می کردند.

این باستان شناس افزود: بعد از باز شدن تعدادی از این گورهای دخمه ای متوجه شدیم که در هر یک از گورها چند نفر تدفین شده اند به این ترتیب که هر بار درب گور باز شده و جسد دیگری در آن قرار می گرفته است.

وی در ادامه با اشاره به پایان بررسی های زمین شناسی گفت که مطالعات جانورشناسی و انگل شناسی نیز ادامه دارد و در رابطه با بررسی های انگل شناسی هیاتی از دانشکده علوم پزشکی دانشگاه تهران به سرپرستی دکتر مولوی به منطقه عزیمت کرده اند.

وی همچنین گفت: به احتمال زیاد دخمه هایی نیز زیر بقایای معماری های منطقه وجود دارند.

شریفی هدف از این کاوش را نجات بخشی اعلام کرد و از سفالینه، ابزار جنگی، سرپیکان، سرنیزه، شمشیر، اشیای تزیینی، گوشواره، دستبند، گردنبند های مهره ای و ... به عنوان یافته های دیگر گروه باستان شناسی نام برد.

کاوش اضطراری گورستان وستمین کیاسر با مجوز رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری از تاریخ 16 خرداد امسال آغاز شد و تا 16 مهر ادامه یافت که به دلیل گستردگی محوطه تاریخی این مهلت تمدید و تا 16 آذر ادامه دارد.

1