ناامنی و خشونت های جاری در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا که در سال های اخیر نوعی مزیت نسبی برای گردشگری اسپانیا بوده اکنون نمونه موفقی برای گردشگری ایران است.
گردشگران بی تردید جویای مقصدهای امن هستند و اسپانیا که از این نظر بیش از هر کشور و مقصد گردشگری دیگری در سال های اخیر از ناامنی و خشونت های جاری در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا سود برده، نمونه موفقی برای گردشگری ایران است.
در عین حال گردشگران در نهایت در پی مقصدهایی متفاوت و تازه یاب و ناشناخته نیز هستند. این موضوعی است که مقامات گردشگری در اسپانیا درباره آن هشدار داده اند. اما این موضوع اگر تهدیدی برای گردشگری اسپانیاست، فرصتی برای دیگر کشورهای امن، همانند ایران است تا این خیل گردشگران سرگردان را از اسپانیایی که به تدریج مبدل به مقصدی تکراری می شود، به خود بکشاند.
به گزارش فرونتور به نقل از گزارش های رسمی منتشر شده از سوی وزارت گردشگری اسپانیا، تعداد گردشگرانی که در هشت ماه نخست سال جاری (2015) به اسپانیا وارد شده اند، رکورد تازه ای را در زمینه جذب گردشگر خارجی این کشور شکستند. دلیل این افزایش ادامه ناامنی و خشونت در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقاست که سبب راندن گردشگران خارجی به ویژه گردشگران بریتانیایی و فرانسوی به مناطق و مقصدهای امن تر همانند اسپانیا شده است.
این گزارش یادآور شده است که تعداد گردشگران اسپانیا از مرز 47.2 میلیون نفر در هشت ماه پیش گذشته است. این رقم برابر با 4.1 درصد افزایش نسبت به مدت مشابه در سال گذشته است. طبق همین برآوردها از هنگام آغاز دوباره ناآرامی ها در تونس، طی ماه های اخیر، یک میلیون گردشگر کمتر از این کشور در سال جاری دیدن کردند و پس از دو حمله گروه های شبه نظامی که سبب مرگ ده ها گردشگر غربی در ماه های اخیر شد، این روند تشدید شده است.
در ایران نیز بسیاری از ناظران و فعالان اقتصادی معتقدند که شرایط ناامنی منطقه نوعی مزیت نسبی برای صنعت گردشگری ایران است. عاملی که در سال های اخیر منبع سرشاری از درآمدهای افزوده برای کشورهایی چون امارات نیز بوده است.
محسن قریب، مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری ایرانگردی و جهانگردی از جمله کسانی است که در هفته گردشگری گفت که باید از ناامنی کشورهای منطقه برای جذب گردشگر استفاده کنیم. او یکی از فرصت های گردشگری امروز در کشور را ناامنی در کشورهای اطراف ایران عنوان کرد و گفت: با این شرایط بسیاری از گردشگران کشورهای اطراف ایران رغبت پیدا می کنند که ایران را به عنوان مقصد سفر انتخاب کنند، این در حالی است که نرخ گردشگری نیز در کشور ما بسیار پایین است.
از دیگر سو حوادث تروریستی در ترکیه نیز تا حدی سبب افت بازدید کنندگان از این کشور در ماه های اخیر شده است، مهر دیگری است بر تایید اهمیت این موضوع که در عین حال حفظ امنیت در کشور و بهبود تصویر ایران را در رسانه های جهانی ایجاب می کند. تصویری که تحت تاثیر همین حوادث منفی می تواند مخدوش شود.
در واقع فعالان صنعت و اقتصاد در ایران باید در تبلیغات خود نسبت به حضور امنیت ایران در محیط پر آشوب منطقه بیشتر فعال شوند و از دیگر سو نسبت به بروز برخی حوادث ناخوشایند همانند حادثه اسیدپاشی در اصفهان و عواقب منفی ناشی از انتشار رسانه ای آن که سال گذشته رخ داد، حساسیت و توجه بیشتری اعمال شود.
تجربه اسپانیا همچنین از آن رو جالب توجه است که این کشور همچنان با مشکلات اقتصادی متعددی از جمله نرخ 22 درصد بی کاری روبروست که پس از یونان دومین نرخ بیکاری بالا در کل اروپا محسوب می شود. در نتیجه این کشور سود سرشاری از این بحران در منطقه برده است چرا که گردشگری 11 درصد از کل درآمد خارجی این کشور را تامین می کند.
با این حال اختلاف نظرهایی نیز میان سیاستمداران و شرکت های گردشگری اسپانیا بر سر سرازیر شدن انبوه گردشگران و میزان پولی که در کشور خرج می کنند، وجود دارد. برخی از فعالان صنعت گردشگری در اسپانیا معتقدند که باید اقداماتی در تشویق گردشگران خارجی به خرید از کشور انجام شود و تصویر اسپانیا به عنوان مقصدی ارزان برای گردشگران صورت بگیرد.
« دنیای سفر » این نوشته را از « CHN » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.