شرکت های هواپیمایی ماهان و هما ۳۵ درصد پروازهای بین المللی ایران را انجام می دهند در حالی که مجموع سهم ایرلاین های ترکیش ایرلاین، Emirate ،flydubai، ایرلاین های قطر و اتحاد امارات از پروازهای بین المللی ایران ۳۳ درصد است.
به گزارش پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی؛ رفع تحریم ها علیه ایران مطمئنا موجی از سفرهای بین المللی را به وجود می آورد. فعالیت ماهان ایر که هم اکنون بزرگ تر از ایران ایر پرچمدار هواپیمایی ایران است در چین افزایش داشته در حالی که در انتظار فرصت های اروپایی است.
هواپیمایی ماهان و ایران ایر هم اکنون ۳۵ درصد ظرفیت صندلی در پروازهای بین المللی ایران را دارند. ترکیش ایر بزرگ ترین ایرلاین خارجی در ایران با سهم ۱۲ درصدی و بعد از آن Emirate و Flydubai با سهم به ترتیب ۹ و ۶ درصد قرار دارند.
دوبی هم اکنون قطبی در تجارت ایرانیان محسوب می شود. Flydubai بیش از دیگر ایرلاین های خارجی فعالیت داشته و در ۹ شهر ایران سرویس دارد. ترکیش ایرلاین در ۷ شهر سرویس داشته و برای ارتباط با اروپا و آمریکای شمالی مناسب تر است.
هم اکنون ۲۸ ایرلاین خارجی انتقال مسافر را به ایران بر طبق اطلاعات OAG (راهنمای رسمی هواپیمایی) انجام می دهند. ایرلاین یونانی Aegean تازه وارد ترین ایرلاین به ایران است که در جولای ۲۰۱۵ فعالیت خود را آغاز کرد. ایران احتمالا چندین ایرلاین جدید خارجی دیگر را تا سال آینده جذب می کند.
ایرلاین مالزیایی Air Asia X و ایرلاین Air Astana قزاقستان اخیرا اعلام کرده اند در حال آماده سازی فعالیت شان در ایران برای سال ۲۰۱۶ هستند. احتمالا ایرلاین های جدید دیگری به خصوص از آسیا به ایران خواهند آمد. China Southern اکنون تنها ایرلاین آسیای شرقی فعال در ایران است.
از غرب اروپا تنها ایرلاین های Austrian اتریش، Alitalia ،Germania و Lufthansa در تهران فعالند. ایرفرانس، بریتیش ایرویز و KLM پتانسیل از سرگیری فعالیت شان را دارند.
مجموع سهم ایرلاین های ترکیش ایرلاین، Emirate ،flydubai، ایرلاین های قطر و اتحاد امارات از پروازهای بین المللی ایران ۳۳ درصد است. به طور جزئی ترکیش ایرلاین ۱۲ درصد٬ امارات ۹ درصد٬ فلای دوبی ۶ درصد٬ قطر ایرویز ۵ درصد و شرکت اماراتی اتحاد ۱ درصد در پروازهای بین المللی ایران سهم دارند. دیگر ایرلاین های کشورهای حاشیه خلیج فارس شامل ایر عربیا، گالف ایر، سعودیا، عمان ایر و کویت ایرویز دارای سهم ۱۲ درصد هستند.
ایرلاین های اروپای غربی (لوفتانزا و غیره) ۵ درصد و ایرلاین های اروپای شرقی به غیر از ترکیه ۴ درصد در پروازهای بین المللی ایران سهم دارند. سهم سایر ایرلاین ها نیز ۱۱ درصد است.