25 آوریل 2024 - 02:24

حتی یک هکتار جنگل کاری بدون مشارکت جوامع محلی انجام نمی شود

13 اکتبر 2015 - 12:20 dsfr.ir/yf4sb

همایش «حقوق و جایگاه مردمان بومی و جوامع محلی در نظام حقوقی» روز دوشنبه 20 مهر در محل سالن عدالت دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد.

رئیس مرکز جنگل های خارج از شمال کشور در همایش «حقوق و جایگاه مردمان بومی و جوامع محلی در نظام حقوقی» گفت: سازمان جنگل ها از سال جای یک هکتار جنگل کاری بدون جوامع بومی انجام نمی دهد.

فریبرز غیبی در این همایش که به همت موسسه سنستا و کرسی صلح، حقوق بشر و دموکراسی برگزار شد، از واگذاری 48 هزار هکتار جنگل کاری سال گذشته به مردم خبر داد و اظهار کرد: این میزان جنگل ها در سال گذشته توسط سازمان جنگل ها ایجاد شده است.

وی پایداری، جلوگیری از عوامل تخریب و آتش سوزی را از دلایل این مشارکت دانست و افزود: برنامه ما این است که مدیریت 12 میلیون و 400 هزار هکتار جنگل های خارج از شمال را به مردم بومی و جوامع محلی بسپاریم تا منابع طبیعی پایدار باقی بماند.

رئیس مرکز جنگل های خارج از شمال کشور در همین رابطه به آمار خشک شدن 50 درصدی جنگل های کاشته شده در سال گذشته توسط سازمان جنگل ها را اشاره کرد و ادامه داد: ما باید به دانش و آموزه های بومی در بحث حفاظت و مدیریت عرصه های طبیعی توجه کنیم. مردم مناطق گوناگون در مواجهه با شرایط گوناگون آب و هوایی راهکارهایی را برای سازگاری در نظر گرفته اند که هم اکنون نیز کاربرد دارد و می تواند به ما در مدیریت منابع طبیعی کمک کند.

وی نظام حاکم بر ایران را تا نیمه پهلوی اول، نظام ایلی و عشایری عنوان و تصریح کرد: ایلات و عشایر حدودهای عرفی خود طی سالیان متمادی مشخص کرده و بر اساس این محدوده ها، عرصه های طبیعی را مدیریت می کردند؛ اما زمانی که ما قانون فرانسوی را بر این نظام و سامانه عرفی ترجیح دادیم مدیریت پایدار این عرصه ها از بین رفتند.

غیبی بهره گیری مجدد از عرف را راهکار حفاظت دانست و گفت: بر اساس سامانه عرفی تعداد دام و مدیریت منطقه بار دیگر به جامعه بومی باز خواهد گشت و از پتانسیل آنها در این امر بهره گرفته خواهد شد.

رئیس مرکز جنگل های خارج از شمال کشور از صادر شدن سند برای مستثنیات خبر داد و اظهار کرد: ما همچنین باید با آشنا شدن با قوانین و بهره گیری از آن در راستای حقوق مردم بومی، بار دیگر عرصه ها را به آنها بازگردانیم.

وی در همین رابطه آشنایی مردم محلی با قوانین مرتبط با استفاده از زغال، مشخص شدن ایل راه ها، بهره برداری از گیاهان دارویی، چرا، مرتع و ... را جهت احقاق حقوق آنها خواستار شد و خاطرنشان کرد: اکوتوریسم محلی از دیگر پتانسیل هایی است که می توان با مشارکت مردم بومی، اشتغال و حفاظت گسترده تر را ایجاد کرد.

وی در بخش دیگری از سخنان خود با بالذاته متجاوز خواندن انسان، به مساله انتقال آب جنگل ابر اشاره کرد و گفت: اگر آب را از جنگل بگیرند، نشانی از پایداری در آن باقی نخواهد ماند، بنابراین باید با همیاری جلوی این اقدام را بگیریم و حق آبه مردم و حیات وحش را در تعریف هر پروژه در نظر بگیریم.

1