15 اکتبر 2024 - 05:40
به مناسبت روز بزرگداشت حافظ

حافظیه؛ ظرفیتی که در گردشگری مغفول ماند

12 اکتبر 2015 - 09:30 dsfr.ir/sp2n6

گردشگران در ضلع غربی حافظیه

حافظیه در روز بزرگداشت حافظ بدون هیچ تبلیغ محیطی و شهری در انتظار گردشگرانی است که شاید هیچ گاه از راه نرسند.

همیشه شنیده ایم که می گویند خوشا شیراز و وصف بی مثالش. این وصف بی مثال را که با طبع شعر دوستی ما ایرانیان آمیخته شده به واسطه آرامگاه سعدی و حافظ بیشتر می پسندیم و درک می کنیم.

امروز 20 مهر ماه و روز بزرگداشت حافظ است. روزی که می تواند نقطه عطفی در معرفی این شاعر نامی ایران باشد. روزی که می توان به بهانه آن صدها گردشگر را مشتاق دیدار از ایران و آرامگاه حافظ کرد همانگونه که ترکیه از آرامگاه مولانا برای معرفی قونیه و جذب گردشگر بهره می جوید.

اما آنچه از گزارش مسئولان هویداست، حضور تنها 120 هزار گردشگر خارجی در شش ماه نخست سال جاری در شیراز است. این درحالی است که شیراز یکی از مقاصد اصلی گردشگران خارجی است.

شیراز با وجود جاذبه های متعدد، وجود 3 هزار بنا و محوطه تاریخی، ظرفیت‌ های مذهبی و پزشکی و طبیعی هنوز نتوانسته تعداد قابل توجهی از گردشگران خارجی را جذب کند.

"امیر سبوکی" رئیس هیات مدیره انجمن صنفی راهنمایان گردشگری فارس معتقد است: نبود تقویم گردشگری و برنامه های راهبردی در این حوزه یکی از مشکلات مدیریت حوزه گردشگری و توسعه نیافتن این صنعت است.

او در این باره به "دنیای سفر" گفت: طی سالهای گذشته، انجمن های مردمی در روز بزرگداشت حافظ برنامه های خاصی برگزار می کردند که سبب معرفی بیش از گذشته حافظ در اذهان عمومی شده بود این درحالی است که طی سالهای اخیر ورود بخش دولتی به این حوزه، حضور عموم جامعه را کمرنگ تر کرده است.

به گفته سبوکی، یاد روز حافظ از حالت مردمی خارج شده و به سوی برنامه های صرفا نمادین رفته است که در  این میان برنامه خاصی برای جذب گردشگر در نظر گرفته نشده. این درحالی است که اگر برنامه راهبردی در این باره وجود داشت، رایزن های فرهنگی می توانستند برنامه های ویژه ای برای معرفی حافظ و روز بزرگداشت آن در خارج از کشور برگزار کنند تا این شاعر نامی بیش از گذشته به جهانیان معرفی شود.

او ادامه داد:  برخلاف تصور ما، جهانیان آشنایی چندانی با حافظ و سعدی و شعرای نامی ما ندارند. این درحالی است که شاعری مانند گوته که تاثیر تفکر خاور زمین بر اشعار او نمایان است و حتا می گوید: «ای حافظ ، آرزوی من آن است که فقط مریدی از مریدان تو باشم» بیش از حافظ شهره جهانیان است و حافظ جایی در این میان ندارد.

گردشگری ایران از یک سو تقویمی برای معرفی مناسبت های خاص ندارد و از دیگر سو برنامه راهبردی برای بهره جستن از این امکانات طراحی نشده است. این نکته را نباید فراموش کرد که عهد حافظ با آخرین مراحل تحول زبان فارسی و فرهنگ اسلامی‌ ایران مصادف بود. از این روی زبان و اندیشه او در مقایسه با استادان پیش از وی به ما نزدیک ‌تر است. به نوعی می توان گفت معرفی حافظ به عنوان مشاهیر ایران زمین می تواند معرفی از فرهنگ ایرانی باشد.  همانگونه که ترکیه از مکتب صوفی و عرفان مولانا برای اجرای برنامه های ویژه در قونیه بهره می جوید ایران نیز می تواند با تدارک برنامه های ویژه، در روز بزرگداشت حافظ گردشگران را به سوی شیراز دعوت کند.

درحال حاضر نیز با توجه به اجرای برنامه های دولتی در روز 19 مهرماه، مجموعه حافظیه اجازه بازدید عمومی نمی دهد اما بازدید از این مجموعه در روز 20 مهرماه که روز بزرگداشت حافظ است رایگان است. با این وجود در سال جاری حتا یک بیلبورد تبلیغاتی که یادآور روز بزرگداشت حافظ باشد در شیراز نصب نشد.

1