اتوبوس، ون و اتومبیل هایی که حامل مسافران و گردشگران هستند اغلب، استانداردهای لازم برای این کار را ندارند.
با شرایط کنونی که روز به روز شرایط برای ورود هرچه بیشتر گردشگران خارجی به کشور بیش از پیش فراهم می شود، همچنان اما اتوبوس، ون و اتومبیل هایی که حامل مسافران و گردشگران هستند اغلب، استانداردهای لازم برای این کار را ندارند. چیزی که به عنوان یکی از زیرساخت های اولیه در زیر مجموعه حمل و نقل باید مد نظر قرار گیرد.
به گزارش «دنیای سفر»، با نگاهی سطحی به آمار ورود گردشگران خارجی به کشور و تعداد وسیله های حمل و نقل استاندارد در ایران می توان به وضوح بر کاستی آنها صحه گذاشت.
ورود بیش از 5 میلیون گردشگر خارجی به ایران در سال 1393 که اغلب آنها از طریق تورها و آژانس های خدمات مسافرتی به ایران آمده اند بیش از آنچه که موجود است، نیازمند اتوبوس و ون بوده و در بسیاری موارد شاهد بوده ایم که به خاطر نبودن ون مناسب، تورها به ناچار از اتوبوس برای تعداد کمی مسافر استفاده کرده اند.
گذشته از مواقعی که خود مسافران چنین تقاضایی داشته اند، آژانس های خدمات مسافرتی از این کمبود امکانات در زمینه وسایل نقلیه مناسب گردشگری در ایران گله مند و ناراضی بوده و هستند.
این در حالی است که بارها از سوی مسئولان این حوزه در سازمان میراث فرهنگی و وزارت امور خارجه کشور، قول پیگیری و حل مشکل وسایل نقلیه داده شده اما تا کنون اقدامی عملی برای حل این مشکل صورت نگرفته است.
آمار دقیقی از تعداد اتوبوس یا ون های استاندارد برای این منظور در ایران در دست نیست اما آنچه مشخص است، نارضایتی دست اندرکاران حوزه ورود گردشگران خارجی است که بر مشکلات زیرساختی و خدماتی دیگر اضافه است.
ناصر ریاحی عضو کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی تهران در این باره به «دنیای سفر» می گوید: «برای رفع مشکل کمبود وسایل نقلیه مناسب و استاندارد گردشگری در کشور، نیاز نیست که وزارت امور خارجه به طور مستقیم کار ورود این وسایل نقلیه را انجام دهد. دولت با تصویب ورود خودروهای مناسب می توان این کار را به بخش خصوصی واگذار کند.»
او تاکید می کند که این مشکل بسیار مهم و حل آن، بسیار ضروری است و ادامه می دهد: «یکی از مشکلاتی که در حوزه گردشگری داریم نداشتن اتوبوس یا ون های لوکس برای گردشگران، مهمانان و مسافران خارجی در ایران است که این مشکل البته با گرفتن مصوبه از سوی دولت و دادن اجازه ورود این اتوبوس و ون ها به شرکت های خدمات مسافرتی در کوتاه مدت قابل حل است.»
ریاحی یادآور می شود که این کاستی حتی در مواردی که مهمان های خارجی، نه در قالب تور که به عنوان مهمانان سرمایه گذاران داخلی وارد ایران می شوند نیز به چشم می آید که تأثیر نامناسبی برای مهمانان خارجی بر جای می گذارد.
مساله کمبود وسایل نقلیه مناسب و استاندارد در حوزه گردشگری ایران که از اهمیت آن سخن بسیار گفته می شود، چیزی است که برای کشورهای سردمدار و موفق در حوزه گردشگری سالهاست حل شده و البته به گفته کارشناسان، حل شدن ان در ایران نیز نیاز به زمان طولانی ندارد.
در شرایطی که فعالان این حوزه و آژانس های خدمات مسافرتی در ایران با این کاستی های اولیه دست و پنجه نرم می کنند، کمی دورتر اما در شرایطی بسیار متفاوت تر از ایران، نمایشگاه اتومبیل، خودرو و وسایل نقلیه گردشگری و تفریحی در پاریس برگزار می شود.
این در حالی است که هنوز در ایران علاوه بر نبودن استانداردهای لازم در مورد وسایل نقلیه گردشگری، برای چگونگی تردد این اتوبوس ها در شهرهای بزرگ و به ویژه در مرکز آنها نیز با این استدلال که موجب ایجاد ترافیک می شود، موانع و مشکلاتی ایجاد می شود.
تمام این ضعف ها از نگاه توریست؛ آن هم در دوره ای که این امکانات به عنوان زیرساخت های اولیه گردشگری تعریف شده اند، دور نمی ماند. همچنین آژانس های خدمات مسافرتی نیز در این زمینه با مشکلاتی روبرو هستند که ارائه خدمات با کیفیت مطلوب در این زمینه را به چالش می کشد.
با توجه به این که آژانس های خدمات مسافرتی معمولاً از وسایل حمل و نقل جاده ای در اغلب تورهای داخلی و برخی تورهای خارجی خود استفاده می کنند، کارشناسان این حوزه معتقدند که اتوبوس های موجود در ایران که عمدتاً ساخت شرکت هایی همچون اسکانیا، ولوو، مان و بنز هستند که از نظر کیفیتی ارتباط مستقیمی با سال ساخت و میزان کارکردشان دارند و در بسیاری موارد به دلیل استفاده از اتوبوس هایی که تنها به این منظور مورد استفاده قرار نمی گیرند، گزینه های راحت و مناسبی برای گردشگران خارجی نیستند.
اگر ایران در ماراتن اقتصاد گردشگری تلاش و گام نخست را محکم بر ندارد، نمی تواند در دایره رقابت جهانی این صنعت حضور داشته یا حرفی برای گفتن داشته باشد. در این حوزه نمی توان زنجیره های وابسته را نادیده گرفت. در واقع توجه ویژه به توسعه حمل و نقل و وسایل نقلیه از ارکان اصلی توسعه گردشگری است.