عضو هيئت علمی، دانشکده راه آهن با اشاره به اهمیت تعمیرات اساسی و نگه داری سالانه خطوط راه آهن گفت: عدم توجه به تامین و نگه داری خطوط بی تردید باعث کاهش سرعت خواهد شد.
شروان عطايی، عضو هيات علمی، دانشگاه علم و صنعت ايران با اشاره به قدمت خطوط راه آهن، در گفتگو با تین نیوز گفت: با افزایش ترافیک خطوط به لحاظ میزان قطارهای عبوری، افزایش وزن قطارهای باری و افزایش سرعت قطارهای مسافربری، میزان استهلاک خطوط ریلی نیز به مرور زمان رو به فزونی گذارده است.
وی بیان داشت: تعمیر و نگه داری اصولی ریل های راه آهن به شکل غیرمستقیم، ضمن صرفه جویی در هزینه ها باعث افزایش ظرفیت خطوط و کاهش تأخیرها خواهد شد.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه قطارهای باری و مسافربری نیاز به تجهیزات نگهداری و استراتژی های نظارتی متفاوت دارند، عنوان داشت: عدم توجه به تامین و نگه داری خطوط بی تردید باعث کاهش سرعت خواهد شد که البته با در نظر گرفتن سرعت حمل بار در کشور ما این تقلیل سرعت بیشتر در بخش مسافری مشهود خواهد بود.
عطایی با اشاره به استاندارهای تعیین شده از سوی اتحادیه بین المللی راه آهن ها (UIC) ابراز داشت: کشور ما عضو اتحادیه بین المللی راه آهن ها است لذا خطوط ریلی ما باید بر اساس دستورالعمل ها و استانداردهای این نهاد باشند.
وی با تاکید به نقش تولید ریل ملی در تامین و نگه داری خطوط، ادامه داد: تولید ریل ملی در کشور یک فرآیند مهم است. خوشبختانه کشور ما از لحاظ استاندارد مشکل خاصی ندارد لذا تنها نگرانی که می تواند وجود داشته باشد رعایت استانداردها است. سال گذشته در مردادماه تفاهم نامه تولید ریل ملی در ذوب آهن اصفهان به امضای وزرای «صنعت، معدن و تجارت»، «تعاون، کار و رفاه اجتماعی» و «راه و شهرسازی» رسید.
شایان ذکر است حافظه رسانه یاد دارد در سال 87 اولین محموله ریل تولید داخل تحویل راه آهن شد، اما به دلیل آنچه کیفیت نامناسب و از رده خارج شدن ریل U33 اعلام شد، راه آهن دیگر سفارش جدیدی برای تولید ریل به ذوب آهن نداد و خواستار تولید ریل UIC60 (مناسب برای سرعت بالای 160 کیلومتر در ساعت) شد.