28 مارس 2024 - 21:09

ثبت برندی به نام اصفهان و تبریز در صنایع دستی و فرش

29 سپتامبر 2015 - 15:20 dsfr.ir/xa7ae

اصفهان و تبریز به عنوان شهرهای صنایع دستی و فرش در فهرست جهانی ثبت شدند. در این راستا قرار است برندهایی به نام این شهرها در حوزه های مذکور به وجود آید.

پس از آنکه در آخرین نشست مشترک شورای جهانی صنایع دستی و با رای اکثریت قاطع روسای مناطق آمریکای شمالی، آمریکای جنوبی، اروپا، آفریقا و آسیا-اقیانوسیه، دو شهر، اصفهان و تبریز از ایران به ثبت جهانی رسیدند، این شهرها آمادگی خود برای حضور در عرصه های جهانی را اعلام کردند.

در این راستا، "بهمن نامور مطلق" معاون صنایع دستی طی نشستی از رونمایی لوح و اعتبار نامه این شهرها خبر داد و گفت: جشن و مراسم ثبت اصفهان در اسامی شهرهای جهانی روز 11 مهرماه برگزار می شود و نخستین نشان های اعتماد صنایع دستی به فروشگاه های اصفهان داده می شود تا با دریافت این نشان بر اساس قوانین به ارائه صنایع دستی ساخت اصفهان بپردازند. مراسم تبریز نیز در روز 14 مهرماه توسط متولیان استانی اعم از استاندارد و شهردار برگزار خواهد شد.

به گزارش دنیای سفر، طبق اعلام رسمی شورای جهانی صنایع دستی (wcc)، پس از بررسی های تخصصی صورت گرفته و حضور کارشناسان بین المللی در ایران، شهرهای اصفهان و تبریز با عنوان کاندیداتوری شهرهای دیگر از چین و هند، به عنوان شهرهای جهانی صنایع دستی و فرش به ثبت جهانی رسیدند.

به گفته نامورمطلق، این جهانی شدن آغاز راه خواهد بود چراکه بازرسان به ظرفیت های این شهرها امتیاز دادند و وضعیت جهانی شدن باید طی مراحل بعد تحقق یابد. تمام این امور نیز به استان و شهرها سپرده شده است و سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری از این پس نقش ناظر را بر عهده خواهد داشت.

معاون صنایع دستی معتقد است: دو شهر تبریز و اصفهان باید تبدیل به کارگاه های بزرگ تولید و پخش فرش و صنایع دستی در دنیا شوند چنانکه از این پس تمام معاملات این حوزه ها به نوعی از سوی این شهرها هدایت شود.

تمام این امور در حالی مطرح می شود که صنایع دستی هنوز تبدیل به یکی از دغدغه های ملی تبدیل نشده است و هنرمندان این حوزه خواستار آن هستند تا صنایع دستی همانند گردشگری، محیط زیست و حمل و نقل جایگاه ویژه و به عنوان مورد خاص در برنامه ششم توسعه مورد توجه قرار گیرد.

اما آنچه پس از معرفی تبریز و اصفهان به عنوان شهرهای جهانی اسباب نگرانی کارشناسان را فراهم کرده است، موقعیت ملی و منطقه ای و نه جهانی این شهرهاست چراکه معرفی به عنوان شهرهای جهانی مستلزم حضور بانک ها، موسسات، امکانات و برندهای جهانی در این شهرهاست که با توجه به مسائلی که طی سال های گذشته با آن رو به رو بودیم بستر این امر محیا نشده است.

معاون گردشگری در خصوص این نگرانی گفت: زیرساخت های مالی و اعتباری این شهرها باید تقویت شود. در عین حال با توجه به توسعه گردشگری، زیرساخت ها فراهم خواهد شد و صنایع دستی نیز از این امر بهره مند می شود. اما باید توجه داشت که مهم ترین سرمایه شهرهای جهانی وجود سرمایه انسانی است. وجود متخصصان و افراد خلاق که در این حوزه ها فعال هستند.

به اعتقاد او، نبض تبلیغات و گفتمان سازی در حوزه فرش و صنایع دستی باید در این شهرها کلید بخورد و هر گونه تعریف مالکیت مادی و معنوی این حوزه ها باید در این شهرها انجام شود. در عین حال شهرهای جهانی به معنای پایگاهی برای مهاجرت و حضور گردشگران تخصصی در حوزه های یاد شده است.

نامورمطلق در ادامه به تاثیری که ثبت تبریز و اصفهان در فهرست شهرهای جهانی داشت اشاره کرد و گفت: پس از این امر، شهر یزد درخواست ثبت به عنوان شهر نساجی را داد و در ادامه شهرهایی مانند زنجان برای ملیله، شیراز برای گلیم و گبه، تهران برای آبگینه و شیشه، کرمان برای پته، سمنان و لاله چین برای سفال، قم برای فرش ابریشم و شهرکرد برای نمد اعلام آمادگی کردند.

تمام این امور در حالی مطرح می شود که ایران هنوز در عرصه جهانی برند شناخته شده ای ندارد. اما هند و چین با توجه به بومی سازی و برندسازی که در عرصه صنایع دستی انجام داده اند نقش پررنگی در عرصه جهانی ایفا می کنند.

در این راستا نامورمطلق در پاسخ خبرنگار "دنیای سفر" به برندسازی در عرصه صنایع دستی و چگونگی رقابت را کشوری مانند هند و چین گفت: هرچند در حوزه طراحی و بسته بندی با مشکلات ساختاری روبه رو هستیم اما اداره طراحی برای این منظور شکل گرفته است تا به زودی این مهم حل شود. درعین حال، وظیفه سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، آماده سازی شرایط برای شکل گیری برند است چنانکه باتوجه به ثبت تبریز و اصفهان خواهیم توانست برندی با نام این شهرها ایجاد کنیم. چنانکه از این پس صنایع دستی که مهر ساخت اصفهان را در بر داشته باشد به عنوان یک کالای شناخته شده و برند به فروش خواهد رسید.

او ادامه داد: کار ما آماده سازی است اما می توانیم فرهنگ سازی نیز انجام دهیم. این امر با برگزاری همایش و سمینارها در آینده محقق خواهد شد. با این وجود معتقد هستیم که کافی نیست و باید اعتبارات لازم را کسب کنیم.

معاون گردشگری همچنین از تعامل با شرکت های ایتالیایی برای برندسازی صنایع دستی در عرصه جهانی خبر داد و گفت: این شرکت ها بازار فروش را تضمین کرده اند و امیدواریم بتوانیم در بخش بازاریابی و فروش از تجربیات آن ها بهره جوییم.

1