23 آوریل 2024 - 22:11

جایزه سپیدار، پیشگامی بخش خصوصی در محیط زیست

27 سپتامبر 2015 - 16:30 dsfr.ir/wd4oh

اختصاص جایزه برای نویسندگان و پدیدآورندگان آثار و کتاب های محیط زیستی ویژه کودکان و نوجوانان و با رویکرد آموزش و فرهنگ سازی به مخاطب کودک و نوجوان برای حفاظت از محیط زیست با برگزاری جایزه ادبی سپیدار آغاز شده است.

انجمن نویسندگان کودک و نوجوان، انتشارات فنی ایران، کانون پرورش فکری کودک و نوجوان، سازمان حفاظت محیط زیست، دفتر برنامه ریزی و تالیف کتب درسی آموزش و پرورش، نشریه دوچرخه (ویژه نامه کودک و نوجوان روزنامه همشهری) و نشریه کوله پشتی (ویژه نامه کودک و نوجوان روزنامه شهروند) از پایه گذاران جایزه ای بودند که مراسم تقدیر و اهدای تندیس به برگزیدگان آن شنبه چهارم مهر ماه با حضور معصومه ابتکار معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، احمد مسجد جامعی عضو شورای شهر تهران، رئیس نهاد کتابخانه های عمومی کشور، هوشنگ مرادی کرمانی نویسنده، مصطفی رحماندوست شاعر حوزه کودک و نوجوان، محمد درویش مدیرکل دفتر مشارکت های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست و سایر علاقه مندان و کارشناسان این حوزه برگزار شد.

معصومه ابتکار معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در این مراسم ضمن تقدیر از برگزاری جایزه سپیدار گفت: سازمان های مردم نهاد با پشت سر گذاشتن دولت در عرصه محیط زیست پیشگام بوده و توانسته اند این بند قانون اساسی که در آن حفظ محیط زیست به عنوان یک وظیفه همگانی است را جامعه عمل بپوشانند.

وی با بیان این مطلب که دنیای امروز با تخریب محیط زیست، جنگ  و ناآرامی دلایل مختلفی برای افسردگی دارد، افزود: کودکان با نشاطی که دارند می توانند امید را برای همه ما به ارمغان آورند. همچنین آنها در مقابل حیات وحش نوعی از شگفتگی را ابراز می کنند که در میان ما بزرگ سالان به واسطه دور ماندن از اصل خود فراموش شده است.

معاون رئیس جمهور در بخش دیگری از سخنان خود به تخریب 50 درصدی گونه های گیاهی و جانوری در 70 سال اخیر اشاره کرد و ادامه داد: روندی که در برخورد با طبیعت دنبال می کنیم سر به ناکجاآباد می برد و انسان نیز در میانه این راه منقرض خواهد شد.

وی محیط زیست را یکی از بخش های اصلی نشست مجمع عمومی که این روزها در نیویورک در حال انجام است عنوان کرد و ادامه داد: در این نشست اهداف توسعه پایدار به عنوان اهداف جهانی برای 15 سال آینده به تصویب رسید که بر مبنای آن ها حفظ محیط زیست و سازگاری برنامه های توسعه ای با این مقوله در دستور کار قرار می گیرد.

آموزش دانش آموزان جهت بهره مندی از یک محیط سالم برای کار و زندگی از دیگر بخش های اهداف توسعه پایدار بود که ابتکار به آن اشاره و تصریح کرد: این یک اتفاق مهم از نظر جهانی است و کشور ما نیز از نظر این برنامه ها کارنامه خوبی دارد.

وی در همین رابطه ادامه داد: با همراهی مردم با دولت و بخش های اجرایی برنامه های زیادی برای آموزش محیط زیست در بخش کتاب های درسی داریم که در تفاهم نامه سازمان حفاظت محیط زیست و وزارت آموزش و پرورش نیز به بخشی از آن ها اشاره شده است. همچنین به زودی مدارس جامع محیط زیستی (جم) را شروع به کار می کنند و همکاری های خوبی نیز با وزارت ورزش صورت گرفته که در قالب آن هر فدراسیون از یک گونه در معرض تهدید حمایت خواهد کرد.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ادامه کار جشنواره فیلم سبز که طی یک دوره طولانی متوقف شده بود را از دیگر اقدامات فرهنگی در حوزه محیط زیست دانست و گفت: یکی از گروه های مخاطب این جشنواره کودکان هستند. همچنین ما نشست های خوبی با هنرمندان حوزه نقاشی داشتیم که یکی از آن ها به آثار استاد فرشچیان باز می گردد.

وی با حمایت سازمان حفاظت محیط زیست از جایزه سپیدار اظهار کرد: بهره گیری از توان سازمان های مردم نهاد در تهران و سایر استان ها جهت معرفی کتاب های برگزیده جایزه سپیدار جهت ترویج فرهنگ کتابخوانی از جمله اقداماتی است که در این راستا صورت می گیرد.

احمد مسجدجامعی نیز در این جشنواره انتخاب تهران به عنوان پایتخت را به واسطه محیط زیست این شهر دانست و گفت: افرادی که از نقاط مختلف به تهران می آمدند این شهر را به واسطه چنارهای بلند و قطورش می شناختند به گونه ای که برخی این شهر را چنارستان می نامیدند.

وی انتخاب برگ چنار به عنوان آرم شهرداری تهران را در همین راستا ارزیابی کرد و ادامه داد: تهران همانگونه که از گذشته به لحاظ در کنار هم قرار گرفتن افراد مختلف از قومیت های گوناگون نظیر ترک، لر، کرد، مسیحی، کلیمی، عرب و مسلمان شهرت داشت، از تنوع آب و هوایی بالایی هم برخوردار بود که نشانه آن اسامی میادین و شهرک ها مختلف است. به عنوان مثال ونک نام مکانی بوده که در آن ون بسیار وجود داشته و نارمک نیز به انارهایش شهره بوده است؛ گونه هایی که امروز نسل آن ها در این اماکن منقرض شده است.

اهدای لوح تقدیر و جوایز به برگزیدگان جشنواره سپیدار از دیگر بخش های این مراسم بود که  در بخش های گوناگون افراد مورد تقدیر و یا موفق به کسب تندیس جشنواره شدند.

در بخش کودکان 11- 8 سال
محمدصالح شجاعی با اثر "شکار ناموفق" لوح تقدیر و یک تبلت را دریافت کرد و محمدحسین ضیائیان با اثر "دوست من، زمین" توانست تندیس سپیدار سبز ببه همراه یک تبلت  و یک سکه بهار آزادی را به خود اختصاص دهد.

در بخش کودکان 15-12 سال
لوح تقدیر و یک تبلت به "تولد دوباره" از یاسمین شفیعی فر رسید، همچنین تندیس سپیدار سبز به همراه یک سکه بهار آزادی، لوح تقدیر و یک تبلت را نسرین خرم آبادی با اثر "مگر یک زمین بیشتر داریم" دریافت کرد.

در بخش نوجوانان 17- 16 سال
لوح تقدیر و یک تبلت را نیکو کریمی با اثر "فال ابر"، مهدیس ذکایی با  اثر "نه" و آریا تولایی با  اثر "جاده" دریافت کردند.
تندیس سپیدار سبز به همراه لوح تقدیر، یک سکه و یک تبلت نیز به نوشین صراف  با اثر "همه چیز وارونه بود و کوه، کو" رسید.

در بخش تقدیر از مربیان
لوح تقدیر و جایزه نقدی به زهرا غلامی مربی کانون پرورش فکری، آنا رام عسگری مربی مدرسه فیروزه و سرور دارایی مربی مدرسه عماد رسید.

در بخش کتاب های داستانی و شعر چاپ نشده
تندیس سپیدار سبز به همراه دو سکه بهار آزادی و لوح تقدیر به فاطمه سالاروند با کتاب شعر "من اگه ساکن این زمینم" و مریم هاشم پور با مجموعه شعرهای طنز محیط زیستی رسید، همچنین فاطمه سرمشقی با "باغی که درخت نداشت" لوح تقدیر جشنواره را دریافت کرد.

سید محمد هاشمی با داستان "پلنگ پاجی" و مهدی رجبی با "اندوه بالابان" تندیس سپیدار سبز، لوح تقدیر و دو سکه بهار آزادی را دریافت کردند.

در بخش آثار مطبوعاتی
"نکند زندگی با زباله ها عادتمان شود" نوشته شیوا حریری در نشریه دوچرخه و "شکستی و نشکستم، بریدی و نبریدم" نوشته راحیل ذبیحی در نشریه کوله پشتی شایسته دریافت لوح تقدیر شدند و مرجان فولاوند با "بیا با هم خواب ببینیم" در همشهری بچه ها تندیس جشنواره به همراه لوح تقدیر و سه سکه بهار آزادی را دریافت کرد.

در بخش کتاب های علمی
کاظم طلایی با "فرهنگنامه حیات وحش" و علی گلشن با اثر "پستانداران ایران" در بخش تالیفی و محمد مزینانی با ترجمه کتاب "زمین" تندیس سپیدار سبز به همراه لوح تقدیر و سه سکه بهار آزادی را دریافت کردند.

در بخش کتاب های برگزیده نردبان
فوادی نظیری با اثر "آبچال" و محمدرضا داعی با ترجمه "آینده کره زمین" موفق به دریافت تندیس سپیدار سبز به همراه لوح تقدیر و یک سکه بهار آزادی شدند.

در بخش کتاب های داستانی
لوح تقدیر جشنواره به فرمهر سنجری برای ترجمه "گریس خالی" و زهره خرسندی برای ترجمه "جنگل حلبی" رسید. همچنین مرجان کشاورزی آزاد با اثر "خرسی، تبر و درخت" و عباس عبدی با "شکارچی کوسه کر" در بخش کتاب های داستانی تالیفی موفق به کسب لوح تقدیر شدند.

اما سپیدار بلورین این جشنواره که با انتخاب کودکان و نوجوانان برگزیده سپیدار صورت گرفت به محبوبه نجف خانی مترجم کتاب "جودی دنیا را نجات می دهد" منتشر شده توسط انتشارات افق رسید.

1