چهارمین دوره جشنواره تئاتر شهر با موضوع زندگی شهری و شهروندی از 26 شهریور تا دوم مهرماه در مراکز فرهنگی هنری شهر تهران برگزار شد.
در چهارمین جشنواره تئاتر شهر گروه ها و هنرمندان شهر تهران و اعضای کانون های نمایش فرهنگ سراها، خانه های فرهنگ و محلات شهر تهران با توجه به اهداف و موضوعات جشنواره در آن شرکت کردند و فرهنگسرای خاوران، ارسباران، اندیشه، شفق، سالن های مهر و ماه حوزه هنری، اداره تئاتر و محوطه تئاتر شهر میزبان این جشنواره بودند.
یکی از بخش هایی که در جشنواره برگزار شد، تئاترهایی تحت نام تئاتر شورایی بود. تئاتر شورایی روشی کاربردی-آموزشی است. آریان رضایی کارگردان تئاترهای برگزار شده در توضیح تئاتر شورایی به خبرنگار دنیای سفر گفت: آگوستو بوال کارگردان برزیلی در دهه 1970 میلادی در آن کشور و بر اساس نظام آموزشی و پرورشی پائولو فریره، محقق و روانشناس شهیر، این نوع تئاتر را بنیان نهاد. این نوع آموزش یک سویه و سرکوبگرانه نیست بلکه با استفاده از راه کارهای مناسب امکان مداخله و پیشنهاد را برای دیگران در امر یادگیری فراهم می سازد و با میدان دادن به تجارب و دانسته های شخصی آنان حس خودباوری و مسؤلیت پذیری شان را تقویت می کند. جهانی که این نوع تئاتر ترسیم می کند، بیش ترین سهم را به تماشاگر می بخشد و تمام ساز و کار اجرایی آن در خدمت تبدیل تماشاگر منفعل و تابع به یک عامل و کنش گر اجتماعی است.
خبرنگار دنیای سفر در همین زمینه با علی مرادخانی معاون هنری وزارت ارشاد که برای تماشای یکی از همین تئاترها، به فرهنگسرای ارسباران رفته بود، گفتگویی انجام داد.
وی در پاسخ به اینکه آیا دولت برای رویدادهای این چنینی در راستای رونق گردشگری کشور برنامه ای دارد، گفت: البته باید روی آن فکر و کار کرد. ما دوره هایی را طی چند سال گذشته با یک شرایط و اسلوب خاص گذراندیم اکنون دوره ای جدیدی است که می تواند مقدار زیادی متفاوت تر باشد به طوری که در دوره پساتحریم آمد و شدهای بیشتری اتفاق خواهد افتاد و دولت ارتباطات بیشتری با دنیا خواهد داشت. از طرفی دولت به عنوان یک جریان دیپلماسی فرهنگی، خودش ارتباطات گسترده ای را بر اساس اصول خودش دنبال می کند. وقتی می خواهیم با کشورهای دنیا ارتباط و تعامل داشته باشیم باید حرف هایی برای گفتن و چیزهایی برای ارائه داشته باشیم از تئاتر و موسیقی گرفته تا انواع و اقسام ارائه هنرهای تجسمی، هنرهای سنتی، صنایع دستی، سینما، هنرهای ملی و آئینی. این ها همه از مواردی هستند که در جذب توریست تاثیرگذار هستند و بایستی در برنامه های دولت قرار بگیرند.
مرادخانی در رابطه با برنامه های وزارت ارشاد برای حمایت از رویدادهای مردمی؛ گفت: اتفاقات خوبی در حال اتفاق افتادن است، مثلا یکی از هنرمندان ایرانی به نام پژمان معماری زاده که رهبر ارکستر است و در فرانسه زندگی می کند برای برگزاری چندین کنسرت در مکان های گردشگری شهرهای مختلف ایران مانند چهل ستون، تخت جمشید به ایران می آید و علاوه بر هنرمندان همراه گروهش، 80 نفر توریست نیز با ایشان وارد ایران خواهند شد به طوری که در طی برگزاری این تور و در همه سفرها همراه گروه موسیقی خواهند بود. این برنامه و همراهی توریست های فرانسوی را اگر هسته مرکزی در نظر بگیریم به مرور گسترده تر خواهد شد و یک جریان تصاعدی را ایجاد خواهد کرد. ما از این حرکت استقبال می کنیم و این جریان می تواند در بسیاری از موارد و حوزه های دیگر نیز اتفاق بیافتد.
وی با اشاره به برگزاری جشن پالاک در موزه هنرهای معاصر که با استقبال زیاد بازدید کنندگان روبرو شد، گفت: در روز افتتاحیه ما بالای هزار بازدید کننده داشتیم، از آن جایی که موزه گنجایش این همه بازدیدکننده را نداشت مجبور شدیم درها را ببندیم و از دوستان خواهش کنیم تا صبر کنند و با خالی شدن سالن ها اقدام به بازدید از موزه کنند. این نشان دهنده این است که جریانات متفاوتی دست به دست هم داده اند و در شرایط اجتماعی جدیدی هستیم که بایستی به مخاطبان توجه و فکر کرد. مخاطب نیز لزوما فقط داخلی نیست جریان بین المللی است و این جریان نیازمند برنامه ریزی است.
وی در ادامه گفت: انواع و اقسام کارها در حال انجام شدن است ما باید در حوزه هنرهای تجسمی و موسیقی برنامه ریزی کنیم. در همین راستا تعدادی از همکاران و مدیران را به خارج کشور اعزام کرده ایم و تقریبا هر روز مهمان خارجی داریم و این روند تبدیل به یک برنامه شده است برنامه ای که بتوانیم استقبال مشخصی از فضای کاری جدیدی که به وجود آمده داشته باشیم که بر این اساس بتوانیم به موضوع گردشگری، فضای درآمدی جامعه و مسئله دیپلماسی فرهنگی نگاهی خاص داشته باشیم.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار دنیای سفر که آیا دولت می خواهد غیر از جاذبه های تاریخی و فرهنگی که مورد توجه توریست ها هستند بر روی جاذبه های نو مانند تئاتر خیابانی، سرمایه گذاری کند، افزود: قبلا توریست هایی که به ایران می آمدند خواستار دید و بازدید از کارهای سنتی و اصیل ایرانی بودند. تئاتر مرحوم ارحام صدر همیشه مورد توجه بود و بازدید از این تئاتر در برنامه همه تورهای گردشگری قرار داشت. ما اگر دوباره بتوانیم در حوزه تئاترهای خیابانی و آیینی برنامه ریزی کنیم می توانیم فضایی را ایجاد کنیم که قطعا با استقبال زیادی مواجه خواهد شد.
وی در پایان گفت: چنین اتفاقی (برگزاری جشنواره تئاتر شهر) که در حال برگزاری است برای دولت یک سرمایه است. این را در نظر بگیرید و در ابعاد بزرگ تر ببینید. قطعا رویکرد حمایت از بخش خصوصی در دولت وجود دارد و دولت موظف به این حمایت است.