26 آوریل 2024 - 02:25

نیاز به 700 هزار تن ریل در کشور / ریل ملی در زمستان تحویل می شود

22 سپتامبر 2015 - 17:00 dsfr.ir/i92z5

خطوط ریلی کشور 25 هزار میلیارد تومان ارزش دارد، 70 درصد لکوموتیوها در اختیار راه آهن است که حدود 1 میلیارد دلار ارزش دارند.

به گزارش پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی؛ محسن پورسید آقایی مدیرعامل شرکت راه آهن، درباره ارزش خطوط ریلی راه آهن گفت: طول خطوط اصلی راه آهن حدود 10 هزار و 450 کیلومتر و ارزش آن حدود 25 هزار میلیارد تومان است ولی ارزش جایگزینی این خطوط بین 35 تا 40 هزار میلیارد تومان برآورد می شود.

وی با اشاره به حفظ و نگه داری این سرمایه زیربنایی گفت: اگر پنج درصد رقم 25 هزار میلیارد تومان (ارزش ریالی خطوط ریلی) را صرف نگه داری خطوط راه آهن کنیم رقمی معادل 1250 میلیارد تومان می شود در صورتی که بودجه های خاص نگه داری راه آهن کمتر 500 میلیارد تومان است و همین کمبود اعتبار باعث می شود ما در بحث نگه داری با استانداردهای بین المللی فاصله داشته باشیم.

خطوط ریلی ایران 50 سال یک بار تعویض می شود

پورسید آقایی تأکید کرد: البته در حال حاضر خطوط کشور ایمن است ولی اگر بخواهیم با استانداردهای روز جهانی پیش برویم باید هر 30 سال کل خط تعویض شود ولی به دلیل اینکه این امکان در کشور وجود ندارد خطوط ریلی معمولا بعد از 50 سال تعویض می شود و کار تعویض این خطوط نیز در همین دولت یازدهم کلید خورده است. یکی دیگر از استانداردهای جهانی این است که هر 10 سال یکبار ریل خط عوض شود که به دلیل کمبودها در کشور این اقدام نیز ظرف 15 تا 17 سال انجام می شود به همین دلایل از برنامه های اصولی بازسازی خطوط عقب هستیم.

ریل ملی در زمستان تحویل می شود

وی در خصوص نحوه تأمین ریل راه آهن، توضیح داد: کارخانه ذوب آهن قول تأمین ریل ملی در مهرماه و آبان ماه را داده بود که محقق نشد امیدواریم تا پایان سال به ما ریل تحویل دهند و ما از این تولیدات استقبال می کنیم. در حال حاضر نیاز به ریل را از کشورهای چین و ترکیه تأمین می کنیم ضمن اینکه قراردادی با کشور هند داشتیم که از این طریق نیز به دنبال تأمین ریل هستیم. در عین حال در طول دوران تحریم، کشور چین به شکل خرید اقساطی عملیات های مالی با ایران انجام می داد که به اسم فاینانس از آن یاد می شد ولی چین هم اجازه نداشت در طول تحریم ها به ایران فاینانس و وام دهد و از این طریق با ایران همکاری می کرد؛ البته پس از برداشته شدن تحریم ها بانک های چینی نیز می توانند به صورت عادی در ایران فعالیت کنند.

کمبود 700 هزار تن ریل در کشور

پورسید آقایی در خصوص میزان ریل مورد نیاز در کشور گفت: در حال حاضر علاوه بر مسیرهای جدید برای 2 خطه و 4 خطه کردن خطوط و هم چنین بازسازی مسیرها نیاز به ریل داریم و طبق آخرین برآوردها راه آهن و شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور 700 هزار تن ریل نیاز دارند. در عین حال اگر هر سال 1000 کیلومتر خط جدید ایجاد شود نیاز به ریل رو به افزایش است و امیدواریم ذوب آهن بتواند به تعهداتش عمل و از آخر امسال ریل ملی را تولید کند و ما بتوانیم از تولیدات داخلی استفاده کنیم؛ کارخانه ذوب آهن ظرفیت بالایی دارد و ظرفیت اسمی تولید بیش از 400 هزار تن در سال ریل را دارد.

معاون وزیر راه و شهرسازی درباره نحوه اجرای بند «ق» قانون بودجه، گفت: طبق قانون باید تا 10 سال 7/5 میلیارد دلار از محل صرفه جویی سوخت به راه آهن اختصاص یابد که البته هنوز هیچ مصوبه ای از این بند قانونی اجرایی نشده و شرکت نقت ریالی به هیچ یک از دستگاه های قید شده در ذیل بند «ق» از جمله راه آهن پرداخت نکرده است. هنوز ساز و کار عملیاتی این بند قانونی در قوانین و دستورالعمل های مالی پیشرفت نداشته و ما منتظریم که اولین ریال به دستگاهی پرداخت شود تا پیگیری هایمان را برای اخذ بودجه آغاز کنیم؛ تا به امروز حتی طرح های شرکت ملی نفت که از محل بند «ق» تأمین اعتبار می شد، اجرایی و عملیاتی نشده است.

پورسید آقایی افزود: البته شرکت راه آهن بر اساس همین بند قانونی با بخش خصوصی قراردادهایی عقد کرده است تا بخش خصوصی درگیر این موضوع نشود بنابراین راه آهن ریسک شرکت نفت را بر عهده گرفته تا از طرف دولت در قبال بخش خصوصی تعهدات بند «ق» را اجرایی کند چراکه بخش خصوصی تا زمانی که تضمین محکمی نگیرد، هیچ گاه به امید شرکت نفت و بندهای قانونی برای سرمایه گذاری پا پیش نمی گذارد.

این مقام مسوول درباره اعطای تسهیلات از منابع صندوق توسعه ملی، یادآور شد: در بخش ناوگان یکی از شرکت ها در زمینه تأمین لکوموتیو مصوبه ای حدود 27 میلیون یورو اخذ کرده است ولی در خصوص پروژه های جدی مثل برقی کردن مسیر ریلی اصفهان-اهواز یا تکمیل مسیر قزوین-رشت-آستارا مصوبه ای نداشتیم.

وی در خصوص میزان دارایی راه آهن در بخش ناوگان گفت: تقریبا در بخش مسافری دارایی ناوگان راه آهن حدود صفر است چراکه همه واگن ها به بخش خصوصی واگذار شد؛ در بخش باری کمتر از 5 درصد واگن ها متعلق به شرکت راه آهن است.

ارزش کل لکوموتیوهای راه آهن یک میلیارد دلار است

مدیرعامل شرکت راه آهن ادامه داد: در بخش لکوموتیوها 70 درصد لکوموتیوها در اختیار راه آهن بوده و 30 درصد مابقی در اختیار بخش خصوصی است که به دنبال این هستیم از طریق تأسیس شرکتی این لکوموتیوها را به صورت سهامی عام در بورس عرضه کنیم. ارزش کل لکوموتیوهای راه آهن حدود یک میلیارد دلار است.

1