29 مارس 2024 - 00:10

کتاب نخستین همایش معماری دست کند منتشر شد

20 سپتامبر 2015 - 13:30 dsfr.ir/pb5gt

کتاب مجموعه مقالات نخستین همایش معماری دست کند توسط پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، منتشر شد.

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، این کتاب که توسط مهنار اشرفی دبیر علمی همایش "معماری دستکند" گردآوری و تدوین شده مشتمل بر مقالاتی است که در اولین همایش معماری دست کند (اردیبهشت ماه 1391-کرمان) ارایه شده است.

الگوبرداری از فرم و فضای معماری صخره ای در معماری معاصر، کانال دست کند داریوش، معماری دست کند دژ الموت، نقش زمین در تنظیم شرایط محیطی، گونه شناسی فضاهای ارزشمند بوکنی در استان یزد، بامیان نیایشگاه کبیر، بازنگری تاریخ گذاری فرهاد تراش بیستون و ... عناوین مقالاتی که در این کتاب به نگارش در آمده است.

مهناز اشرفی در مقدمه این کتاب آورده است: آن گاه که انسان پا به این عرصه خاکی نهاد و اجتماعی زیستن را با انس با طبیعت گره زد، برپایی سرپناه مناسب که وی و خانواده اش را از گزند ابرو باد و مه و خورشید و فلک در امان نگه دارد از دغدغه های دائم او بود.

انسان هوشمند آن زمان با سیر در طبیعت بسیار آموخت، غارنشینی یکی از اولین شیوه های سکونت موقت انسان بود که به اشتباه با سکونت دائمی در غارها مترادف شده است. در هر صورت غارهای طبیعی مقوله ای آشنا برای انسان بوده است با این سبقه و با آموختن از لانه سازی جانوران، پرندگان و حشرات در دل حفره های طبیعی یا دل زمین بود که انسان به این نتیجه رسید که جایی که غار نیست یا آن مکان مناسب سکونت نیست می تواند فضایی غار مانند در دل صخره یا درون زمین ایجاد کند. بدین ترتیب گونه ای از معماری تکوین یافت که امروزه به معماری دست کند معروف است. این گونه در مقایسه با سایر سرپناه ها از دوام و پایداری قابل توجهی برخوردار و از گزند عامل فرساینده طبیعی و ناملایمات جوی نیز تا حد زیادی مصون بود.

این کتاب که توسط انتشارات پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری در یک هزار نسخه منتشر شده است در کتابفروشی پژوهشگاه قابل دسترسی است.

1