17 آوریل 2024 - 06:05
در سالروز ثبت ملی شهر بیشاپور

سایت تخصصی بیشاپور رونمایی شد

14 سپتامبر 2015 - 14:00 dsfr.ir/s389a

در جلسه شورای اداری شهرستان کازرون که امروز با حضور مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس در شهرستان کازرون برگزار شد سایت تخصصی بیشاپور رونمایی گردید.

به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس امروز جلسه شورای اداری شهرستان کازرون با حضور حمیدرضا گرامی فرماندار این شهرستان، حجت الاسلام والمسلمین محمد خرسند امام جمعه کازرون، دکتر مصیب امیری مدیرکل میراث فرهنگی فارس و جمعی از مدیران دستگاه های اجرایی و فرهنگی این شهرستان در سالن اجتماعات فرمانداری شهرستان برگزار شد که در این جلسه به مناسبت سالروز هشتاد و چهارمین سالروز ثبت ملی شهر ساسانی بیشاپور (24 شهریور) سایت تخصصی بیشاپور رونمایی و معرفی شد.

بنا بر این گزارش این سایت با آدرس اینترنتی www.sasanianbishapour.com هم اکنون در دسترس قرار دارد. علاقه مندان می توانند با مراجعه به این وب سایت کاملا تخصصی، اطلاعات و اخبار مورد نیاز خود را دریافت نمایند.

بیشاپور شماره 24 فهرست آثار ملی ایران

24 شهریورماه (فردا) سالروز هشتاد و چهارمین ثبت ملی شهر باستانی بیشاپور است. شهری تاریخی که در فاصله 23 کیلومتری غرب شهر کازرون و در حاشیه رودخانه شاپور، قرار دارد.

این شهر به دستور شاپور اول ساسانی، دومین پادشاه سلسه ساسانیان ساخته شده و تاریخ ساخت آن بر اساس کتیبه پهلوی ستون های یادبود، مربوط به سال 262 میلادی است. این شهر تاریخی با وسعتی نزدیک به 200 هکتار، شامل سه بخش می باشد. بخش نخست یا اصلی که توسط یک حصار و دیوار سنگی محصور بوده و بناهای حکومتی و مذهبی همچون تالار تشریفات، کاخ والرین، ایوان و حیاط موازییک و معبد آناهیتا را شامل می شود. بخش دوم که قسمت حفاظتی و نگهبانی شهر بوده، شامل قلعه ایی به نام قلعه دختر می باشد که در طرف شمال شهر بر سینه کوه شاپور قرار گرفته است. بخش سوم شامل بناهایی چون مدرسه اسلامی دوره آل بویه، مسجد جامع و حمام های بیشاپور و بنای یادبود یا ستون های یادبود است.

شهریور سال 1310 این شهر تاریخی به عنوان بیست و چهارمین اثر ملی ایران در فهرست آثار ملی ثبت شد آنچه می خوانید برخی از بناهای تاریخی در این شهرباستانی است.

مدرسه ساسانی: در محوطه ارگ شاهی بنایی باقی مانده که به سبک مدارس دوره اسلامی بنا شده است. این بنا که به احتمال زیاد ساسانی بوده و بعدها در دوره اسلامی دچار تغییر کاربری شده، متعلق به قرن چهارم هجری یعنی دوره آل بویه است، در صحن مرکزی این بنا ته ستون هایی وجود دارد که بر روی آن ها کتیبه هایی به خط کوفی نقر شده است.

معبد آناهیتا: بنای معبد آناهیتا در بیشاپور نه تنها از نظر معماری بی نظیر و فوق العاده است، بلکه از لحاظ رعایت دستگاه های تنظیم و تقسیم کننده و کنترل جریان آب نیز نظیر نداشته است و شاید فقط بتوان آن را با معبد ناهید استخر مقایسه کرد.

کاخ والرین: کاخ والرین یا کاخ والریانوس، کاخی معروف در شهر تاریخی بیشاپور در نزدیکی کازرون است. این بنا در ضلع شمالی ارگ شاهی واقع گردیده، کاخی است تماما سنگی و از سنگ های یکدست و نقش دار ساخته شده است.

تالار تشریفات: تالار عظیم تشریفات در جنوب شرقی معبد آناهیتا قرار گرفته است. مساحت آن 781 متر مربع است. شاید بتوان آن را در ردیف اولین و بزرگ ترین آثار معماری گنبد دار زمان ساسانی محسوب کرد.

ستون های یادبود: این ستون ها در حاشیه خیابان شرقی-غربی که از مرکز شهر می گذرد و خیابان شمالی و جنوبی را قطع می کند قرار دارد. بر روی این دو ستون کتیبه ای به خط پهلوی اشکانی و ساسانی وجود دارد که در واقع سند تاریخی شهرسازی بیشاپور است.

1