16 آوریل 2024 - 21:50

مجتمع های استاندارد بین راهی شرط لازم برای تبدیل کردستان به قطب گردشگری

14 سپتامبر 2015 - 09:00 dsfr.ir/cb33q

با وجود آنکه استان هان غربی کشور همچون کردستان می تواند مقصد مناسبی برای مسافران در تعطیلات باشد اما نبود مجتمع های استاندارد بین راهی این شانس را از این استان گرفته است.

معرفی مقاصد جدید یکی از برنامه هایی است که دولت یازدهم به آن اهتمام ویژه ای دارد، از این روست که در سفرهای مختلف استانی رئیس جمهور، یکی از نشست ها به بحث گردشگری و توسعه این صنعت اختصاص پیدا می کند و حسن روحانی نیز در سخنرانی های خود از تبدیل استان مذکور به قطب گردشگری سخن می گوید.

این گفته ها در حالی بیان می شود که برای معرفی استان های کمتر شناخته شده به عنوان قطب های گردشگری علاوه بر امکانات درون شهری همانند هتل و اقامتگاه های استاندارد، امکانات در مراکز تفریحی، تابلوها و ایستگاه های راهنمایی، به موارد دیگری نظیر جاده های مناسب و راه دسترسی آسان و مجتمع های بین راهی نیاز است.

از آن جا که مقاصد جدید عموما در مسافتی دور از پایتخت و مرکز ایران و اغلب در نواحی مرزی واقع شده اند، مجتمع های بین راهی برای ارائه خدمات به گردشگران یکی از ضروریات به حساب می آید. با این وجود این نواحی در این زمینه، از امکانات حداقلی برخوردارند.

در این میان کردستان یکی از مقاصدی است که می تواند جایگزین مناسبی برای مقاصد شمالی و شهرهایی مانند اصفهان و شیراز در زمان پر مسافر باشد. اما "آوات مکاری" رئیس گروه توسعه گردشگری و بازاریابی معاونت گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کردستان در گفت و گو با «دنیای سفر» درباره امکانات این استان در مجتمع های بین راهی اظهار کرد: در گذشته ما سه نوع مرکز اقامتی جاده ای داشتیم که شامل قهوه خانه ها، چلوکبابی ها و رستوران ها می شدند. در قهوه خانه عموما چای و صبحانه، در چلوکبابی همانطور که از نام آن بر می آید انواع کباب و در رستوران ها نیز چند نمونه غذا به گردشگران و مسافران عرضه می شد.

وی افزود: در سال های اخیر مجتمع های بین راهی به عنوان گزینه ای که در آن کافی شاپ، فروشگاه، رستوران، پمپ بنزین و سایر امکانات عرضه می شوند، شکل گرفته اند اما استان کردستان در این زمینه با مشکلات متعددی رو به روست.

مکاری اعطای مجوز را یکی از مشکلاتی عنوان کرد که سرمایه گذاران با آن رو به رو می شوند و ادامه داد: بر اساس ضوابطی که وزارت راه و شهرسازی تعیین کرده، اداره حمل و نقل و پایانه ها وظیفه اعطای مجوز در این زمینه را دارند اما این مجوزها به سختی ارائه می شوند چنانکه رستوران تازه تاسیس در ورودی سنندج با توجه به مشکلاتی که با اداره راه پیدا کرده است مجوز تخریب دریافت کرده و این مسائل مشکلات بسیاری را برای سرمایه گذار به وجود آورده است.

رئیس گروه توسعه گردشگری و بازاریابی معاونت گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کردستان با بیان اینکه در مسیرهای شرق به غرب و شمال به جنوب استان کردستان مشکلات ویژه ای در حوزه امکانات و مجتمع های بین راهی وجود دارد، ادامه داد: واحدهای پذیرایی بین راهی در این مناطق قدیمی هستند. این در حالی است که برخی از واحدهای جدید در مسیر تورهای گردشگری قرار ندارند.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا اقبالی از سوی سرمایه گذاران برای ساخت این مجتمع ها در استان کردستان وجود دارد، تصریح کرد: با استقبال خوبی از سوی سرمایه گذاران رو به رو هستیم اما به دلایلی که به آن اشاره کردم، تا کنون تعداد معدودی از درخواست ها توانسته اند مجوز ساخت مجتمع بین راهی را دریافت کنند.

گفته های رئیس گروه توسعه گردشگری و بازاریابی معاونت گردشگری اداره کل گردشگری استان کردستان نشان دهنده تفاوت میان امکانات جاده ای در مسیرهایی نظیر تهران-اصفهان تا تهران-کردستان است؛ در مسیر اول انواع و اقسام مجتمع ها با امکانات ویژه نظیر کافی شاپ، فروشگاه، رستوران های لوکس، فست فودها و... وجود دارد و می توانند خستگی مسافران را در مسیر شش ساعته کم کنند در حالی که در مسیری که بیش از 10 ساعت از تهران تا شهرهای کردنشین طول می کشد، امکانات در حداقلی ترین شکل خود به چشم می خورند.

این تفاوت در حالی مطرح می شود که در سال های اخیر تورهای فرهنگی و طبیعت گردی به غرب کشور رونق ویژه ای یافته و در مراسم های مختلف نظیر پیر شالیار و... انبوه گردشگران عازم روستاها و شهرهای منطقه هورامانات می شوند یا روستاهایی مانند هجیج، ژیوار و... را برای گذراندن یک تعطیلات متفاوت در میان مردم کردنشین بر می گزینند. در راستای رفع این مشکل به نظر می رسد تسهیل در روند اعطای مجوز برای ساخت مجتمع های بین راهی و تعامل گسترده تر وزارت راه و شهرسازی و سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری از ضروریات توسعه گردشگری در مناطقی است که تحت عنوان مقاصد جدید سفر شناخته می شوند.

تنها در این صورت می توان امیدوار بود مسافران به جای انتخاب شهرهای قطب گردشگری نظیر اصفهان و شیراز که در آن امکانات هم به لحاظ استاندارد جاده و هم مجتمع های بین راهی در شرایط مطلوبی به سر می برند، غرب کشور و استان هایی نظیر کردستان را انتخاب کنند که در آن ها نیز این امکانات جهت بهبود سفر گردشگران لحاظ شده است.

1