19 آوریل 2024 - 02:21

مرمت بناهای ساسانی فیروزآباد به پایان رسید

12 سپتامبر 2015 - 10:30 dsfr.ir/nx51x

مرمت بناهای ساسانی فیروزآباد به پایان رسید
قلعه دختر واقع در 6 کیلومتری شهر فیروزآباد

مرمت بناهای تاریخی قلعه دختر، کاخ اردشیر و منار شهر گور در شهرستان فیروزآباد به پایان رسید.

به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس محمدحسین کاظمی مدیر داخلی پایگاه میراث فرهنگی شهرستان فیروزآباد گفت: طبق برنامه ریزی های صورت گرفته پروژه مرمتی بناهای ساسانی شهرستان فیروزآباد با اعتباری بالغ بر 300 میلیون تومان به پایان رسید.

به گفته وی در این پروژه مرمتی قسمت هایی از قلعه دختر فیروز آباد، کاخ اردشیر بابکان و منار شهر گور مرمت شد. کاظمی افزود: قلعه دختر با اعتباری بالغ 116 میلیون تومان و کاخ اردشیر با اعتبار 110 میلیون تومان و منار شهر گور نیز با 60 میلیون تومان مرمت شدند.

مدیر پایگاه داخلی میراث فرهنگی شهرستان فیروزآباد اضافه کرد: قلعه دختر یکی از قلعه های مهم و ارزشمند فارس محسوب می شود که به دلیل ویژگی ها و ارزشمندی بنا مرمت اضطراری شد. وی در خصوص ویژگی های این قلعه گفت: این قلعه که در 6 کیلومتری فیروزآباد، در نزدیکی نقش برجسته تنکاب و بر فراز کوه شمالی قرار گرفته است، توسط اردشیر بابکان در سال های (224-241 میلادی) برای حفاظت از شهر و دفاع در برابر حمله اردوان پنجم، اخرین پادشاه اشکانی، ساخته شده است. این دژ یک فلات کوهستانی را اشغال کرده که از سه طرف به وسیله تنگ احاطه شده است. این بنا که به عنوان کاخ و قلعه نظامی مورد استفاده قرار می گرفته، به جهت تسخیر ناپذیری دژ، قلعه دختر خوانده شده است. این قلعه در تاریخ 12/12/1315 با شماره 269 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

کاظمی ادامه داد: کاخ اردشیر بابکان نیز یکی از بناهای منحصر به فرد ساسانیان در شهرستان فیروزآباد است که از کاخ های دوره ساسانی و یکی از جلوه های هنری معماری ان دوره است که در 10 کیلومتری فیروزآباد و در فاصله 2 کیلومتری شمال ویرانه های شهر گور قرار دارد. نوع مصالح به کار رفته در این بناها و نوع ساخت بنا، طریقه چیدن لاشه سنگ ها و به کارگیری ملاط گچ در بین آن ها با شیوه معماری آل بویه (قرن چهارم) مطابقت دارد. این کاخ در تاریخ 15/10/1310 با شماره 89 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

مدیر این پایگاه در خصوص منار شهر گور نیز گفت: اطراف شهر اردشیر خوره را که نخستین مرکز سلطنت سلسله ساسانی است، تعدادی از مهم ترین و استوارترین بناهای دوره ساسانی احاطه کرده است. در داخل شهر مدور بنای برج مانندی است که به سبب تشابه با مناره های مسجد مردم آن را منار می نامند و در گزارش های متعدد از آن به عنوان علامت شناسایی شهری نام برده شده که در اوایل قرون وسطی گور نام داشته است و برج در حقیقت در کلیه افسانه هایی که به این شهر مربوط می شود نقش روشنی دارد.

در خصوص ساخت این منار نظریه های متفاوتی وجود دارد که منار را به عنوان سمبل قدرت پادشاه یا مرکزی جهت دایره ای شکل درآوردن شهر و یا محل ارتباط با قلعه دختر جهت اطلاع از حمله دشمن و یا مکا نی برای نیایش توصیف کرده اند.

1