معاون میراث فرهنگی البرز گفت: با وجود بسته بودن درهای کاخ سلیمانیه هیچ بازدیدکننده ای دست خالی از این مجموعه باز نمی گردد و با هماهنگی صورت گرفته، هر کس به این مجموعه مراجعه کند، درهای کاخ برایش باز می شود.
به گزارش «دنیای سفر» مهدی ارباب نیا در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به آخرین وضعیت مرمت و بازسازی کاخ سلیمانیه اظهار کرد: ساختمان این کاخ از لحاظ فیزیکی آماده بهره برداری است و مرمت آن به پایان رسیده است.
وی ادامه داد: از تابستان امسال تاکنون بیش از یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان برای ساماندهی این مجموعه هزینه شده و پیگیر جذب اعتبار نهایی برای تکمیل بخش موزه نقاشی های دوره قاجار این کاخ هستیم.
وی افزود: با توجه به اینکه به جز نقاشی های دیواری، قرار است ۲۹ تابلوی نقاشی نفیس در این کاخ به نمایش گذاشته شود؛ بحث چگونگی نگهداری و تامین امنیت آن ها مطرح است که برای این کار به دنبال جذب اعتبار هستیم تا بتوانیم این کاخ موزه را به طور کامل بازگشایی کنیم.
این مسئول اضافه کرد: خوشبختانه با همکاری دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران ۱۰۰ متر به مجموعه کاخ سلیمانیه اضافه شده که آن هم نیاز به ساماندهی دارد.
ارباب نیا با اشاره به اینکه با وجود بسته بودن درهای این کاخ هیچ بازدیدکننده ای دست خالی از این مجموعه باز نمی گردد، گفت: با هماهنگی صورت گرفته، هر کس به این مجموعه مراجعه کند، درهای کاخ برایش باز می شود و نگرانی در این خصوص وجود ندارد.
وی ادامه داد: تابلوهایی که قرار است به این کاخ موزه اضافه شوند با توضیحات کامل در محفظه های استاندارد قرار می گیرند و علاوه بر این، تمهیداتی پیش بینی شده که این توضیحات خط بریل هم داشته باشند تا روشندلان بتوانند به این اطلاعات دسترسی پیدا کنند.
معاون میراث فرهنگی البرز گفت: بر آن هستیم که با جذب اعتبار مناسب و تکمیل کارهای باقی مانده، در هفته میراث فرهنگی این کاخ موزه را به طور رسمی بازگشایی کنیم.
کاخ سلیمانیه کجاست؟
آدرس: استان البرز، شهرستان کرج، بلوار امامزاده حسن، انتهای خیابان شهید کیانپور، کنار مدرسه ی ابتدایی
کاخ سلیمانیه مربوط به دوره قاجار بوده و امروزه در محوطه دانشکده کشاورزی کرج واقع شده است. این اثر در تاریخ ۲ اسفند ۱۳۲۷ با شمارهٔ ثبت ۳۷۰ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. در مجاورت این کاخ برج چهار طبقه ای متعلق به دوران صفویه موجود بوده که اکنون تنها طبقه همکف آن باقی مانده است.
پیشینه کاخ سلیمانیه
این بنا در دوره فتحعلی شاه قاجار و به دستور وی برای اقامت تابستانی در باغ بزرگی که هم اکنون دانشکده کشاورزی است بنا شده است. کاخ سلیمانیه و باغ زیبای مقابل آن و نیز ساختمان هایی که جهت ملازمین موکب شاهی تعبیه شده بودند، مجموعه اقامتی و فرماندهی کوچک و بسیار زیبایی را ایجاد کرده بودند که در حال حاضر ساختمان های ملازمین شاهی از بین رفته است.
علت نامگذاری این ساختمان به پاس تولد سی و چهارمین پسر فتحعلی شاه با نام سلیمان میرزا ذکر شده است. در تالار این بنا، دو نقاشی از عبدالله خان نقاش باشی روی دیوارها کشیده شده که یکی تصویر آقا محمدخان و دیگری تصویر فتحعلی شاه و اطرافیانشان است. در تابلوی بارعام فتحعلی شاه، سلیمان میرزا به صورت کودکی در کنار تخت طاووس تصویر شده است.
فرهاد میرزا زمان احداث بنا را در سنهٔ یک هزار و دویست و بیست و شش دانسته و از حاجی محمد حسین خان صدر اعظم اصفهانی به عنوان سازندهٔ بنا نام برده است.
گاسپار دروویل، افسر فرانسوی که در همان سال های ساخت این ساختمان در ایران به سر می برده است، در سفرنامه خود روایت متفاوتی ارائه می کند. به گفته او محمدعلی میرزا دولتشاه پسر بزرگ فتحعلی شاه که از تعیین عباس میرزا به ولیعهدی خشمگین بود، برای اثبات لیاقت خود، با سلیمان پاشا والی بغداد وارد جنگ شد و او را شکست داد و غرامت جنگی هنگفتی از او گرفت. او تمام پول را برای فتحعلی شاه فرستاد تا به این ترتیب نزد او محبوبیتی کسب کند. فتحعلی شاه با پولی که دست آورده بود، این کاخ را بنیان گذاشت و نام آن را سلیمانیه نهاد تا خاطره شکست سلیمان پاشا را زنده نگاه دارد.
معماری کاخ سلیمانیه
ساختمان کاخ آجری است و نمای آن تزیینات ویژه ای ندارد. بنای این کاخ روی پیلوت ساخته شده که در زمان خود نوعی نوآوری به شمار می رود. در شرق ساختمان کاخ برجی در ۵ طبقه ساخته شده بوده که هم اکنون تنها ویرانه های طبقه هم کف آن باقی مانده است.