هفته گذشته 2 گوزن زرد ایرانی حین انتقال به زیستگاه های یزد و خوزستان تلف شدند.
مسئولان استانی علت اصلی تلف شدن گوزن ها را بی تجربگی دست اندرکاران انتقال عنوان می کنند اما مدیرکل دفتر تنوع زیستی و حیات وحش سازمان محیط زیست، تلفات در این پروژه را اجتناب ناپذیر می داند. آن طور که مدیرکل دفتر حیات وحش سازمان محیط زیست می گوید، این دفتر ساماندهی سایت های تکثیر در اسارت گوزن زرد را آغاز کرده و بنا دارد از 14 سایت موجود در کشور 6 تای آن ها را به دلیل استاندارد نبودن و نداشتن تجهیزات کافی حذف و به دنبال آن 55 راس گوزن موجود در این سایت ها را به سایت های مجهزتر، از جمله سایت دز در خوزستان و باغ شادی در یزد منتقل کنند.
به گفته مجید خرازیان مقدم اعتباری معادل 90 میلیون تومان هم برای این کار در نظر گرفته شده تا از مجرب ترین تیم های زنده گیری و بهترین داروهای بیهوشی استفاده شود. اما در همین ابتدای کار و حین انتقال 10 راس گوزن زرد از ایلام و کرمانشاه 2 راس از آنها تلف شده و برخی منابع از مصدومیت و آسیب دیدگی بقیه آنها خبر می دهند.
دامپزشکان و کارشناسان دفتر حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست که مسئولیت زنده گیری گوزن های زرد را بر عهده داشته اند بدون انجام بیهوشی تخصصی، گوزن ها را به محیط کوچکی داخل سایت هدایت کرده و سپس اقدام به زنده گیری کرده اند که به علت استرس زیاد حیوانات خود را به فنس زده و آسیب زیادی دیده اند. پس از این اقدام، این افراد موفق به زنده گیری 4 راس از 6 راس گوزن این سایت شده اند سپس بدون رسیدگی به وضعیت زخم ها و آسیب های شدید گوزن ها آن ها را داخل جعبه گذاشته و شبانه به سمت خوزستان فرستاده اند که متأسفانه به دلیل این جراحات یک راس از این گوزن ها تلف می شود.
اینها مطالبی است که بنا به گزارش مهر، از سوی مسئولان محلی در ارتباط با تلف شدن گوزن زردی که از کرمانشاه به خوزستان منتقل شده مطرح شده است. به گفته عادل مولا، معاون طبیعی محیط زیست خوزستان، مراحل و مراقبت های بعد از بیهوشی گونه های حیات وحشی که قراراست زنده گیری شوند در انتقال گوزن های کرمانشاه به خوزستان به درستی انجام نشده و به همین دلیل یکی از آن ها به دلیل تقلای زیاد موقع به هوش آمدن تلف شد.
با این حال مدیرکل دفتر حیات وحش سازمان محیط زیست معتقد است، اگرچه تیم زنده گیری باید نهایت تلاش برای انتقال سالم گوزن ها را داشته باشند اما این میزان تلفات حین انتقال گونه های حیات وحش کاملا طبیعی است و ارزیابی واقعی را باید در پایان پروژه و پس از انتقال تمام گوزن ها انجام داد. مقدم با تکذیب اینکه تیم زنده گیری سازمان از تخصص و تجربه کافی برای بیهوش کردن گوزن ها برخوردار نبوده اند، می گوید: این تیم از رزومه بسیار قوی و چندین بار تجربه این اقدام برخوردار بوده، علاوه براین ناظران مجرب و دامپزشکان سازمان محیط زیست این تیم را همراهی می کنند.