6 سپتامبر 2024 - 02:10
مدیرکل میراث فرهنگی لرستان:

پل کشکان یکی از بزرگ ترین بناهای سنگی جهان

5 می 2023 - 11:00 dsfr.ir/po6rq

پل کشکان یکی از بزرگ ترین بناهای سنگی جهان
lorestan.mcth.ir
پل کشکان یکی از بناهای سنگی جهان پس از اهرام ثلاثه مصر است

مدیرکل میراث فرهنگی لرستان گفت: پل کشکان یکی از بناهای سنگی جهان پس از اهرام ثلاثه مصر است.

به گزارش «دنیای سفر» عطا حسن پور اظهار کرد: پل کشکان به گفته باستان‌شناسان و معماران ایران و جهان همچون "اریک اشمیت"، "سرمارک اورل اشتین" و دکتر احمد پرویز اذعان دارند که "پل کشکان" در بین پل‌های باستانی ایران و جهان برندی است.

وی اضافه کرد: یکی از بزرگ ترین بناهای سنگی جهان بعد از "اهرام ثلاثه مصر"، "پل کشکان" است.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری لرستان گفت: این پل در قرن چهارم هجری توسط "ابونجم بدرابن حسنویه" ساخته شده است تا مسافران به راحتی بتواند به عتبات عالیات سفر کنند.

حسن‌پور اضافه کرد: متاسفانه در سیل ۹۸ یکی از پایه‌های این پل باستانی کج شده و هر روز در حال کج شدن بوده و درصد شیب آن زیاد شده است.

وی اظهار کرد: در جلسه برنامه‌ریزی و ستاد بحران لرستان این موضوع را مطرح کردیم تا اعتباری برای آن در نظر گرفته شود.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری لرستان گفت: نمی‌توان این پایه پل را جابجا کرد اما می‌توانیم آن را سرجای خود حفظ کنیم و با یک کمربند حفاظتی استحکام بخشی شود؛ برای این مهم ۲ میلیارد تومان اعتبار نیاز است.

حسن‌پور اضافه کرد: پل کشکان دارای ۱۲ پایه است که وزن هر پایه آن هشت هزار تن است.

وی بیان کرد: مساحت این پایه تقریبا به اندازه یک آپارتمان هشت طبقه بوده و ارتفاع آن ۲۵ متر است.

پُل کَشکان پلی است باستانی که تاریخ ساخت آن به دوره حکومت آل حسنویه باز می گردد. زمان ساخت این پل به قرن چهارم هجری قمری بر می گردد. ساخت پل کشکان بر اساس کتیبه موجود، در زمان بدر بن حسنویه و به سال ۳۸۹ ه‍.ق آغاز و ۱۰ سال به طول انجامیده است. این پل پس از بارش‌های شدید هفته‌ی اول فروردین، آسیب جدی دید.

ساختمان پُل کَشکان

پل کشکان در شهرستان چگنی و بر روی رودخانه‌ای با همین نام یعنی رود کشکان ساخته شده‌است. کاربرد این پل اتصال راه باستانی شهر شاپورخواست به مناطق غرب استان لرستان و سپس کرمانشاه بوده‌است در متون تاریخی به این پل اشاره شده و از آن با نام کژکی یاد شده‌است. طول پل حدود ۱۹۸۴ متر و عرض هر یک از دو چشمه شرقی پل ۸۴۰/۲۳ متر است. پل دارای ۱۲ طاق پل بوده که متأسفانه سه دهنه از این طاق پل‌ها تخریب شده و مابقی طاق پل‌ها همچنان پابرجا هستند.

ارتفاع پُل کَشکان

ارتفاع پل در بالاترین نقطه به ۲۶ متر و در کوتاه‌ترین قسمت آن ۱۰ متر است در خصوص پایه‌های این پل باید به این نکته اشاره کرد که پایه‌های پل با سنگ‌های بزرگ و تراش‌خورده ساخته شده‌است. مواد و مصالح بنای پل از سنگ، گچ و آجر تشکیل شده‌است. در کنار این پل بقایای سه پل دیگر از دوره‌های گذشته به جای مانده است که مشخصات پل‌های ساسانی را دارند و احتمالاً متعلق به همان دوره هستند.

در سال ۱۳۹۷ خورشیدی در عملیات مرمت این پل بیش از یک‌صد سنگ بزرگ پاک‌تراش در ابعاد مختلف و با الگوی سنگ‌های بکار رفته در احداث بنای اولیه پل، در آب‌شکن و پایه کوله شرقی به‌کار برده شد. با این حال قسمتی از پایه های این پل در سیل بزرگ فروردین ۱۳۹۸ تخریب شد.

پل کشکان به شماره ۳۵۵ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.

منابع: ویکی پدیا و خبرگزاری ایسنا

1